Mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Žydrūnė Muzikevičiūtė pastebi, kad klientų, besiskundžiančių šlapimo pūslės uždegimu, arba cistitu, į vaistines užsuka visais metų laikas. Rečiau pasitaiko šiuo negalavimu besiskundžiančių moterų vasaromis, rašoma pranešime spaudai.

„Bet tai, žinoma, taip pat priklauso nuo to, kokie vasaros orai. Šia liga susirgusių pacienčių ypač pagausėja, kai keičiasi orai. Dar tiksliau – kai temperatūra mažėja ir dažniau lyja, nes dėl tokių orų dažniau sušlampama ir sušąlama“, – pasakoja vaistininkė.

Nuo peršalimo iki paveldimumo

Pasak specialistės, susirgus šlapimo pūslės uždegimu, jaučiamas skausmas, deginimas ar dirginimas šlapinantis. Taip pat jaučiamas nepilno pasišlapinimo pojūtis. Šlapinamasi dažnai, bet ne po daug. Kartu pacientą vargina bendras silpnumas, gali pakilti temperatūra. Ligai progresuojant, šlapimas gali tapti rausvas, skausmas stiprėti, o uždegimas apimti ne tik šlapimo pūslę, bet ir inkstus.

„Uždegimą dažniausiai sukelia bakterijos. Tarp jų – pirmoje vietoje bakterija Escherichia coli, kuri iš žarnyno atkeliauja į šlapimo takus“, – aiškina vaistinių tinklo atstovė.

Pasak jos, ši liga užpuola sušąlus, nusilpus imunitetui, esant vidurių užketėjimui, po kateterizavimo, užlaikant šlapimą, sergant šlapimo ar išmatų nelaikymu: „Priežasčių, darančių įtakos uždegimui, tikrai yra daug. Ne paskutinė vieta tenka ir paveldimumui“.

Pasirūpinti imunitetu

Ž. Muzikevičiūtė pabrėžia, kad labai svarbų vaidmenį ligos rizikai turi imunitetas. Žmonės, kurių imunitetas stiprus, kur kas rečiau suserga šia liga.

Vaistininkė pastebi, kad ligos prevencija yra susijusi su gyvenimo būdo gerinimu.

„Reikia užtikrinti tinkamą viso žarnyno bei inkstų funkcionavimą – vartoti pakankamą kiekį vandens ir skaidulinių produktų, užtikrinti pakankamą mineralinių medžiagų kiekį organizme. Svarbus ir tinkamas bakterijų balansas žarnyne“, – kalba specialistė.

Labai svarbi ir gera kraujotaka. Taip pat reikėtų vengti šlapinimosi atidėjimo, per aštraus, sūraus bei saldaus maisto, gazuoto vandens ir vaisvandenių. Nereikia pamiršti ir tinkamų higienos įpročių: vengti stipriai aromatizuotų prausiklių, ilgo gulėjimo vonioje, apsiprausimo po lytinių santykių, drėgnų servetėlių naudojimo vietoje įprastinio tualetinio popieriaus.

„Vienas iš paprasčiausių vitaminų, kuris tinkamas imunitetui palaikyti, galintis kartu su gyvenimo būdo korekcija užkirsti kelią ligos pasikartojimui – vitaminas C. Tinkami preparatai su gerosiomis bakterijomis, ypač tais atvejais, kai pacientai kartu patiria ir virškinamojo trakto sutrikimų“, – vardijo vaistininkė.

Kankina ne tik moteris

Kaip pastebi Ž. Muzikevičiūtė, šlapimo pūslės uždegimas būdingas abejoms lytims. Žinoma, dažniau visgi šia liga serga moterys. Taip nutinka dėl skirtingos šlapimo takų anatomijos.

„Ligos metu moterys gali skųstis ir lytinių organų funkcijos sutrikimais. Ligos išsivystymui įtakos turi tiek pačios šlapinimosi sistemos, tiek virškinamojo trakto, tiek ir lytinių organų funkcijos sutrikimai“, – tęsia specialistė.

Priklausomai nuo to, kaip stipriai pasireiškia simptomai bei nuo to, ar liga užklupo pirmą kartą ar kartojasi, galima kreiptis į vaistininką ir į gydytoją.

„Jei tai – vienkartinis susirgimas, dažniausiu atveju užteks vaistininko pagalbos. Vis dėlto, jei pakyla temperatūra, pastebima kraujo ar gleivių šlapime, susergama pirmą kartą – derėtų kreiptis į gydytoją“, – kalba vaistininkė.

Aptardama pirmąją pagalbą, pastebėjus šlapimo pūslės uždegimo požymius, vaistininkė pamini spanguolių preparatus bei šlapimą varančius, spazmus mažinančius, antibakterinių savybių turinčius žolelių preparatus. Tinka beržų lapų, asiūklių žolės, kadagių uogų arbatos. Net ir gydytojui išrašius vartoti antibiotikus, šių pagalbos priemonių pamiršti nereikėtų: jos padės pasveikti greičiau ir išvengti ligos pasikartojimo.

„Taip pat svarbu atsiminti, kad gydymas žoliniais preparatais trunka ilgiau: apie dvi savaites. Taip, kaip ir vartojant antibiotikus, reikia atminti, kad nutraukus gydymą ir vartojant trumpiau nei paskirtas gydymas, rizikuojate susirgti dar kartą, o vėlesniam gydymui gali prireikti vis stipresnių vaistų“, – įspėja mažų kainų vaistinių tinklo atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)