Tyrimo metu mokslininkai stebėjo 885 kūdikius, gimusius Brazilijoje 2004 metais. Jie nustatė, kad tie kūdikiai, kurių motinos gerdavo daug gėrimų su kofeinu, tik šiek tiek dažniau prabusdavo naktimis negu tie kūdikiai, kurių motinos vartodavo kur kas mažiau kofeino. Tačiau skirtumas tarp šių kūdikių miego buvo pernelyg mažas, kad jį būtų galima laikyti reikšmingu, žurnale „Pediatrics“ teigė mokslininkai.

„Kofeinas, kurį motinos vartojo nėštumo ir žindymo metu, 3 mėnesių kūdikių miegui neturėjo jokios įtakos“, - rašė mokslininkai savo publikacijoje.

Kad maži kūdikiai prabunda naktimis, yra normalu. Tačiau mokslininkai norėjo nustatyti, ar dėl didelių kofeino kiekių nėštumo metu ir pagimdžius kūdikiai prabunda dar dažniau.

Peloto federalinio universiteto tyrėjai apklausė motinas netrukus po gimdymo ir patikrino jų kūdikių sveikatą. Po trijų mėnesių tyrime dalyvavusios motinos vėl turėjo atsakyti į klausimus apie kofeino vartojimą ir jų kūdikių miego įpročius per pastarąsias 15 dienų.

Beveik 20 proc. tiriamų motinų vartojo kofeiną dideliais kiekiais, t.y. daugiau kaip 300 mg per dieną (3 – 4 puodeliai kavos). Iš šios grupės kūdikių tik maždaug 14 proc. mažylių prabusdavo dažnai – tris ir daugiau kartų per naktį.

Kodėl nėra ryšio tarp motinų kofeino vartojimo įpročių ir dažno kūdikių prabudimo, neaišku, bet mokslininkai spėja, kad daug kofeino vartojančių moterų vaikams gali būti išsivystęs atsparumas šiai medžiagai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)