Kraujasiurbius nariuotakojus atbaidančios medžiagos - repelentai - naudojamos individualiai žmogaus apsaugai. Jais padengiama žmogaus oda, rūbai, lovos ar užuolaidos. Jų gali būti įvairios konsistencijos ir sandaros - aerozoliai, tepalai, kremai, pieštukai arba garuojantys prietaisai. Jie efektyviausiai veikia nuo 15 minučių iki 10 valandų (dažniausiai 4-6 valandos).

Efektyvumas ir veikimo trukmė priklauso nuo repelento rūšies, naudojimo būdo, aplinkos sąlygų (temperatūros, drėgmės, vėjo), vabzdžių jautrumo repelentui.

Repelentais padengiamos atviros kūno vietos, bet saugomos akys, nosis, burna. Patariama repelentu apdorotomis rankomis atsargiai patepti pažeidžiamas veido vietas. Jeigu paaiškėja, kad asmuo alergiškas naudojamam preparatui, būtina tuoj pat jį nuplauti ir kreiptis medicininės pagalbos.

Nuo seno žinomi ir dvisparnių kraujasiurbių nubaidymui naudojamos natūralios kvapniosios medžiagos - citrinos, mėtų, gvazdikų ir kitų aromatinių augalų eteriniai aliejai, tačiau jų veikimo laikas yra gana trumpas.

Gaminamos ir kitos priemones, naudojamos ir patalpų apsaugai: insekticidus garinančios spiralės, ultragarsą ar ultravioletinius spindulius skleidžiančios lempos. Lauke patartina naudoti prieš uodus skirtas žvakes. Jų sudėtyje yra aromatinių medžiagų, kurios degant pasklinda aplinkoje ir atbaido uodus.

Prieš naudojant kraujasiurbius atbaidančias priemones būtina įdėmiai perskaityti naudojimosi instrukciją, nenaudoti aerozolių mažose uždarose erdvėse, nenaudoti, jei odoje yra žaizdų, įdrėskimų, nepurkšti aerozoliu tiesiai į veidą ir saugoti akis, nosį ir burną.

Atsargiai repelentais reikia purkšti vaikus - netepti rankų, kad neįsitrintų į akis ir panašiai.

Grįžus iš gamtos, priemonėmis nuo uodų pateptą odą reikia nuplauti vandeniu ir muilu, o drabužius, jei jie buvo apdoroti repelentais - skalbti.

Nukentėjus nuo kraujasiurbio įkandimo, niežtinčią, skaudančią ar patinusią vietą taip pat patartina tepti acto tirpalu, citrinos sultimis, sutrintu pelynu, gysločiu ar svogūnų košele arba ne ilgiau kaip 15 minučių palaikyti ledo, įsukto į audinį, gabalėlį. Atsiradus bėrimams, kvėpavimo ar rijimo sutrikimams, galvos svaigimui ar kitiems negalavimams, būtina kreiptis į gydytoją.

Gyvuoja ir keletas "liaudiškų" patarimų, kaip apsisaugoti nuo vabzdžių ir jų įkandimų. Pavyzdžiui, jei kambaryje yra uodų, įberti į įkaitintą keptuvę truputį kamparo ir atverti langus - neprašyti svečiai kaipmat išsidangins.

Į iškylą gamtoje galima pasiimti namie pasigaminto tepaliuko - 5 gramus gvazdikėlių užpilkite 1 stikline vandens, 15 minučių pavirinkite, perkoškite, 10 lašų šio nuoviro sumaišykite su 1 valgomuoju šaukštu odekolono ir patrinkite atviras kūno vietas.

Jeigu įgelia bitė, būtina pašalinti geluonį ir prie įgėlimo vietos priglausti cukraus gabalėlį arba gysločio lapą - jie pašalina iš žaizdelės nuodus ir apsaugo nuo tinimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)