„Vidiniai organizmo rezervai per žiemą išsenka, todėl atsiranda sunkumo jausmas dešinėje kūno pusėje po šonkauliais, kartumas burnoje, šleikštulys, odos peršėjimas, spuogai, vidurių užkietėjimas“, - pasakojo aukščiausios kategorijos gastroenterologė Elena Bilenko. – Pajutus tokius simptomus, reikia kreiptis į gastroenterologą ar terapeutą. Gydytojas paskirs pilvo organų tyrimus ultragarsu, skrandžio ir kraujo analizes“.

Kepenų būklei daugiausia įtakos turi žmogaus gyvenimo būdas ir mityba. Šio organo veiklą trikdo piktnaudžiavimas riebiu ir keptu maistu, kečupais, kitais padažais, dešromis, dešrelėmis, alkoholiu. Kepenų sveikatai kenkia ir dietos, stresas, nejudrus gyvenimo būdas.

„Pavasarį žmonės būna išsiilgę šviežio augalinio maisto, todėl puola prie pomidorų, agurkų, salotų iš užsienio. Tai nesveika, nes šios daržovės būna išaugintos naudojant daug chemikalų. Ne visų žmonių kepenys gali atlaikyti tokį krūvį, - perspėja gydytoja. – Geriausia valgyti sezonines daržoves ir vaisius, išaugintus savame regione“.

Šiuo metu geriausia valgyti raugintus kopūstus, agurkus bei pomidorus, nuo rudens išsilaikiusius šviežius obuolius, morkas, burokėlius ir kopūstus. Šios daržovės ir vaisiai turi daug pektino – augalinio sorbento, kuris valo organizmą nuo susikaupusių šlakų.

Įveikti jėgų stoką padės juodoji ir žalioji arbatos, cikorijų ir erškėčių uogų nuovirai, burokėliai, kukurūzai, įvairios rūšies kopūstai, moliūgai, saulėgrąžų ir alyvuogių aliejai. Kasdienei mitybai taip pat rekomenduojama vartoti krapus, petražoles, bazilikus, kalendras, šviežias ir džiovintas mėtas. Beje, mėtos atpalaiduoja lygiuosius raumenis ir malšina skausmą dešiniajame šone.

Jeigu turite problemų su kepenimis, vertėtų mažiau vartoti grietinės ir sviesto, o margarino visai reikėtų atsisakyti. Nepatariama valgyti svogūnų, česnakų, krienų, garstyčių, ridikų ir kitų aitrių produktų – jie turi eterinių aliejų, kurie smarkiai dirgina virškinamąjį traktą ir gali sukelti kepenų lygiųjų raumenų bei žarnyno spazmus. Tą patį galima pasakyti ir apie aštrius prieskonius (pipirus, imbierą, gvazdikėlius, ciberžolę, karį).

Jei norite turėti sveikas kepenis ir išvengti pilvo skausmų, nepiktnaudžiaukite riebiu ir skrudintu maistu, rūkytais produktais, vartokite pakankamai daug vaisių ir daržovių bei stenkitės daugiau judėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)