Tokį Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo Darbo partijos frakcijos narys Valdas Skarbalius.

Pasak projekto iniciatoriaus, sumažinus PVM tarifą, klausos implantus bei klausos aparatus galėtų įsigyti didesnis klausos negalią turinčių asmenų skaičius.

"Paradoksas, dabar klausos atstatymo priemonė skiriama tik vienai ausiai, priemonę antrajai, kuriai taikomas net 21 proc. PVM tarifas, žmogus turi pirkti pats, savo lėšomis. Dėl to dauguma neįgaliųjų atsisako visiško klausos atstatymo abiem ausims, kas suteiktų visišką klausos komfortą bei galimybę didesniam asmenų skaičiui integruotis į visavertį socialinį gyvenimą. Nuo tos dienos, kai atsirado kochleariniai implantai, žmonės neišgali jų nusipirkti su 21 proc. PVM. Perka tik valstybė, tačiau - tik vienai ausiai ir su kur kas mažesniu - 5 proc. - PVM. Tiesa, yra numatytos išimtys, kada kompensuojamos abi klausos atstatymo priemonės, tačiau tos išimtys labai retos", - teigia V. Skarbalius.

Šiuo metu lengvatinis PVM tarifas taikomas tik toms medicinos priemonėms, kurių įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies kompensuojamos Sveikatos draudimo įstatymo nustatyta tvarka. Klausos implantas (kochlearinis implantas, BAHA implantas, klausos sistema) ar klausos aparatas skiriami tik vienai ausiai, o norint įsigyti savo lėšomis klausos atstatymo priemonę antrai ausiai, ji apmokestinama taikant standartinį 21 proc. PVM tarifą.

Išskirtiniais atvejais gydytojų konsiliumas gali skirti kochlearinį implantą, BAHA implantą ar klausos sistemą ir kitai ausiai. Šių medicinos pagalbos priemonių įsigijimo išlaidos vienam pacientui kompensuojamos vieną kartą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)