Naujausias tyrimas atskleidė: po Cezario pjūvio operacijos gimę mažyliai net penkias kartus labiau nei natūraliai į pasaulį atėję vaikai rizikuoja kentėti nuo vienos ar kitos alergijos.

Mokslininkai mano, jog taip nutinka dėl gana paprastos priežasties: po Cezario pjūvio operacijos gimę mažyliai išvengia kelionės gimdymo kanalu, kuriame natūraliai susidurtų su savo motinos organizme esančiomis bakterijos ir įgautų atsparumą.

Tyrimo rezultatai patvirtina vadinamąją „higienos hipotezę“, susiejusią vaikystės alergijas su pernelyg steriliomis sąlygomis gyvenimo pradžioje.

Tyrimui vadovavusi mokslų daktarė Christine Cole Johnson iš Henry Fordo ligoninės JAV Detroito mieste teigia: „Mūsų gauti rezultatai pagrindžia ankstesnę hipotezę, jog akistata su įvairiais mikroorganizmais gyvenimo pradžioje turi didelės reikšmės vaiko imuninės sistemos vystymuisi ir atsparumui alergijoms. Manome, jog susidūrimas su bakterijomis gimdymo kanale – labai svarbus veiksnys vaiko imuninės sistemos formavimosi procese“.

Ch. C. Johnson komanda tyrė daugiau nei 1 tūkst. 258 naujagimius: vertino jų sveikatos būklę, kai mažyliams buvo mėnuo, pusė metų, vieneri ir dveji metukai.

Sulaukę dvejų metukų, po Cezario pjūvio operacijos gimę mažyliai dažniau nei natūraliai į šį pasaulį atėję vaikai kenčia nuo alergijos gyvenamoje aplinkoje esantiems alergenams (pradedant dulkių erkutėmis ir baigiant kačių ar šunų plaukais).

Mokslininkai informaciją rinko tirdami mėginius, paimtus iš vaiko bambagyslės, tyrė jo išmatas, analizavo abiejų tėvų kraujo mėginius, motinos pieną ir namuose esančias dulkes.

Specialistai taip pat aiškinosi, ar šeimoje anksčiau būta alergijos ar astmos atvejų, ar besilaukianti moteris vartojo kokius nors vaistus ir kitą aktualią informaciją.

Tyrimo rezultatai buvo pristatyti per Amerikos alergijos, astmos ir imunologijos akademijos susirinkimą, vykusį JAV Teksaso valstijos San Antonijaus mieste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)