Gydytojų teigimu, taip švaistomi valstybės milijonai


Lietuvos pediatrų draugijos pirmininkas, gydytojas pediatras prof. Vaidotas Urbonas apie tokią idėją pasisako labai griežtai – taip švaistomi valstybės milijonai, naudos nebus jokios, o žala įvairiapusė.

Kaip pasakojo profesorius, pagal Sveikatos apsaugos ministro įsakymą, nuo 2027 metų pirminėje grandyje, tai yra ten, kur žmogus prisirašęs pas šeimos gydytoją, nebeliks vaikų ligų gydytojų – liks tik šeimos gydytojai.

Vaidotas Urbonas

„Šiuo metu Lietuvoje vaikus prižiūri ir vaikų gydytojai, ir šeimos gydytojai. Toks mišrus modelis yra daugelyje pasaulio šalių, bet ministerija nori viską pakeisti – nesiremiant mokslu, ekonomika, žmonių apklausos duomenimis. Mūsų apklausos duomenimis, 74 proc. žmonių pasisako, kad vaikus turėtų prižiūrėti vaikų ligų gydytojas“, – sakė prof. V. Urbonas.

Pasirodo, mintis, jog vaikus turi gydyti šeimos gydytojai, o ne pediatrai, buvo subrandinta dar 1995 metais.

„Beveik prieš 30 metų buvo nutarimas, kad Lietuva pasirenka šeimos gydytojo modelį. Kas yra baisiausia man, kad laikomasi tų metų gydytojų nutarimų, kaip kokio Dievo įsakymo. Tai tada galime nesinaudoti mobiliaisiais telefonais, nes prieš 30 metų niekas jų neturėjo.

Lietuva išmeta milijonus pertvarkai, kuri jokios naudos neduoda, tą pripažino pati Sveikatos apsaugos ministerija. Jie pasakė, taip, nėra įrodymų, kad tas modelis būtų geresnis. Tai kam reikia tada mesti milijonus? Nes taip nusprendė 1995 metais. Jei pasakytų vaikų darželyje taip, tai suprasčiau, bet čia žmonės, kurie valdo milijonus. Man gaila Lietuvos, nes, matyt neturime, kur dėti pinigų. Duokime tuos pinigus streikuojantiems mokytojams, o ne meskime į balą“, – nusivylimo neslėpė prof. V. Urbonas.

Poliklinika

Naujas modelis daug kur nepasiteisino


Profesorius jau nusiuntė Sveikatos apsaugos ministerijai laišką, kuriame rašo, jog nėra mokslinių įrodymų, kad toks modelis būtų kuo nors geresnis. Net atvirkščiai – tyrimai rodo, kad modelis, kai vaikus prižiūri vaikų ligų gydytojas, yra pats efektyviausias.

„O dabar mes jį norime pakeisti į mažiau efektyvų. Šito aš niekaip negaliu suprasti ir manau, kad tai labai blogai. Latvija turėjo tokį modelį, kokį norima dabar įvesti, bet jį keičia vėl, nes pamatė, kad problemų yra daug. Lenkijoje irgi einama link to.

Prisimenu, kai 1995 metais pas mus viskas vyko, vienas garsus švedų profesorius sakė man, kad nelabai supranta, kas pas mus vyksta, nes patys švedai norėtų, kad vaikus prižiūrėtų vaikų ligų gydytojai, tačiau negali taip padaryti, nes nebuvo užtektinai vaikų ligų gydytojų“, – pasakojo prof. V. Urbonas.

Antakalnio poliklinika

Pašnekovo teigimu, jei iš pirminio lygmens pediatrus išnaikins, jie turėtų dirbti kaip gydytojai konsultantai antriniame lygmenyje. Tokiu atveju šeimos gydytojas rašytų siuntimą, kad vaikas patektų pas vaikų ligų gydytoją. Visgi, kaip sako profesorius, vaikų ligų gydytojų nebereikės, nes vaikai bus tiesiai siunčiami specialistams, pavyzdžiui, vaikų gastroenterologui, vaikų kardiologui ir panašiai.

„Jau dabar išaugo krūvis vaikų gydytojų specialistams, be to, dar pastebime, kad labai išaugo apsilankymų ligoninių priėmimų skyriuose. Nes poliklinikose tėvai negauna pagalbos ir kreipiasi į priėmimą.

Jei tik yra galimybė, tėvai visada mieliau prirašo vaikus pediatrams. Taip apsimoka ir ekonomiškai, nes sumažėja vizitų pas specialistus. Tačiau ministerija oficialiai atsakė, kad vienas gydytojas geriau, nes jis prižiūrės vaiką nuo gimimo iki mirties. Paskaičiavau, kad tokiu atveju gydytojui reikėtų gyventi 120 metų“, – sakė prof. V. Urbonas.

Profesorius priduria, kad nors šeimos gydytojai yra puikūs, tačiau vaikų ligų gydytojai apie vaikus mokosi daug ilgiau.

Poliklinika

„Visi gydytojai mokosi 6 metus, po to prasideda rezidentūra, kuri ir šeimos, ir vaikų ligų gydytojams trunka 4 metus. Bet šeimos gydytojai rezidentūroje vaikų ligas mokosi 4–6 mėnesius, tuo metu vaikų ligų gydytojai – 4 metus. Jokiu būdu negaliu pasakyti kažko blogo apie šeimos gydytojus, jie puikūs gydytojai. Tačiau moksliniai straipsniai rodo, kad efektyviau yra vaikus prižiūrėti vaikų ligų gydytojams“, – apibendrino profesorius.

