Pranešama, kad dėl puikių šiuolaikinių gydymo galimybių ir spartesnių ligos tyrimų, žmonės turi dvigubai didesnę galimybę išgyventi vėžį.

Tačiau taip pat įspėjama, kad daugumai išgyvenusiųjų jaučia sunkius ilgalaikius šalutinius poveikius – liga sukelia daugybę nepageidaujamų fizinių, emocinių ar netgi finansinių pasekmių.

Skelbiama, kad apie ketvirtis vėžį išgyvenusiųjų patiria ilgalaikius šalutinius poveikius ir pacientams būtina nuolatinė parama.

Pavyzdžiui, Greig Troutas išgyveno vėžį būdamas vos 7-erių metų ir vėliau vėl būdamas 30-ies. Vyras sakė, kad sunkiausia jo gyvenimo dalis buvo po to, kai išgirdo, jog antrojo vėžio nebėra.

Vyras teigė, kad buvo „sukaustytas nerimo, bijojo, jog liga sugrįš, arba kad ji galbūt netgi nepasišalino.“

„Pykau ant savęs, jaučiausi kaltas,“ - pasakoja dabar jau 37-erių vyras. „Kartais galvodavau – nejaugi aš esu nedėkingas už tai, kad vėžį nugalėjau du kartus, o tiek daug kitų jo neišgyvena?“

„Macmillan Cancer Support“ vyriausioji medicinos ekspertė Jane Maher teigė: „Sunkių šalutinių poveikių pavyzdžių – tokių kaip širdies smūgio ar insulto tikimybės padidėjimas – po šiuolaikinio vėžio gydymo sutinkama mažiau negu prieš kelis dešimtmečius. Bet kai kurie šalutiniai poveikiai, kuriuos gydytojai įvardija kaip „nežymius“ kartais gali labai stipriai ir neigiamai paveikti žmogaus gyvenimo būdą.“

„Deja, kol kas neatrastas vėžio gydymo būdas, kuris pacientams nesukeltų jokio šalutinio poveikio,“ kalbėjo moteris.

Labdaros organizacijos atstovė teigia, kad kuo daugiau žmonių išgyvena vėžį, tuo labiau reikia užtikrinti, kad jie gautų tinkamą paramą.

Sveikatos ministras Jeremy Huntas sakė: „Nuostabu girdėti, kad vėžio išgyvenamumas auga. Svarbu paminėti, kad taip yra Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) darbuotojų dėka, kurie vykdo vėžio analizę, suteikia gydymą ir rūpinasi pacientais, siekdami jiems padėti nugalėti ligą.“

„Praeitais metais paskelbėme, kad iki 2020-ųjų vėžiu sergantieji gaus individualiai sukurtus sveikatingumo paketus. Tokia mintis buvo pasiūlyta „Macmillan Cancer Support“ labdaros organizacijos ir aš norėčiau nuoširdžiai jiems padėkoti, už jų neišsenkamą pagalbą šioje srityje,“ tęsė minstras.

„Cancer Research UK“ atstovė Nell Barrie sakė, kad bendras vėžio išgyvenamumo progresas yra „puikus“, tačiau pabrėžė, kad reikia ir toliau stengtis „vystyti bei gerinti prevenciją, diagnozę ir gydymą tų vėžių, kuriuos gydyti yra sunkiau – plaučių, smegenų, kepenų.“