Naujas tyrimas ne tik patvirtina, kad ant rankų nešiojami kūdikiai giliai atsipalaiduoja, bet ir paaiškina, kokie psichologiniai procesai tuo metu vyksta jų organizme.

Nurimti ant motinos rankų atsidūrusius kūdikius priverčia instinktas, kurį išvystė evoliucija, rašo dailymail.co.uk.

Anot mokslininkų, kai kūdikis pradedamas nešioti ant rankų, sulėtėja jo širdies ritmas ir jis „savaime bei giliai atsipalaiduoja“.

Tačiau tai nevyksta, kai kūdikis yra tik laikomas, rodo tyrimas.

Autoriai tvirtina, kad tai pirmoji studija, parodžiusi, jog kūdikio reakcija į nešiojimą yra koordinuotas nervinių, motorinių ir širdies darbo reguliacijų rinkinys.

Tyrimo rezultatai, paskelbti moksliniam žurnale „Current Biology“, gali pagelbėti tėvams, norintiems nuraminti savo kūdikius, sako mokslininkai.

„Tokia kūdikio reakcija sumažina nešiojimo naštą motinai ir duoda naudos tiek kūdikiui, tiek mamai“, - sakė pagrindinis autorius Kumi Kuroda iš „Riken“ smegenų mokslo tyrimų instituto Japonijoje.

Mokslininkai mano, kad nusiraminimas ant motinos rankų yra evoliucijos išvystytas išgyvenimo bruožas, kurį išsaugojo daug žinduolių, įskaitant liūtus bei voveres.

Tyrimo metu žmonių kūdikiams ir pelių jaunikliams buvo matuojama elektrinė smegenų veikla.

Pelių nešiojami jaunikliai įgaudavo jiems būdingą kompaktišką pozą su atpalaiduotomis galūnėmis ir liaudavosi plonai cypę.

Pelių atveju jaunikliai nurimdavo nuo prisilietimo pojūčio ir sugebėjimo pajusti motinos kūno judėjimą.

Šie atradimai gali turėti svarbios reikšmės tėvystei, sako mokslininkai.

„Tinkamas kūdikių supratimas gali sumažinti tėvų nerimą ir duoti naudos, nes nenumalšinamas kūdikių verksmas yra viena didžiausių rizikų smurtui prieš vaikus“, - sakė K. Kuroda.

„Nors mūsų tyrimas buvo atliekamas su motinomis, manome, kad kūdikiai gali nurimti net tik ant motinų rankų, bet ir pas bet kurį kitą prižiūrintį asmenį“, - pažymėjo autoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)