Užmiestyje ilsėjęsi klaipėdiečiai neretai namo parsiveža nemalonią staigmeną – įsisiurbusią erkę.

Kaip pastebi Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Rūta Ščerbavičienė, klaipėdiečiai erkių platinamomis ligomis dažniausiai užsikrečia poilsiaudami netoli miesto.

Kaip galimą užsikrėtimo vietą susirgę žmonės nurodė Dituvos sodus, Priekulę, Nemirsetą, Šernų sodus. Trys klaipėdiečiai mano, kad erkė jiems įsisiurbė ir užkrėtė tiesiog mieste, einant Jūrininkų pr. ar I.Simonaitytės gatve.

Šiemet Laimo liga diagnozuota 9 klaipėdiečiams, iš jų dviem vaikams – 8 ir 13 metų. Kol kas nenustatytas nė vienas erkinio encefalito atvejis.

R.Ščerbavičienės teigimu, ši kraujasiurbių platinama liga dažniau nustatoma rudeniop, kai suaktyvėja uogų ir grybų sezonas.

Pernai per tą patį laikotarpį buvo nustatyti 6 Laimo ligos atvejai, erkinio encefalito taip pat neužfiksuota.

Klaipėdos apskrityje registruota daugiau sergančiųjų erkių platinamomis ligomis: Laimo liga susirgo 26 gyventojai, o erkiniu encefalitu – 4. Pernai per tą patį laikotarpį Laimo liga užsikrėtė 20 žmonių, vienas – erkiniu encefalitu.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centras neseniai sulaukė tyrimų rezultatų dėl užsikrėtusių erkių paplitimo pajūryje. Skirtingose vietose surinktos atsitiktinės erkės buvo siunčiamos į laboratoriją Vilniuje.

Kaip paaiškėjo, iš 41 erkės 6 buvo užsikrėtusios borelijomis – bakterijomis, sukeliančiomis Laimo ligą. Pasak R.Ščerbavičienės, užsikrėtusios erkės aptiktos Antrojoje Melnragėje, Smiltynėje, prie Lietuvos jūrų muziejaus, Nidoje.

Specialistė pastebi, kad klaipėdiečiai gerokai aktyviau ir neraginami skiepijasi – nuo erkinio encefalito šiemet uostamiestyje pasiskiepijo per 920 žmonių.