Nauji tyrimai, nagrinėjantys gerą fizinę būklę ir gyvenimo trukmę, rodo, kad vadinamasis žmogaus amžius pagal fizinę būklę – kurį lemia pirmiausia širdies ir kraujagyslių ištvermė, - tiksliau prognozuoja gyvenimo trukmę nei chronologinis amžius. Gera žinia ta, kad, priešingai faktiniam jūsų amžiui, amžius pagal fizinę būklę gali būti sumažintas.

Amžiaus pagal fizinę būklę koncepciją sukūrė mokslininkai iš Trondheime įsikūrusio Norvegijos mokslo ir technologijų universiteto, kurie ištyrė fizinį pajėgumą ir tai, kaip jis susijęs su viso gyvenimo sveikata.

Paskaičiuoti savo amžių pagal fizinę būklę galima čia.

Amžių pagal fizinę būklę visų pirma lemia jūsų VO2max — maksimalus deguonies suvartojimas, - rodantis jūsų organizmo gebėjimą priimti ir panaudoti deguonį. VO2max nurodo jūsų dabartinę širdies ir kraujagyslių ištvermę. Jį taip pat galima naudoti lyginant savo fizinę būklę su kitų to paties amžiaus žmonių fizine būkle ir nustatyti savo asmeninį amžių pagal šį rodiklį. Jeigu jūsų VO2max yra žemesnis už jūsų amžiaus grupės vidurkį, tuomet jūsų amžius pagal fizinę būklę yra didesnis už jūsų faktinį amžių. Bet jūs galite pasukti savo amžiaus laikrodį atgal, į jaunesnį amžių pagal fizinę būklę. Visa tai reiškia, kad penkiasdešimtmetis vyras, priklausomai nuo jo VO2max , gali būti nuo 30 iki 75 metų amžiaus.

Savo tikrojo amžiaus žinojimas gali būti informatyvus ir galbūt „paskatinantis praregėti“, bet pirmiausia būtina žinoti savo VO2max, kurį žino nedaugelis. Norint nustatyti tikslų maksimalų deguonies įsisavinimą, arba maksimalų aerobinį pajėgumą, būtina atlikti fizinio pajėgumo testus bėgtakiu.

Norvegijos mokslininkai, nagrinėjantys šią problemą, prieš keletą metų nusprendė sukurti paprastą VO2max nustatymo metodą. Jų inicijuotame tyrime dalyvavo penki tūkstančiai norvegų, nuo 20 iki 90-ies metų amžiaus. Mokslininkai įvertino jų aerobinį pajėgumą atlikdami fizinio krūvio testą bėgtakiu, taip pat patikrino įvairius sveikatos parametrus, tarp jų liemens apimtį, širdies plakimo dažnį, mankštinimosi įpročius.

Tada jie nusprendė, kad įvedus reikiamus algoritmo parametrus, galima nustatyti beveik tikslų žmogaus aerobinį pajėgumą VO2max.

Ir nors išsiaiškinę tikrąjį savo amžių, jūs galbūt galėsite didžiuotis savo jaunatviška energija, kyla esminis klausimas - ar toks amžiaus įvertinimas yra prasmingas kalbant apie gyvenimo trukmę. Jeigu jums nustatyta jaunesnis amžius pagal fizinę būklę, ar faktinė jūsų gyvenimo trukmė bus ilgesnė? Ar vyresnis amžius pagal fizinę būklę reiškia, kad mirsite anksčiau?

Pirmieji norvegų mokslininkų pateikti duomenys neparodė jokio tiesioginio ryšio tarp amžiaus pagal fizinę būklę ir ilgesnio gyvenimo.

Bet naujuosiuose tyrimuose, kuriuos šių metų birželį paskelbė žurnalas „Medicine & Science in Sports & Exercise“, norvegų mokslininkai panaudojo daug didesnę duomenų bazę. Tyrime dalyvavo per 55000 suaugusių norvegų, kurie pildė išsamias anketas apie savo sveikatos būklę, pradedant devintuoju dešimtmečiu. Mokslininkai, naudodamiesi savanorių atsakymais, nustatė kiekvieno žmogaus VO2max ir amžių pagal fizinę būklę. Tada patikrino mirčių įrašus.

Paaiškėjo, kad tie, kurių VO2max buvo 85 proc. ar daugiau žemesnis už vidutinį jų amžiaus lygį – o tai reiškia, kad jų amžius pagal fizinę būklę yra pastebimai didesnis už jų chronologinį amžių, - turėjo 82 proc. didesnę riziką numirti pirma laiko nei tie, kurių amžius pagal fizinę būklę sutapo su faktiniu amžiumi arba buvo mažesnis.

Tyrimo autorių nuomone, rezultatai leidžia manyti, kad amžius pagal fizinę būklę gali nurodyti pirmalaikės mirties riziką tiksliau nei kai kurie tradiciniai rizikos veiksniai, tokie kaip antsvoris, aukštas cholesterolio lygis ar kraujo spaudimas, ar rūkymas.

Įdomu pastebėti, kad mokslininkai, naudodamiesi šiais naujo tyrimo duomenimis, patobulino ir išplėtė amžiaus pagal fizinę būklę apskaičiavimo metodiką. Naujosios metodologijos versija buvo publikuota šį mėnesį. Joje pateikiama tik keletas paprastų klausimų, įskaitant amžių, lytį, liemens apimtį ir mankštinimosi įpročius, pagal kuriuos nustatomas dabartinis žmogaus amžius pagal fizinę būklę.

Laimei, amžių pagal fizinę būklę galima keisti, pastebi Ulrikas Wisloffas, profesorius iš Norvegijos mokslo ir technologijų universiteto, Medicinos fizinio lavinimo centro, minėto tyrimo vadovas. Paklaustas, ką daryti, jeigu amžius pagal fizinę būklę yra didesnis už chronologinį amžių ar tiesiog nėra toks, kokio mes norėtumėme, jis patarė: „Tiesiog sportuokite.“

Dr. U. Wisloffas ir jo kolegos savo tinklapyje siūlo laisvą fizinių pratimų programą. Tačiau profesorius pabrėžė, kad beveik visi fiziniai pratimai ir bet koks jų intensyvumas turėtų padėti pailginti jūsų VO2max ir sumažinti amžių pagal fizinę būklę, o galbūt – net pailginti jūsų gyvenimo trukmę.

Būsimuose tyrimuose, pridūrė jis, jis kartu su kolegomis tiesiogiai lygins, kaip amžius pagal fizinę būklę yra sugretinamas su kitomis, tradicinėmis mirtingumo rizikos vertinimo priemonėmis, tokiomis kaip „Framingham Risk Calculator“ (kuria naudojantis neatsižvelgiama į mankštinimosi įpročius). Mokslininkai taip pat tikisi išplėsti savo tyrimus ir įtraukti į juos dalyvių ir iš kitų šalių, nes Norvegijos suaugusieji galbūt negali atstovauti visiems pasaulio gyventojams.

Bet netgi dabar, vadovaujantis jau turimais duomenimis, tikrai nepakenks sužinoti ir sumažinti savo amžių pagal fizinę būklę, pataria daktaras Wisloffas. „Yra didžiulis privalumas, - sako jis, - didesnis, nei bet kuris žinomas medicininis gydymas, - gerinti savo fizinę būklę iki lygio, kuris tikėtinas jūsų amžiaus grupėje ar, net dar geriau, iki dar aukštesnio lygio.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)