Pasvalietė Agota Antanaitienė keletą metų sunkiai juda. Ją lanko socialiniai darbuotojai, jie kasdien po porą valandų praleidžia su senole. Išvalo jai namus, nuperka maisto, žiemą paruošia malkų.

„Žmogus ateina, jau lauki, jauti, kad yra. O šiaip tos paslaugos labai reikalingos. Ne man tik vienai, juk daugiau tokių yra“, – sako A. Antanaitienė.

„Dabar teikiame paslaugas 135 žmonėms, kurie gauna slaugą, kurie yra pensininkai, turi senatvės negalią. Teikiame nedidelę pagalbą. Ją teikia tik socialinio darbuotojo padėjėjai, kurie padeda sutvarkyti namus, padaro valgyti, palydi pas gydytojus“, – pasakoja Pasvalio rajono paslaugų ir užimtumo centro direktorė Rasa Beinorienė.

Nuo Naujųjų pagalba nuolatinės slaugos reikalaujantiems žmonėms didės. Namuose bus teikiamos ne tik maisto gaminimo ar kitos buities paslaugos, bet ir medicininės procedūros, slauga.

Lietuvoje, geriausiu atveju, neįgalusis profesionalias slaugos paslaugas gaudavo tik 4 mėnesius per metus ir tik ligoninėje, kitą laiką juo rūpindavosi artimieji.

Daugelis Europos šalių šią problemą išsprendė teikdamos namų slaugos paslaugą. Tą planuoja daryti ir Lietuva. Trečdalis šalies savivaldybių pradeda dalyvauti bandomajame projekte.

Už Europos socialinio fondo lėšas bus suburtos mobilios socialinių ir medicinos darbuotojų komandos, nupirktas reikalingas transportas.

Komandos teiks socialinės globos ir slaugos paslaugas savo regionuose – prižiūrės socialinės globos reikalaujančius asmenis, teiks pagalbą neįgaliųjų artimiesiems, vienišiems senyvo amžiaus žmonėms.

„Būtų teikiama tiek, kiek reikia. Tai nereiškia, kad ta komanda būtų nuolat, bet atvyks ir suteiks visokeriopą pagalbą, pvz., iš ryto, atvažiuos per pietus, po to atvažiuos vakare, o tarpuose galės būti artimieji“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja Ramunė Jurkuvienė.

Projektas truks trejus metus, jam ES skyrė daugiau kaip 20 mln. litų. Ministerijos teigimu, išsekus europinėms lėšoms projektas neturėtų nutrūkti, numatoma net jo plėtra.