Kaip DELFI patvirtino toksikologas Robertas Badaras, nelegalų liekninantį preparatą vartojęs vaikinas į medikus kreipėsi tokios būklės, kad kelias dienas reikėjo gydyti reanimacijoje.

„Tai – išskirtinis atvejis. Ligonis pas mus pateko su labai komplikuota klinika, pavartojęs internete pirktą liekninantį preparatą“, - sakė Respublikinės Vilniaus klinikinės ligoninės Ūmių apsinuodijimų skyriaus gydytojas, greit sulieknėti norėjusiam vaikinui reanimacijoje skyręs simptominį gydymą.

Pasak daktaro, įdomiausia tai, jog iš pažiūros jis net nebuvo storas. „Lyg ir raštingas žmogus, tačiau internete pirko tokius vaistus, kurie išsiskiria ypač stipriu pašaliniu poveikiu ir vartojo juos, žinodamas, kaip tas nepageidaujamas poveikis gali pasireikšti“, - stebėjosi R. Badaras.

Fiksuota mirties atvejų

Gydytojo žodžiais, pacientui pasireiškė labai aiškūs ūminis serotonininis sindromas. „Nuo tokių preparatų atsiranda drebulys, prakaitavimas, karščiavimas, viduriavimas, seilėtekis. Literatūroje net aprašomi mirties atvejai“, - atkreipė dėmesį gydytojas.

Dažniau „su sveikata prisižaidžia“ norinčios svorio numesti moterys. Tačiau gyvybei pavojingos būklės nėra ypač dažnos. Į gydytojus toksikologus per metus kreipiasi po du-tris tokius pacientus.

„Žmonės turėtų suprasti, jog piliulė negali išspręsti to, ko pats negali išspręsti savo valia. Žmogus galvoja, kad gyvens neuždarydamas šaldytuvo, išgers piliulę ir plonės. Tačiau taip nebus“, - komentavo daktaras, pabrėždamas, jog kai kurie liekninantys preparatai sukelia stiprius pašalinius efektus, dėl to ir yra uždrausti naudoti.

Lina: nelegalūs vaistai mažino svorį, bet jaučiausi tragiškai

Vardydamas uždraustus preparatus, kurių galima nelegaliai gauti turgavietėse ar internetu, Gydytojas R. Badaras minėjo ir „Lidą“, nuo kurios „sutrinka miegas, kyla nerimas, agresija, pasireiškia autoagresija“.

„Lyda“ dėl to ir buvo išimta iš pardavimų, kad kelia savižudiškas mintis“, - pabrėžė Ūmių apsinuodijimų skyriaus gydytojas.

Šį preparatą naudojusi trisdešimtmetė Lina apie „Lydą“ sužinojo iš draugės, kuri „labai greitai ir gražiai sulieknėjo“.

„Grįžusi iš ilgos kelionės, kurioje daug valgė ir mažai vaikščiojo, norėjo numesti svorio. Tai jai regimai pavyko, todėl iš pradžių susidomėjo viena, paskui kita draugė: pabandė pati ir per mėnesį- pusantro numetė apie 10 kilogramų. Tada ta informacija pasidalijo su manimi“, - prisiminė Lina.

Pradėjusi vartoti nelegalų preparatą moteris netruko pastebėti, jog iš tiesų visai nebesinori valgyti, tik organizmas nuolat reikalavo kažko skysto. Pietūs apsiribodavo sriuba, vakarienei visai pakakdavo pomidorų salotų.

„Tačiau man asmeniškai buvo toks jausmas, tarsi organizmui nuolat keliamas stresas. Esu iš tų žmonių, kurie nuo streso nevalgo, taigi ir vartojant „Lyda“ tiesiog nelindo kąsnis į burną“, - pasakojo Lina.

Prasidėjo nemiga

Kraujospūdžio vilnietė nematavo, nes paprastai jis – žemesnis už vidutinį. Nejuto ir dėmesio sutrikimų. Tačiau pastebėjo, kad nuo liekninimosi prasidėjo nemiga.

„Buvau girdėjusi, kad šitas preparatas pavojingas žmonėms, kurių silpna širdis ir tiems, kurie daug sportuoja. Vartojant „Lyda“ jiems širdies smūgio rizika – didelė. Kiek teko girdėti, pasitaiko net mirčių. Tačiau kai tu žiūri į svarstykles ir kasdien matai akivaizdžiai krintantį svorį, apie riziką nebegalvoji“, - pripažino DELFI pašnekovė.

Tris kursus tablečių suvartojusi Lina norimą rezultatą pasiekė – numetė apie keturis kilogramus, kurių niekaip negalėjo atsikratyti anksčiau, nes ir prieš liekninimąsi buvo normalaus kūno sudėjimo, tik norėjo atrodyti dar geriau.

„Kiek teko girdėti, paprastai į tokiu preparatus ir įninka moterys, kurioms nereikia numesti daugybės kilogramų: užtenka preparato pagerti mėnesį ir jos turi tą idealią figūrą, iki kurios tiek nedaug trūko. Tačiau tas „nedaug“ buvo labai sunkiai pasiekiamas“, - sakė Lina, pripažindama, jog ir su tais keliais kilogramais, kuriuos turėjo, buvo visiškai normalaus svorio.

Trečioje pakuotėje buvo „neaišku kas“

Draudžiamą preparatą DELFI pašnekovė gerdavo vieną kartą per dieną, atsižvelgdama į giežtas rekomendacijas, kurios informaciniame lapelyje buvo surašytos rusų kalba.

„Mano pažįstama vartojo mėnesį. Nes ir pagal rekomendacijas reikia daryti preparato vartojimo pertraukas. „Lidos“ platintojai irgi nėra bepročiai ir nenori mirčių ar didelių komplikacijų“ – sakė dvi „geras“ partijas preparato sunaudojusi moteris, tačiau trečia pakuotė laukto efekto nedavė.

Nelegalaus preparato vartojimą Lina teigė nutraukusi ir dėl to, kad jautė pasiekusi norimą rezultatą. Dar viena priežastis - nebesinorėjo nemalonaus pašalinio preparato poveikio, kai širdis šokinėja krūtinėje.

„Pasakymas „stresas organizmui“ nėra tušti žodžiai. Neva, kas čia tokio, palyginti su gražia figūra. Tačiau tu tampi dirglus, prastai miegi, jauti kitus didelio streso požymius“, - prisiminė moteris, apie nelegalių liekninančių preparatų vartojimą užsimenanti tik artimiausiems žmonėms.

Vaistininkė: spartinant medžiagų apykaitą – kyla kraujospūdis

Vaistininkė Regina Stančikienė niekada savo pacientams nesiūlytų pirkti nelegalių žolelių užpilų ir juos naudoti: neaišku, kokiu principu jie veikia.

„Vieni labai paskatina medžiagų apykaitą. Tačiau jei žmogui pagal jo konstituciją netinka, jis gali labai greitai susigadinti sveikatą. Pavyzdžiui, spartinant medžiagų apykaitą, kyla kraujospūdis. O jei žmogus genetiškai linkęs į padidėjusį kraujo spaudimą – pagers tų vaistukų ir savaime nebepraeis, reikės gydyti nuo pašalinio jų poveikio“, - komentavo vaistininkė.

Kalbėdama apie turguose įsikūrusius maisto papildų kioskelius, kuriuose prekiaujama liekninamais žoliniais mišiniais, R. Stančikienė sakė nemananti, kad jie kažkuo blogi, tačiau pabrėžė, jog ir žoleles reikėtų parinkti individualiai, pagal kiekvieno žmogaus savybes.

„Problema ta, kad vienam žmogui liekninamosios tabletės ar žolių mišiniai labai padeda, todėl jis paskleidžia žinią apie veiksmingumą. Tačiau tų pačių žolelių nusipirkusiai kaimynei jos gali, pavyzdžiui, paleisti vidurius. Taip ji neteks daug skysčių ir mineralų, sutriks medžiagų apykaita ar prasidės žarnyno liga. Net jei svoris ir nukris, tokiu atveju jis nukris trumpam, nes žmogus mitybos įpročių tai nepakeis, o tų žolelių visa gyvenimą irgi nevartosi - be kita ko jos dar ir brangios“, - atkreipė dėmesį R. Stančikienė.

KMI – tik orientyras

Tačiau, kaip pabrėžė vaistininkė, ir legalūs produktai nėra panacėja: „Jei žmogus yra liesas, greičiausiai jo medžiagų apykaita yra greita. Mažai valgydamas jis gali negauti jam būtinų medžiagų: baltymų, vitaminų ir kitų medžiagų. Todėl aš, dirbdama vaistinėje, tokį preparatą siūlyčiau apkūniam žmogui, kuris valgo iš streso ar kitų priežasčių“.

Iš pažiūros normalaus svorio moterims vaistininkė patarė keisti mąstymą ir nepasiduoti visuomenės suformuotam lieknos moters kultui.

