Kraujo donorystės autobusai, kurie NKC užsakymu ir pagal Europos Komisijos rekomendacijas buvo gaminami 10 mėnesių, turi specialias keturgubas kraujo maišų sistemas ir kitą svarbiausią įrangą, reikalingą sklandžiam kraujo donorystės procesui užtikrinti.

Taip pat juose yra įrengtos 3 specialios minkštos pusiau gulimos padėties kėdės donorams, kur jie galės patogiai įsitaisyti aukodami kraują. Autobusuose yra sumontuota moderni šildymo ir vėsinimo sistema, kad būtų galima sudaryti komfortiškas sąlygas donorams ir darbuotojams, taip pat paaukotam kraujui laikyti. Taip pat ir specialūs pirmosios pagalbos rinkiniai, kad NKC komanda būtų pasirengusi suteikti būtinąją pagalbą, jei tik jos reikėtų gyventojams, t. y. ne tik donorams. Kraujobusai yra yra įrengti pagal Europos Komisijos patvirtintas Kraujo koponentų ruošimo, panaudojimo ir kokybės užtikrinimo gaires.

Kraujobuso komandą sudarys 6 specialistai. Vairuoti autobusus bus patikėta NKC darbuotojams, turintiems atitinkamus vairuotojų pažymėjimus, o į kiekvieną išvyką visada vyks gydytojas, kuris įvertins donoro būklę ir jo galimybę donuoti pagal klausimyne pateiktus atsakymus. Taip pat kraujo donorystės organizavimo ekspertai, kurie padeda donorams užpildyti reikiamus dokumentus, suteikia informaciją, atsako į rūpimus klausimus, ir žinoma, bendrosios praktikos slaugytojos, kurios rinks dovanojamą kraują.

Skaičiuojama, kad per dieną viename iš kraujo donorystės autobusų galima maksimaliai surinkti 27 litrus kraujo iš 60 donorų – tokiam maksimaliam kiekiui yra pritaikyta įranga.

Planuojama, kad šie kraujobusai pirmiausia aplankys didžiuosius Lietuvos miestus per spalį, lapkritį ir gruodį. Apie išvykų datas bus pranešama atskirai NKC interneto puslapyje kraujodonoryste.lt, taip pat paskyrose socialiniuose tinkluose ir informuojant vietos bendruomenes per vietines informacijos sklaidos priemones.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad mobiliųjų paslaugų plėtra sveikatos apsaugos srityje yra svarbi dėl paslaugų artinimo prie gyventojų ir neabejotinai prisidės prie donorystės idėjų plitimo.

„Dalis žmonių nedalyvauja donorystėje ar dalyvauja nereguliariai dėl įvairių priežasčių – kraują renkantys autobusai yra puikus pavyzdys, kaip kūrybingai pažiūrėti į tokius barjerus ir priartinti donorystės idėjas arčiau gyventojų. Šis lankstumas galioja ir kitoms sveikatos apsaugos sritims – ambulatorinėms paslaugoms, slaugai namuose, pavėžėjimo paslaugai, kurios intensyviai plėtojamos, artinant sveikatos paslaugas gyventojams ir teikiant jas ten, kur patogiausia“, – teigia ministras.

Nacionalinio kraujo centro autobusas

NKC direktoriaus Daumanto Gutausko teigimu, donorų autobusai Vakarų Europos šalyse yra įprasta praktika, tačiau Lietuvoje tokių iki šiol neturėjo niekas. Ši naujovė į mūsų šalį atkeliavo siekiant užtikrinti, kad kraujo donorystė taptų dar prieinamesnė ir patrauklesnė.

„Nacionalinis kraujo centras nuolat remiasi geriausiais Europos ir pasaulio šalių pavyzdžiais, diegdamas naujoves kraujo donorystės sistemoje ir nebijomas imtis naujų veiklų. Mūsų svarbiausias tikslas – padaryti viską, kad kraujo donorystė taptų dar patrauklesnė ir prieinamesnė, o NKC galėtų būti kuo arčiau žmogaus. Tikiu, kad šiuo metu kraujo donorais tapti norinčių yra žymiai daugiau, nei jais tampama. Vienas iš pagrindinių trukdžių, dėl ko ne visada pavyksta tai padaryti, yra galimybių atvykti į specialiai tam skirtus punktus stoka. Tad mes patys vyksime pas gyventojus, kad jiems būtų paprasčiau ir greičiau dovanoti kraujo bei prisidėti gelbstint kitų gyvybes“, – tvirtina D. Gutauskas.

Pasak jo, įsigijus šiuos kraujobusus, įprasti kraujo surinkimo būdai nesikeis – kraują ir toliau bus galima aukoti ir lauko palapinėse, kol leis oro sąlygos, ir prekybos centruose, ir įmonėse, ir NKC padaliniuose, ir kitose uždarose erdvėse, į kurias vyksta NKC komandos. Kitaip tariant, ši naujovė – dar vienas papildomas būdas kraujo donorystei organizuoti, kurią ateityje tikimasi išplėsti įsigyjant papildomai autobusų.

Nacionalinio kraujo centro autobusas

Be to, NKC primena, kad kraujo donorais visiškai negali būti žmonės, kurie yra sirgę ar serga sunkia lėtine ar pasikartojančia kraujotakos, imuninės sistemos liga. Taip pat ir tie žmonės, kurie serga cukriniu debetu ir naudoja insuliną. To daryti negalima ir sergant onkologinėmis ligomis, hepatitu B ar C, sifiliu, ŽIV, vartojant intraveninius narkotikus, anabolinius steroidus.

NKC duomenimis, neatlygintinų kraujo donorų skaičius reguliariai auga nuo 2020-ųjų. Praėjusiais metais Lietuvos kraujo donorai neatlygintinai kraujo aukojo net 68 tūkst. kartų, surinkta 30 tūkst. litrų kraujo. Tai buvo didžiausias kraujo donorų neatlygintinai dovanotas kraujo kiekis nuo 2020 metų.

Tikimasi, kad šiemet situacija bus dar geresnė, ką rodo ir NKC skaičiavimai. Pavyzdžiui, 2022 m. iki rugsėjo 30 d. buvo atlikta 49978 donacijų, kai šiemet tuo pačiu laikotarpiu – beveik 4 tūkst. daugiau, t.y. 53831 donacijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją