Kaip rašoma straipsnyje, mirtina doze laikoma 10 gramų kofeino, o puodelyje stiprios kavos yra apie 80 miligramų, todėl suaugęs sveikas vyras gali mirti išgėręs nuo 10 iki 31 litro kavos.

„Neigiamas kofeino poveikis prasideda nuo dešimtadalio mirtinos dozės: tachikardija, žymiai padidėjęs spaudimas, aritmija, kraujotakos sutrikimai“, – rašo autorius. Be to, tam tikru metu organizmas nori apsivalyti nuo nuodų, t. y. juos išvemti.

Taip pat rašoma, jog žmonės pastoviai, nors ir gana retai, miršta nuo kofeino perdozavimo. Dažniausiai miršta chroninėmis ligomis sergantys žmonės, kurie dažnai šito nežino. Autoriaus duomenimis, pastaraisiais metais daugumos kofeino perdozavimo atvejų, kai prireikė gydytojų pagalbos ar ištiko mirtis, buvo vartojami ne gėrimai su kofeinu, o koncentruotas kofeinas.

„Pavyzdžiui, 2010 m. vasaros pabaigoje 23 m. britas mirė, nes būdamas neblaivus vakarėlyje išgėrė du šaukštelius koncentruoto kofeino miltelių, o juos užgėrė energetiniu gėrimu. 2006 m. lapkritį 19 m. mokinys JAV mirė, nes suvartojo tonizuojančių tablečių, kuriose buvo du–trys gramai gryno kokaino“, – rašo autorius.

„Sveikatai kenkia nuolatinis besaikis gėrimų su kofeinu vartojimas. Galbūt tai pasakytina ir apie Natašą Harris. Jos partneris sakė, kad per dieną ji išgerdavo iki aštuonių litrų koka kolos, tai jau buvo priklausomybė. Teismo ekspertizė neatmetė galimybės, kad tai kartu su nesveiku gyvenimo būdu (iki 30 cigarečių per dieną, nepakankama, nereguliari mityba) tapo viena iš mirties nuo širdies nepakankamumo priežasčių“, – rašoma straipsnyje.

Skrodimo rezultatais, kraujyje trūko kalio, o tai žinomas šalutinis besaikio kofeino vartojimo poveikis. Tiesa, autoriaus teigimu, kalio gali trūkti ir išgeriant per dieną 8 – 10 litrų vandens.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)