Prognozuoja, kad eilės dar labiau didės


Kita kalbinta vaikų ligų gydytoja rezidentė, Elena L. Bukauskienė taip pat pritaria, kad toks sprendimas nėra geras.

„Kai tėvai nebegalės prirašyti savo vaiko į polikliniką pas gydytoją pediatrą, jį nuo gimimo prižiūrės šeimos gydytojas ir, jei reikės, duos siuntimą pas pediatrą. Mano galva, tai yra prastas sprendimas, nes šeimos gydytojai ir taip yra klaikiai apkrauti. Jei pažiūrėtume į kitų šalių pavyzdžius, kuriose buvo priimtas toks pat sprendimas, tai pamatytume, kad ten visiškas chaosas, nes šeimos gydytojai yra pervargę, turi pacientus nuo naujagimių, iki senjorų, neturi normaliai laiko gilintis į problemas, kai nėra tikri, kas darosi – siunčia pas pediatrus į ligoninę, o taip susidaro didžiulės eilės“, – sakė pašnekovė.

Gydytojos teigimu, jei atvykus vaikui šeimos gydytojui nebus aišku, kas vaikui darosi – tėvai gaus siuntimą pas pediatrą, bet teks laukti kelis mėnesius eilėje. O tokiu atveju beliks važiuoti į priėmimą.

„Manau, tai tiesus kelias į prastesnę vaikų sveikatos priežiūrą Lietuvoje, nes blogės vaikų sveikatos priežiūra pirminėje grandyje, o priėmimas bus dar labiau užkimštas. Patys pediatrai liktų antrinėje grandyje kaip konsultantai ir vaikų ligoninėse kaip vaikų ligų gydytojai ir specialistai. Po to sprendimo, manau, dar labiau suklestės privati medicina, bet tikrai ne visi ją sau gali leisti. Kad ir kaip žiūrėčiau, tame sprendime nėra nė vieno gero kampo, visiškai“, – kalbėjo E. L. Bukauskienė.

Nors ministerijai bandoma išdėstyti problemas, pašnekovė sako, kad atsimuša tarsi į sieną. Visgi projektas yra sugalvotas prieš daug metų, o dabartinė valdžia jį tiesiog paveldėjo. Gydytojai pediatrai nuosekliai laikosi nuomonės, kad turi daugiau žinių, kaip gydyti vaikus.

„Kartais šeimos gydytojai įsižeidžia, kai pasakome, kad kartais pediatrai vaikus gydo geriau nei šeimos gydytojai. Tačiau dėl to įsižeisti tikrai nereikia – mes pediatriją mokomės 4 metus, dabar jau bus 5, plius dar specialybės metai. Tuo metu šeimos gydytojai tokios galimybės neturi ir vaikų ligas mokosi gerokai trumpiau, taigi ir žinių per tą laiką sukaupia mažiau. Todėl mes neretai galime aiškiau nustatyti diagnozę, tiksliau skirti gydymą, nes turime naujausius duomenis, važiuojame į konferencijas ir t.t. Kažkada buvo kalbama, kad bus galima išklausius kursus persikvalifikuoti į šeimos gydytojus. Tačiau aš tikriausiai niekada nesijausčiau galinti gydyti suaugusį žmogų, nes tam reikia ilgų metų mokslų, o ne kelių mėnesių, – sakė gydytoja.

Ministerija sako, kad eilės nedidės


Elita Radkevič, SAM Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros, odontologijos ir medicininės reabilitacijos skyriaus patarėja pasakojo, kad reforma vykdoma nuo 1995–1998 metų, kai ministerija priėmė sprendimą dėl šeimos medicinos. Pagal sprendimą, šeimos medicinoje turi dirbti tik šeimos gydytojai.

Šiuo metu jau daugiau nei pusėje apylinkių dirba šeimos gydytojai be pediatrų, ypač mažai pediatrų, pasak E. Radkevič, yra privačioje pirminėje grandyje.

„Dabar matome, kad šeimos gydytojų užtenka, o pediatrai perkeliami į antrinę grandį. Tačiau paliekame galimybę, jei šeimos gydytojas nesusitvarko su pacientų kiekiu, savo komandoje turėti ir pediatrą. Tačiau pacientui vis tiek reikėtų prisirašyti pas šeimos gydytoją“, – sakė SAM atstovė.

Šeimos gydytojų kompetencijos, kaip sakė pašnekovė, užtenka gydyti ir vaikus, ir suaugusius.

Nors gydytojai tokiai reformai prieštarauja, ministerija dėsto savo argumentus.

„Iš tiesų, nėra jokių mokslinių įrodymų, kad pirminėje sveikatos priežiūroje vienas ar kitas specialistas yra geresnis pasirinkimas. Kadangi Lietuvoje yra daug šeimos gydytojų, o nuo 1995 metų mūsų koncepcija buvo šeimos medicina, tai link to sprendimo ministerija ir eina.

Jei anksčiau panašiai įstodavo tiek į vaikų ligų studijas, tiek į šeimos mediciną, tai šiemet šeimos gydytojų į rezidentūrą stojo apie 100, o pediatrų – vos 4–5“, – kalbėjo E. Radkevič.

Tačiau ministerija nemano, kad dėl tokios reformos padidės eilės. Esą dėl eilių jau numatytas ir patvirtintas planas, turėsiantis jas sumažinti.

Pediatro išėmimas iš pirminės grandies, pasak pašnekovės, nepadarys įtakos eilėms, nes vietoje jų bus įdarbinti šeimos gydytojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)