„Akivaizdu, jog kai kuriems žmonėms nereikia mažinti svorio, nors jiems taip neatrodo. Tačiau būti storai taip pat negerai, kaip ir per mažo svorio. Visur turi būti vidurys, - sakė R. Stančikienė, pridurdama, jog KMI neatspindi riebalų ir raumenų santykio, tačiau yra tam tikras orientyras.

Egzotinėse tabletėse gali slėptis grybeliai

Paprašyta išsakyti nuomonę apie Lietuvoje neregistruotus liekninančius preparatus, DELFI pašnekovė sakė, jog dažniausiai tai būna egzotiškų augalų milteliai arba ekstraktai.

„Tų egzotinių augalų pavadinimus ir sudėtį net painu išversti į lietuvių ar rusų kalbas, dažniausiai nėra pavadinimų atitikmenų, ant pakuotės gali būti parašyta viena, o realiai būti visai kas kita. Tie vaistai nepraeina registracijos, tačiau yra ir kitas dalykas - Lietuvoje labai brangu įregistruoti vaistą. Todėl, aš tikiu, kad tarp nelegaliai parduodamų yra ir normalių preparatų. Tik tiek, kad paprastam žmogui sunku atskirti, kuris geras, o kuris – pagamintas bet kaip, bet ko pritarkuota antisanitarinėmis sąlygomis, todėl tu gali su tomis egzotinėmis tabletėmis ir visokių infekcijų prisiryti ir grybelių“, - apibendrinė vaistininkė.

R. Stančikienės įsitikinimu, jei svoris krenta, nebūtinai tai yra gerai. Labai svarbu - kaip. Nes jei krenta staiga - ženklas, kad yra blogai.

Paklausta, ką reiškia „staiga”, vaistininkė paaiškino, jog per mėnesį numesti kokius 8 kilogramus yra nenormalu, nes per dieną kilogramas negali nukristi.

„Absoliučiai saugu per mėnesį numesti ne daugiau kaip 2 kilogramus. Netekdamas tokio svorio, organizmas nejaučia jokio streso: žarnynas ir kepenys sėkmingai susidoroja su toksinais, kurie išsiskiria organizmui deginant riebalus ir valantis kraujagyslėmis“, - sakė vaistininkė R. Stančikienė.

Sibutraminas iš E. Daniūtės atėmė čempionės titulą

Nesaugūs liekninantys preparatai uždraudžiami ir išimami iš apyvartos. Tačiau, kaip pabrėžia Valstybinės vaistų kontrolės specialistai, juodojoje rinkoje jų pasitaiko.

Vienas iš nelegaliai parduodamų pavojingų preparatų – savo struktūra narkotizuojantį amfetaminą primenantis sibutraminas. Iki 2010 metų jis buvo naudotas kaip preparatas nutukimui gydyti, tačiau dėl grėsmės širdžiai, kraujagyslėms ir insulto rizikos buvo pašalintas iš rinkos.

Dėl subutramino vartojimo 2006 metais Lietuvos šokėja Edita Daniūtė buvo diskvalifikuota ir prarado pasaulio sportinių šokių čempionato čempionės titulą, nes buvo apkaltinta dopingo vartojimu.

Įspėja apie insulto riziką

Pasak specialistų, sibutraminas dėl pašalinio poveikio – širdies kraujagyslių sutrikimų ir galimos insulto rizikos – nuo 2010 metų uždraustas vartoti daugelyje pasaulio šalių, taip pat ir Europos Sąjungos valstybėse.

Neseniai iš apyvartos išimti dar du nesaugūs lieknėjimui skirti maisto papildai „Green Coffee 800+“ ir „Green Coffee 1000“.

Gamintojai tėigė, jog jų produktai yra natūralūs, augalinės kilmės, bet patikrinus laboratorijoje, maisto papildo „Green Coffee 800+“ sudėtyje nustatyta draudžiama medžiaga sibutraminas, o maisto papildo „Green Coffee 1000“ sudėtyje – fenolftaleinas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įspėjo gyventojus nevartoti galimai nesaugių lieknėjimui skirtų produktų „Caralluma“ bei „Weight Loss“, tačiau nelegalūs maisto papildai vis vien reklamuojami ir perkami.

Pasak pareigūnų, stebuklingai sulieknėti norinčių žmonių nerealūs lūkesčiai – štai kur didžiausia problema, dėl kurios sveikatai pavojingų produktų blokavimas primena kovą su vėjo malūnais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)