Pirmiausia derėtų išsiaiškinti, ar jums tikrai reikia gydytis. Prieš eidami į lauką, įsitikinkite, ar tikrai pasirinkote tinkamą aprangą ir apavą. Jeigu, net ir spaudžiant šaltukui, į darbą keliaujate vasariniais sportbačiais ir plona striuke, ligų ieškoti tikrai nereikia. Tiesiog šilčiau apsirenkite. Bet jeigu šalčio jausmas neapleidžia visur ir visada (kad ir kiek megztinių beapsivilktumėte, kad ir kiek šiltų kojinių neprisimautumėte), būtina kuo skubiau susirūpinti ir ieškoti pagalbos.

Kokios gali būti padidėjusio jautrumo šalčiui priežastys?

Kraujagyslių spazmai arba vegetodistonija

Vegetodistonija sergančių žmonių kraujagyslių darbas periodiškai sutrinka. Pavyzdžiui, kapiliarai ir venos pradeda trauktis. Kai taip nutinka, sutrinka kraujotaka, prasideda kraujagyslių spazmai. Audiniai ir organai nebegauna reikiamo kiekio kraujo ir deguonies. Galūnių kraujas nepasiekia, todėl šąla rankos, kojos ir nosis. Sergant tokia liga, būtina kreiptis į šeimos gydytoją, kuris skirs reikiamą gydymą.

Geležies trūkumas

Jeigu per parą negaunate reikiamos geležies normos, jums visur ir visada šalta. Geležies trūkumo atsikratysite valgydami daugiau grikių, obuolių, džiovintų abrikosų, granatų ir kitų produktų, kuriuose gausu geležies. Gerkite vitaminų.

Vitaminų trūkumas

Šalčio priežastimi gali būti ir vitaminų A ir E trūkumas. Šie vitaminų galima įsigyti vaistinėje. Jeigu nenorite vartoti maisto papildų, vitamino E gausite kiekvieną dieną išgėrę arbatinį šaukštelį kokybiško alyvuogių aliejaus. Vitaminas E padeda užtikrinti gerą kraujotaką.

Skydliaukės problemos

Jeigu skydliaukė nepagamina pakankamai hormonų, kūno temperatūra pastebimai sumažėja. Skydliaukę išsitirti jums padės endokrinologas.

Vis dar šąlate?

Jeigu esate sveikas, tačiau vis tiek šąlate, teks susitaikyti – toks jau tas jūsų organizmas. išsigydyti niekaip nepavyks, tačiau sušilti mes jums padėsime.

Norite, kad rankos ir kojos nešaltų? Valgykite daugiau bulvių. Šiose daržovėse gausiu kalio, kuris gerina kraujotaką periferinėse kraujagyslėse. Maistą gardinkite prieskoniais – šildančiu poveikiu pasižymi cinamonas, imbieras, įvairiausi pipirai. Pakanka visai nedaug šių prieskonių, ir kraujagyslių veikla pagerėja, galima išvengti spazmų.

Daugiau sportuokite, rinkitės jėgos treniruotes. Kuo daugiau raumenų turėsite, tuo daugiau šilumos organizmas pagamins. Pavyzdžiui, vyrų organizme raumeninis audinys sudaro 40 proc., o riebalai – 15 proc., todėl jie šąla žymiai mažiau nei dailioji lytis. Nenumokite ranka į savo svorį. Jeigu sveriate per mažai, nieko keisto, jei nuolat kalenate dantimis iš šalčio. Šildykitės nuo pat ryto. Duše keiskite vandens temperatūrą – kontrastinis dušas tikrai sušildys.

Ir jokios sintetikos! Rinkitės natūralių medžiagų rūbus. Be to, šilumą išlaikyti padės drabužių sluoksniavimas – kuo daugiau sluoksnių, tuo geriau. Atėjus šalčiams, atsisakykite itin aptemptų drabužių – jie gali sutrikdyti kraujotaką.

Šiluma žmogaus organizme juda nuo viršaus žemyn, todėl jeigu į lauką iškeliausite be šiltos kepurės ir šaliko, praraskite iki 50 proc. organizmo išskiriamos šilumos. Be to, daugiausia šilumos netenkama per rūbais nepridengtas kūno vietas, todėl jas šildykite kepurėmis, šalikais ir pirštinėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)