Netgi nežymiai organizme padidėjęs ftalatų kiekis diabeto riziką padidina du kartus, rodo tyrimas, kurį atliko Upsalos universiteto mokslininkai.

„Nors mūsų rezultatus reikėtų patvirtinti tolesniais tyrimais, jie rodo, kad tam tikri chemikalai iš aplinkos gali prisidėti prie diabeto vystimosi“, - sakė aplinkos medicinos profesorė Monica Lind iš Upsalos universiteto.

Ji su kolegomis ištyrė daugiau kaip 1 tūkst. 70 metų amžiaus Upsalos miesto gyventojų sveikatą. Mokslininkus labiausiai domino cukraus ir insulino kiekis jų kraujyje.

Tyrimo dalyviai davė kraujo, o mokslininkai mėgino nustatyti pagrindinių rodiklių sąsajas su toksinais iš aplinkos. Į toksinus buvo įtraukti ir junginiai, kurie gaminasi organizme skylant ftalatams.

Ryšys tarp ftalatų ir padidėjusios diabeto rizikos buvo akivaizdus net atsižvelgus į tokius faktorius kaip antsvoris, rūkymas, riebalų lygis kraujyje ir mažas fizinis aktyvumas.

Mokslininkai nustatė, kad padidėjusi ftalatų koncentracija diabeto riziką padidindavo maždaug du kartus. Pasak jų, ftalatai trikdydavo kasos veiklą, todėl ji negalėdavo normaliai gaminti insulino.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją