Daugelį metų dėl odos spuogų buvau priversta praleisti daugybę pasimatymų, vakarėlių ir net pokalbių dėl trokštamo darbo, - guodžiasi straipsnio autorė.

Spuogai mane pradėdavo persekioti dar prieš tai, kai rytais pramerkdavau akis. Jei pažvelgus į veidrodį mano būgštavimai dėl spuogų pasitvirtindavo, mano diena būdavo sugadinta. 

Kai įžengiau į ketvirtą dešimtį metų, maniau, kad problemos dėl odos, gadinusios man gyvenimą nuo pat paauglystės, bus seniai pasibaigę. 

Tačiau, deja, taip nebuvo. Tiesą sakant, vargai dėl suaugusiųjų spuogų toliau temdė man gyvenimą, todėl ypač nuliūdau, kai šią savaitę perskaičiau apie 18 metų merginą, kuri pasikorė, susirgusi depresija dėl itin spuoguotos odos. 

Jos mirtis buvo tokia beprasmė, bet puikiai suprantu šios merginos neviltį, kuri ją apėmė, nuo 14 metų pradėjus kilti spuogams. 

Prieš šešis mėnesius, kai pagaliau radau atsakymą į savo problemas, daugiausia spuogų būdavo mano veide. Tačiau jie kildavo ir ant krūtinės bei nugaros. Tai reiškė, kad mano odos būklė visada diktuodavo, ką galiu vilkėti. 

Vienu metu, kai spuogų buvo itin daug, buvau priversta nešioti tik palaidines aukštu kaklu. Suknelių su gilia iškirpte nugaroje savo drabužių spintoje niekada neturėjau. 

Jei jūsų niekada nevargino spuogai, esate laimingas. Jie sukelia daug skausmo bei keblumų ir subjauroja veidą, o randeliai, kurie gali likti po jų, kartais išnyksta tik per kelis mėnesius. Nėra abejonių, kad žmonės siekia nuo jų išsivaduoti, ir į naujausias priemones nuo spuogų sudeda daug vilčių bei pinigų. Teigiama, kad vien tik 2009 metais priemones nuo spuogų gaminančios pasaulio pramonės vertė buvo 2 mlrd. svarų (8,15 mlrd. litų).

Tokios spuogų varginamos įžymybės kaip Victoria Beckham, Katy Perry ir Cameron Diaz gali patvirtinti, jog spuogo nepaslėps net ir storiausias kosmetikos sluoksnis. 

Kad viskas būtų dar blogiau, mano oda yra ne tik spuoguota, bet ir riebi, o storas pudros sluoksnis pašalina veido blizgesį tik trumpam. 

Turėdama galvoje šiuos dalykus nenustebau sužinojusi, kad stresas ir depresija yra užsitęsusio spuoguotumo simptomai. 

Man, kaip tvardytis mokančiai, savo išvaizda besirūpinančiai moteriai, atrodo nesąžininga kentėti dėl spuogų, kurie paprastai siejami su paauglyste. Tačiau aš nesu vienintelė. Naujausia statistika rodo, kad kuriuo nors gyvenimo momentu spuogai vargina 50 proc. suaugusių moterų.

Dauguma dermatologų mano, kad pagrindinė tokių spuogų priežastis yra padidėjęs vyriško hormono testosterono kiekis. Dėl jo riebalų liaukos gamina daugiau sebumo – riebaus, vaškinio sekreto, kuris drėkina odą. Sebumo perteklius ir nusilupusios odos ląstelės kaupiasi plaukelių folikulų porose ir jas užkemša. Jei į folikulo vidų patenka bakterija, kyla uždegimas ir susidaro spuogas. 

Manoma, kad spuogus skatina ir šiuolaikinis gyvenimo būdas, įskaitant greitą maistą, didelį cukraus vartojimą, hormonų svyravimus ir stresą. Įdomu tai, kad vis labiau populiarėja teorija, tvirtinanti, kad spuogai yra paveldimi genetiškai. Tarp jos šalininkų esu ir aš pati.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)