Švedų atliktas tyrimas rodo, kad septynioms iš dešimties moterų pasireiškia menopauzės simptomai. Kas dešimtai moteriai šios problemos trunka penkerius ir daugiau metų. Tokioms moterims dažnai skiriama estrogeno koncentraciją organizme kelianti pakaitinė hormonų terapija. Deja, kilo įtarimų, kad šis metodas didina vėžio ir kraujagyslių ligų riziką.

Tai privertė mokslininkus ieškoti alternatyvių metodų. Tyrimo dalyvėms be estrogeno buvo skirta trys skirtingi gydymo metodai – akupunktūra, mankšta ir taikomasis atsipalaidavimas (metodas, pagrįstas kognityvine elgesio terapija). Pastarojo esmė – kūno atpalaidavimas, pasitelkiant kvėpavimo technikas.

Eksperimento dalyvės privaloma tvarka praktikavo šį metodą namuose. Mokslininkai siekė, kad moterys įsisavintų šią techniką ir galėtų pačios sau padėti. Tyrimo dalyvės pildė dienoraščius, o jų sveikatos būklė buvo vertinama atliekant seilių tyrimus.

Paaiškėjo, kad toks metodas menopauzei būdingų karščio bangų skaičių vidutiniškai sumažino nuo 9,1 iki 4,4 karto. Teigiamas jo poveikis buvo juntamas dar tris mėnesius nuo gydimo kurso pabaigos. Kontrolinė tyrimo grupė tokiais pasiekimais pasigirti negalėjo. Be to, pagerėjo kvėpavimo technikas įsisavinusių moterų atmintis, koncentracija, miego kokybė, sumažėjo nerimas. Tik streso hormono išsiskirdavo tiek pat kaip ir anksčiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)