Mokslininkai teigia, jog tokią vertingą informaciją – ar paprasčiausi atminties sutrikimai ateityje virs rimta liga - suteikia kraujyje esantis vario kiekis, skelbia „The Daily Mail“.

Skelbiama, jog kuo didesnis vario kiekis kraujyje, tuo didesnė Alzheimerio ligos rizika.

Specialistai iš Italijos, kurie ir sumanė šį metodą, teigia, jog yra žmonių, kurie gali pastebimai sumažinti Alzheimerio ligos riziką, jeigu tik pradės riboti su maistu ir vandeniu gaunamo vario kiekį.

Tyrimo metu buvo analizuojamas vario kiekis 141 žmogaus kraujyje – visi jie skundėsi lengvais kognityviniais sutrikimais (dažniausiai senyvus žmones kamuojančiu užmaršumu).

Mokslininkai savanorių kraujyje konkrečiai ieškojo vadinamojo laisvojo vario, kuris kraujyje cirkuliuoja vienas, o ne laikosi prikibęs prie baltymų nešėjų maiste ir kitose medžiagose.

Jau seniai nustatyta, jog vadinamasis laisvasis varis susijęs ląstelių pažeidimais.

Tyrimas, kurio išvados skelbiamos leidinyje „Annals of Neurology“, padėjo išsiaiškinti, jog pacientai, kurių kraujyje daugiau laisvojo vario, net 50 proc. labiau rizikuoja per ateinančius ketverius metus susirgti Alzheimerio liga.

Tie, kurie turi atminties sutrikimų, tačiau mažiau laisvojo vario kraujyje, minėtąja liga rizikuoja mažiau nei 20 proc.

Mokslininkė Rosanna Squitti iš Fatebenefratelli ligoninės Romoje teigia: „Šis paprastas tyrimas siūlo gana efektyvų būdą įvardyti žmones, kurie labiau rizikuoja susirgti Alzheimerio liga, ir galbūt jiems padėti šios ligos išvengti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)