Ištyrus 230 žmonių, kurie tikrinosi sveikatą pas bendrosios praktikos gydytojus Didžiosios Britanijos Devono grafystėje, paaiškėjo, kad kraujospūdžio matuoklio rodmenų skirtumas tarp kairės ir dešinės rankų būna pakankamai reikšmingas, kad įspėtų apie galimas kardiovaskulines problemas.

Ekseterio universiteto Pusiasalio medicinos ir odontologijos koledžo mokslininkai pacientus, kurių vidutinis amžius buvo 68 metai, stebėjo beveik dešimt metų. Per šį laikotarpį 100 žmonių ištiko širdies smūgis, insultas ar kitos kardiovaskulinės problemos arba jie mirė.

Kraujospūdis išreiškiamas dviem skaičiais, kurie atspindi sistolinį ir diastolinį spaudimą.

Mokslininkai apskaičiavo, kad sistolinio spaudimo skirtumui padidėjus vienu skaičumi ir jau atsižvelgus į kitus rizikos faktorius, tikimybė numirti ar patirti nemirtiną insultą ar širdies infarktą per artimiausius dešimt metų išauga nuo 5 iki 6 proc.

Tuo tarpu kiekvienas diastolinio spaudimo skirtumo skaičius riziką numirti ar patirti insultą arba širdies smūgį per artimiausius dešimt metų padidina 9 proc.

Šie tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnalo “British Medical Journal” tinklalapyje.

Medikai jau seniai raginami matuoti kraujo spaudimą abiejose rankose, nes jei gydytojas paskirs gydymą pagal žemesnius kraujospūdžio matuoklio rodmenis, jis gali būti neadekvatus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)