Knygų skaitytojus Ilka pasitiko vasario mėnesį regėti neįprasta trumparankove suknele ir stalą apkrovusi įvairiausiais maisto produktais: salotomis, pomidorais, bulvėmis, burokais, batonu, kokakola, sultimis, dešrelėmis, jogurtais, varškėmis. Iš pradžių galima sutrikti – negi mitybos specialistė siūlys valgyti dešreles ar gerti kokakolą?

Tačiau iš tiesų I.R. Adams planas buvo visai kitas. Moteris mokė skaitytojus skaityti ne tik knygas, bet ir maisto produktų etiketes, iš kurių paaiškėja, kad kokakola tiek pat blogai, kiek ir vaikams reklamuojamos sultys, o liesas jogurtas visai nepadeda liesėti.

O dešreles Ilka siūlė atiduoti šunims arba katėms, tačiau, jos teigimu, gyvūnai jų tikrai neės, nes užuodžia prastą sudėtį.

Svarbiausi dienos valgymai. Pasak I.R. Adams, sveikas žmogus būtinai turi valgyti pusryčius ir vakarienę. Rytais reiktų valgyti stipriai, kad energijos užtektų dienai, vakare patartina nepersivalgyti, kad ryte norėtųsi pusryčių.

Dienos metu, žinoma, leistini sveikesni užkandžiai ir pietūs.

„Svarbiausias dalykas išlaikyti režimą. Pusryčių niekada nepraleiskite, o vakarienės metu nepersivalgykite“, - sakė Ilka.

Pusryčiams knygos autorė siūlo rinktis kiaušinius ir košę. „Kai jūs atsibundate, jūsų organizmui reikia ir baltymų, ir energijos. Kai kurie žmonės sako, kad labai keista valgyti kiaušinius su avižomis, aš sakau, kad labai keista valgyti kiaušinius su duona“, - sako I.R. Adams.

Vakarienei Ilka siūlo vartoti daugiau baltymų, todėl galima valgyti kiaušinių, mėsos, žuvies, varškės bei, žinoma, daržovių.

Tačiau suaugusiam žmogui moteris nepataria prie mėsos ar žuvies valgyti ryžių ar kitų kruopų, nesiūlo skanauti ir vaisių. „Tai angliavandeniai, kurie kaupsis kaip riebalai“, - sako I.R. Adams.

Kaip skaityti etiketes? Ilka sako, kad super maistas yra toks, kurio sudėtis yra suprantama. Jei perskaitę batono sudėtį jūs nusilaužiate liežuvį ir norėdamas pats išsikepti batoną parduotuvėje nerandate įvairių ingredientų, vadinasi, toks produktas turi atsidurti šiukšlių dėžėje.

Ilka pateikė batono ir batono su grūdais pavyzdžius, kurių sudėtyje esama ne tik įvairių grūdų ar miltų, bet ir gliukozės sirupo, kukurūzų krakmolo, dažiklių.

Mitybos specialistė sukritikavo ir vaikams siūlomus sausainius iš miltų ir įvairių grūdų, riešutų ir medaus, tačiau juose gausu cukraus ir įvairių kitų paprastam žmogui nesuprantamų medžiagų. Neigiamai Ilka atsiliepė ir apie pusryčių dribsnius, dažniausiai kukurūzų.

„Mano vyras Andrius Pauliukevičius visuomet sako, kad juos reklamuoti turėtų ne sportiška, o stora moteris“, - sako I.R. Adams.

„O štai čia yra avižos. Sudėtis: avižiniai dribsniai. Čia iš tikrųjų ir yra super maistas. Avižiniai dribsniai yra avižiniai dribsniai. Kopūstas yra kopūstas. Pomidoras yra pomidoras. Vištiena yra vištiena. Taip mums reikia išsirinkti maistą – reikia skaityti“, - sako I.R. Adams.

Liesas jogurtas nepadeda suliesėti. „Noriu paneigti mitą, kad liesas pieno produktas yra geriau nei riebus“, - sako I.R. Adams.

Ilka pateikė du jogurtus – vieną liesą (0,1 proc. riebumo), kitą įprastą (4 proc. riebumo).

