Vakuuminis paštas – labai naudingas dalykas. Į priėmimą atvežama pacientų, kuriems kiekviena minutė svarbi. Pvz., miokardo infarkto atveju. Tu turi labai greitai paimti tyrimus, skubiai pristatyti į laboratoriją. Niekada nežinai, kas gali nutikti. Kritinių būklių, kai neturi laiko laukti – daug. Pvz., atveža pacientą po gaivinimo. Jis jau tam tikrą laiką buvęs klinikinėje mirtyje, taigi, priėmime reikia veikti žaibiškai“, - pasakojo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto penktakursis.

Tomas rodė, kaip į specialią kapsulę deda pacientų tyrimų medžiagą, įdeda į vamzdį, kuriame jis traukiamas vakuumo nuskrieja į laboratoriją.

Tomas Jablonskas

„Surinkus specialų kodą, tyrimų medžiaga gali nukeliauti ir į kitą gatvės pusę, Valstybinį patologijos centrą. Bėgti iki jo reikėtų mažiausiai penkias minutes – per kiemą, per gatvę, kurioje dideli mašinų srautai, o oro paštu kapsulė nukeliauja per 40 sekundžių“, – pasakojo T. Jablonskas.

Tyrimų rezultatai priėmime budinčius gydytojus pasiekia internetu.

Pasak T. Jablonsko, galbūt vakuuminis paštas tarnaus ne kiekvienam, tačiau iš priėmimo gabenamiems tiesiai į reanimacijos palatą – visada.

Kol kalbėjomės su Santariškių priėmime dirbančiu studentu, iš laboratorijos grįžo tuščia skaidraus plastiko kapsulė. Norėdamas išimti ją iš aparato, Tomas surinko specialų kodą. Tokio atsargumo imamasi, kad ji nepatektų į bet kokias rankas.

„Priėmime viskas turi vykti tiksliai ir greitai. Nėra taip, kad sėdėtume be darbo“, – sakė DELFI pašnekovas, priėmimą vadinantis idealia praktikos vieta, nes kaip būsimas daktaras čia daug pamato, sužino.

Vakuuminis paštas

Projekto vertė – per 14 mln. eurų

Kaip rašė DELFI, pirmadienį Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose buvo iškilmingai atidarytas ne tik Priėmimo-skubios pagalbos, bet ir Ambulatorinės reabilitacijos skyrius.

„Projekto vertė per 14 mln. eurų, 85 proc. gauta iš ES fondų, likusi dalis – iš valstybės biudžeto. Statyboms išleista 9 mln. eurų, įrangai įsigyti 4 mln. eurų“, – pristatydamas projektą vardijo jo vadovas Justinas Ivaška.

Pasak daktaro, vien projekto vykdymo metu Santariškių klinikų priėmimo skyriuje nuo 2010 m. iki 2015 metų pacientų srautai beveik padvigubėjo nuo 12 tūkst. per metus iki 20 tūkst. pacientų pastaraisiais metais.

„Kol vyko darbai, buvo ypač sudėtingos sąlygos ir pacientams, ir personalui teikti paslaugas. Kantrybės reikėjo daug, nes per skyrius, kurie buvo rekonstruojami, ėjo didžiuliai pacientų srautai“, – sakė J. Ivaška. – Tačiau dabar turime kuo didžiuotis ir kuo grožėtis – sunkus darbas duoda savo vaisių. Galimybės pacientams suteikti skubią pagalbą tikrai pagerėjo“.

Aplinką, kurioje priimami, gydomi pacientai, Santariškių klinikų generalinis direktorius profesorius Kęstutis Strupas vadino neatsiejama gijimo dalimi.

Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėja Božena Markevič pasidžiaugė pagerėjusiomis sąlygomis, padidėjusiomis erdvėmis, nauja aparatūra ir kad dabar pacientus greitosios pagalbos automobilis priveš prie pat įėjimo, ligonių nebereikės gabenti per lauką.

Rekonstruotose patalpose padaugėjo apžiūros kabinetų, naujai įrengti specializuotos paskirties diagnostikos, izoliacijos, intervenciniai kabinetai, daugiaprofilinės operacinės, reanimacijos ir intensyvios terapijos, pacientų būklės stebėjimo palatos.

Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus plotas išsiplėtė nuo 700 kv.m. iki 5241 kv.m., o Ambulatorinės reabilitacijos skyriaus patalpos padidėjo nuo 1722 kv.m. iki 2988 kv.m.

2008 metais inicijuoto projekto „VUL Santariškių klinikų Priėmimo skyriaus ir Ambulatorinės reabilitacijos skyriaus patalpų rekonstrukcija ir įrengimas“ tikslas – gerinti teikiamų medicininių paslaugų kokybę ir prieinamumą, tinkamai reaguoti į padidėjusį pacientų srautą, užtikrinti sklandžią daugiaprofilinės įstaigos veiklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)