„Nuo spalio mėnesio pabaigos stebime smarkų padidėjimą susirgimų koronavirusu. Laimei, didžioji dalis susirgimų yra lengvi ir pacientų nereikia guldyti į ligoninę, gydymas namuose. Žinoma, būklei blogėjant, esame pasiruošę juos priimti“, – kalbėjo Klaipėdos ligoninės generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Raugelė.

Praėjusią savaitę Klaipėdos universiteto ligoninėje buvo gydoma 12 koronavirusu sergančių pacientų, 4 iš jų yra itin sunkios būklės, reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje. Visi vyresni, neskiepyti.

„Kai sunkiai susergama koronavirusu, prasideda plaučių pažeidimai, dėl ko reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija“, – sakė S. Raugelė.

Saulius Raugelė

Per lapkritį ligoninėje mirė 4 žmonės. Ir medikus kovidas pradeda pulti.

Sergamumas kovidu pradėjo augti ir visoje Lietuvoje, būna atvejų, kai per parą liga diagnozuojama 1 000 ar daugiau gyventojų.

Gripo turime iki 300 atvejų, tačiau koronaviruso turime daug daugiau, virš 5 tūkstančių per savaitę. Jei palygintume visas virusines kvėpavimo takų infekcijas, tai koronavirusu dabar serga daugiau nei gripu“, – sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) patarėja Greta Gargasienė.

Sergamumas visomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis didėja visoje Lietuvoje. Kai kuriose savivaldybėse sergamumas jau viršija epideminį lygį.

Kaip nuo pandemijos saugotis, dauguma žino, bet skiepytis vis tiek neskuba. Šį sezoną nuo gripo pasiskiepijo apie 185 tūkstančius, o nuo kovido – tik apie 35 tūkstančius žmonių.

Medikai pataria būtinai skiepytis esantiems rizikos grupėse ir turintiems silpnesnį imunitetą.

„Norint apsaugoti save ir medikus, siūlyčiau skiepytis, juo labiau, kad šių metų koronaviruso atmaina yra nauja, buvusios atmainos imunitetas nebetinka. Vakcina dabar mišri, modifikuota pagal naują atmainą“, – sakė S. Raugelė.

Gydytojai primena, kad apsisaugoti taip pat padeda rankų higiena, ir prašo bent į medicinos įstaigas eiti su kaukėmis.

LNK Žinių reportažą rasite čia:

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis (NVSC), sergančiųjų gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) skaičius kas savaitę didėja. 48-ąją šių metų savaitę (lapkričio 27 d. – gruodžio 3 d.) bendras sergamumo rodiklis siekė 1603,0 atvejo 100 tūkst. gyventojų, 47-ąją savaitę (lapkričio 20–26 d.) jis buvo mažesnis – 1404,1 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo rodiklis praėjusią savaitę buvo užregistruotas Panevėžio apskrityje, didžiausias – Vilniaus apskrityje. Epidemiologinė situacija vertinama kompleksiškai, t. y. vertinami tiek gripo, tiek COVID-19 ligos, tiek kitų ŪVKTI rodikliai.

Šiuo metu sergamumo pakilimas fiksuojamas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos šalyse. Lyginant šių ir praėjusių metų to pateis laikotarpio situaciją, tiek sergamumo, tiek patekusiųjų į ligonines, tiek mirčių rodikliai yra panašūs.

Lapkričio 27 d. – gruodžio 3 d. epideminį sergamumo lygį pasiekė 22 savivaldybės, t. y. peržengė 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų ribą. NVSC specialistai bendradarbiauja su savivaldybių atstovais, kurių duomenimis, kol kas situacija tiek ugdymo įstaigose, tiek asmens sveikatos priežiūros įstaigose (ASPĮ) yra įprasta. Iki šios dienos nė viena savivaldybė epidemijos nėra paskelbusi. Primename, kad priimant sprendimą dėl epidemijos paskelbimo, būtina atsižvelgti ir į papildomus kriterijus, pavyzdžiui, hospitalizacijos, reanimacijos ir intensyvios terapijos lovų užimtumą dėl gripo ir (ar) COVID-19 ligos.