„Įsivaizduokite, suliesėti norinti mergina pasirenka liesesnį jogurtą. Vienintelis dalykas, kurį čia reikia skaityti, tai kiek yra angliavandenių. Angliavandeniai yra mūsų energijos šaltinis. Kruopose, ryžiuose, avižose irgi yra angliavandenių, bet jų yra ir cukruje. Tačiau angliavandeniai, gaunami iš cukraus, šokolado, labai greitai pasisavinami ir virsta riebalais“, - pasakojo Ilka.

Pasak jos, įprastame jogurte iš 100 gramų, 15,3 gramų sudaro angliavandeniai, iš kurių cukraus 14,4 gramo. Vienas arbatinis šaukštelis cukraus yra apie 10 gramų.

Lieso jogurto 100 gramų yra 15,3 gramų, iš kurių cukraus yra 14,5 gramo.

„Taigi liesame jogurte daugiau cukraus nei įprastame. Kodėl? Ar esate valgę kiaušinį be trynio? Ar tai skanu? Skanu yra kiaušinis su tryniu, nes maistas su riebalais skanesnis. Pavyzdžiui, riebi varškė skanesnė nei liesa. Arba mėsa su šiek tiek riebaliuko skaniau nei sausa krūtinėlė. Riebalas duoda skonio. Todėl jei mes nuimame riebalus, mums reikia juos pakeisti kuo kitu, kad būtų skanu. Vadinasi, pridedama cukraus“, - teigia I.R. Adams.

Pati I.R. Adams renkasi natūralų graikišką jogurtą (2,3 proc. riebumo), be jokių priedų, ir pati prideda natūralių vaisių gabaliukų. Moteris sako, kad nereikėtų valgyti jogurto su vaisiais, pirkto parduotuvėje, nes jame paprastai nėra tikrų vaisių, bet gausu gliukozės sirupo.

„Natūralus jogurtas jogurtas su mano pridėtomis mėlynėmis niekada nebus saldus. Nes tikra mėlynė nėra tokia saldi kaip sirupas“, - sako Ilka.

Sultys pakelyje taip pat blogai kaip kokakola. I.R. Adams sudorojo ir mitą apie parduotuvėse perkamų sulčių sveikumą. Visi žino, kad kokakolą gerti nesveika, tačiau nesusimąsto, kad sultys taip pat dažnai nėra niekuo geresnės.

Jos teigimu, sultyse yra 11 gramų angliavandenių, iš kurių cukraus – irgi 11 gramų. Kokakoloje angliavandenių 10,6 gramo – cukraus tiek pat.

Sultys pagamintos iš vandens, apelsinų sulčių, pagamintų iš apelsinų koncentrato, gliukozės ir fruktozės sirupo. „Tai tas pats sirupas, kurį deda į kavą“, - sako I.R. Adams.

„Taigi noriu jums parodyti: nesvarbu, ar tai sultys, ar kokakola, ten panašus kiekis cukraus, tik kokakoloje dar yra burbuliukų“, - teigia mitybos specialistė.

Blogas maistas gali sudaryti 10-20 proc. mitybos. Tačiau I.R. Adams jokiu būdu neteigia, kad nesveikų maisto produktų niekada negalima valgyti ir amžiams reikia atsisakyti nenatūralių sulčių, kokakolos, batono, dešrelių ar lieso jogurto su sirupu.

„Mes negyvename tobulame pasaulyje, kur viskas nuostabu, neperdirbta ar be konservantų. Bet kad jūsų kūnas liktų sveikas, jums reiktų valgyti apie 80-90 proc. neperdirbto maisto. Kitaip tariant, 6 dienas per savaitę turėtumėte valgyti tikrą super maistą ir tik vieną dieną galite leisti nesąmonių. Viena diena tikrai nepakenks jūsų sveikatai, bet šešias dienas reiktų valgyti suprantamą, švarų maistą“, - teigia I.R. Adams.

Kaip žinoti, kad mityba nevisavertė? „Jei jums kaupiasi dujos, pučiasi pilvas, nevirškina skrandis, labai dažnai sergate, turite silpną imunitetą, trūksta energijos arba energingumas labai svyruoja ir norite kavos bei saldumynų, taip pat kai jaučiatės visą laiką alkanas. Tai reiškia, kad jūsų maistas stokoja vitaminų ir mineralų“, - sako Ilka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)