„Žmogus visą gyvenimą dirba, moka mokesčius valstybei į sveikatos draudimo fondą, vienu metu jis suserga. Tačiau jeigu žmogus nori, kad jam būtų atlikta operacija privačioje gydymo įstaigoje, jam tenka sumokėti visą kainą, nes ligonių kasos atsisako sudaryti sutartis su privačiomis gydymo įstaigomis“, - teigia Privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos prezidentas Laimutis Paškevičius.

Gydantis privačioje klinikoje iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo pacientui yra kompensuojamos ambulatorinės, dienos chirurgijos paslaugos – tai reiškia, kad žmogus gali lankytis pas šeimos gydytoją, ar atlikti kitus tyrimus ir gauti kompensaciją iš biudžeto, tačiau norintis gulėti privačioje ligoninėje ir operuotis visą kainą turi apsimokėti pats.
Tuo tarpu Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas sako, kad pacientas turi teisę pasirinkti gydytoją ir gydymo įstaigą - nesvarbu valstybinę ar privačią. Sveikatos apsaugos ministerija aiškina, kad diskriminacijos tarp gydymo įstaigų dalinant Privalomojo sveikatos dradimo fondo lėšas nėra.

„Sąlygos ir rodikliai yra nustatyti stacionarinėms paslaugoms tiek privačioms, tiek valstybinėms gydymo įstaigoms ir čia absoliučiai jokios diskriminacijos ir konkurencinių pažeidimų tikrai nėra ir būti negali“, - aiškina sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė.

Tačiau, lėšos skirstomos ne tik pagal teisingumo kriterijus, bet ir pagal politinius. Pavyzdžiui, konservatoriaus Raimundo Aleknos privati klinika gauna Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas stacionariam gydymui. Pinigus gauna dar viena su konservatoriais susijusi privati ligoninė, o visos kitos ne.

Pacientų organizacijos mano, kad jei medicinoje atsirastų sveika konkurencija, pagarėtų aptarnavimas ir privačiose gydymo įstaigose.
„Žmogus turi galimybę, jeigu jau įstatymai nurodo, turi galimybę turi teisę rinktis tas paslaugas. Ir galbūt trumpėtų tos eilės ir būtų geresnis aptarnavimas, galbūt ir tos valstybinės įstaigos pasitemptų“, - sako Pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė.