Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariams buvo pristatyta informacija, kaip juda Klaipėdos asmens sveikatos priežiūros įstaigų pertvarka.

„Gavom informacijos, kad stringa Klaipėdos universiteto ligoninės steigimo procesas“, – klausimo svarstymo pradžioje informavo komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kanclerė Jurgita Grebenkovienė priminė, kad siekiama įsteigti Klaipėdos universiteto ligoninę sujungiant tris įstaigas – Klaipėdos universitetinę ligoninę, Klaipėdos jūrininkų ligoninę ir Palangos reabilitacijos ligoninę.

Antanas Matulas

Numatė pereinamąjį laikotarpį

Šių metų vasario mėnesį Klaipėdos miesto savivaldybės taryba priėmė sprendimą perduoti Klaipėdos universitetinės ligoninės savininko teises ir pareigas valstybei.

Balandį Vyriausybė priėmė nutarimą dėl ligoninės savininko teisių ir pareigų perėmimo valstybės nuosavybėn bei trijų įstaigų sujungimo į vieną juridinį asmenį.

Sykiu buvo leista Klaipėdos universitetui tapti visų trijų įstaigų antru dalininku.

Gegužę buvo įsteigta reorganizavimo koordinacinė darbo grupė, kurioje – SAM, Klaipėdos universiteto bei trijų reorganizuojamų įstaigų vadovai, o SAM tapo Klaipėdos universitetinės ligoninės savininke.

Gegužės pabaigoje sutarta dėl reorganizavimo veiksmų plano, kokie etapai kokiais terminais turi būti atlikti, o per gegužę-birželį Klaipėdos universitetas tapo visų trijų įstaigų dalininku.

Per birželio mėnesį vyko reorganizavimo sąlygų nustatymas, jų derinimas tarpusavyje. Taip pat parengti, suderinti ir paskelbti Klaipėdos universiteto ligoninės įstatai.

Kanclerė įvardijo, kad liepos-rugpjūčio mėnesiais vyko diskusijos dėl Klaipėdos universiteto ligoninės pereinamojo laikotarpio valdymo struktūros ir pareigybių sąrašo.

„Diskusija šiandien dar yra nepasibaigusi, bandoma susitarti, kokia turėtų būti valdymo struktūra nuo 2023 m. sausio 1 d., kai tikimasi įsteigti Klaipėdos universiteto ligoninę.

Šiame etape peržiūrima administracinių padalinių struktūra.

Jurgita Grebenkovienė

Medicininiai padaliniai šiame etape nėra pertvarkomi, nes tik įsteigus ligoninę planuojama skelbti vadovo konkursą į nuolatines pareigas“, – dėstė SAM kanclerė J. Grebenkovienė.

Pasak jos, numatytas iki 2024 m. liepos 1 d. truksiantis pereinamasis laikotarpis. Tuo metu naujasis vadovas su komanda turės įvertinti paslaugų struktūrą regione, peržiūrėti besidubliuojančias paslaugas, sudėlioti naują medicininę ir administracinę struktūrą.

Pereinamuoju laikotarpiu visos trys jungiamos įstaigos veiks kaip Klaipėdos universiteto ligoninės filialai.

„Yra sutarta, kad pereinamuoju laikotarpiu veiksianti struktūra nebus keičiama, kol nuolatinis vadovas nesudėlios naujos struktūros – tiek administracinės, tiek medicininės dalies.

Struktūros keitimo pagrindu negali būti atleidžiami darbuotojai ar keičiamos jų darbo sąlygos. Taip pat bus taikoma palankiausia darbo užmokesčio mokėjimo sistema iš galiojusių trijose įstaigose iki reorganizacijos.

Tikimasi, kad pereinamuoju laikotarpiu bus patvirtinta ir nauja struktūra, ir nauja apmokėjimo sistema“, – vardijo kanclerė.

Procesas užstrigo derybose dėl galių

J. Grebenkovienė teigė, kad artimiausiu metu SAM kartu su Klaipėdos universitetu turi patvirtinti reorganizavimo sąlygas, ligoninės įstatus, valdymo struktūrą, pareigybių sąrašą bei paskirti laikinąjį vadovą, kol įvyks konkursas ir bus išrinktas nuolatinis naujas vadovas.

Komiteto nariai išsakė kritiką, kad procesai juda per lėtai – derybos su ligoninių vadovais vyksta per ilgai, deramasi dėl dalykų, kurių esą neturėtų būti.

Konkrečiai komiteto nariams pasirodė abejotinos diskusijos dėl galimos padalinių autonomijos.

„Dabartinio nesusitarimo objektas – atskiros sąskaitos, siekimas maksimaliai išlaikyti galias savo rankose ir valdyti procesus savo filialuose, išlaikyti autonomiją nuo Klaipėdos universiteto ligoninės.

Šitoj vietoj mes ir esame užstrigę šiek tiek. Bandome padedant gerbiamam rektoriui sudėlioti tokią struktūrą, kad taip neįvyktų.

Turime vieną juridinį asmenį, esame reorganizavimo sąlygose nusimatę sąskaitų uždarymus, atsakomybių perdavimą būtent universiteto ligoninei.

Pereinamojo laikotarpio struktūros nekeitimas buvo kompromisinis dalykas, kad nestrigtume dar ankstesnėje stadijoje ir judėtume į priekį“, – aiškino kanclerė.

„Man atrodo, jau per ilgai tie svarstymai. Klausimas priimtas, ministerija pateikė, kaip jie nori matyti struktūrą. Ir kai aš klausau tuos kuluarinius dalykus, kaip deramasi, kaip kažko nepamesti...“ – stebėjosi komiteto narys Linas Slušnys.

Linas Slušnys (O. Posaškovos nuotr.)

„Panašu į tai, kad pradedame imituoti sujungimą bet kokiais įmanomais būdais, kad liktų tas, kas buvo – su savo sąskaitom, savo pavadinimais...

Gal kažką ne taip supratau, bet iš to, ką išgirdau, panašu į tai. Tada vardan ko mes tai darėm, nes pokyčių nebus. Triumfuoja, taip sakant, tai, kas buvo, ir triumfuos toliau“, – rėžė L. Slušnys.

„Tikrai toks įspūdis susidaro – bandoma susitarti“, – antrino ir komiteto pirmininkas A. Matulas.

Jis išsakė prašymą, kad tokios derybos baigtųsi, nebūtų jokių atskirų padalinių, atskirų sąskaitų.

„Yra viena įstaiga. Turime peržiūrėti, kur paslaugos buvo dubliuojamos, integruoti potencialą – žmogiškąjį, įrangos, ir kuo greičiau pradėti teikti žmonėms reikalingas aukštos kokybės paslaugas.

Galbūt derybų laikas jau baigėsi, greičiau skelbkit konkursą naujam įstaigos vadovui. Tikrai turime eiti į priekį“, – į ministerijos atstovus kreipėsi A. Matulas.

SAM kanclerė J. Grebenkovienė teigė, kad iki šiol buvo laikomasi pozicijos, kad procesai vyks greičiau bendradarbiaujant ir derantis.

„Bet kadangi turime strigimą daugiau nei mėnesį, tą pastabą priimame ir stengsimės kaip dalininkai būti griežtesni ir priimti sprendimus, kad procesas nestotų, nes yra šiek tiek sustojęs“, – pripažino kanclerė.

Posėdyje kalbėjęs Klaipėdos universiteto rektorius Artūras Razbadauskas teigė, kad darbo grupė siekia kompromiso su vadovais, o paskutinis siūlymas dėl laikinosios struktūros, tikimasi, bus priimtinas visiems vadovams.

„Viename juridiniame asmenyje dar trijų subjuridinių asmenų autonomijos neįmanomos, nes tokio teisinio reglamentavimo turbūt nėra niekur ir nesame matę. To negalės būti ir Klaipėdos universiteto ligoninėje“, – patikino rektorius.

„Ambicingas tempas“

Komiteto posėdyje pasisakęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas laikėsi nuomonės, kad procesas vyksta „pakankamai operatyviai“.

„Kiek tenka bendrauti su bendruomenės nariais, vyksta pakankamai sklandus procesas ir randami kompromisai, nors ne visada jie randami labai lengvai. Pats projektas buvo labai ambicingas, jo įgyvendinimo tempas ir ritmas taip pat yra labai ambicingi“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Jis išreiškė abejones dėl numatytos naujos ligoninės atidarymo datos ir turto perėmimo ir perdavimo klausimų.

„Esame pasiruošę, kas nuo mūsų priklauso, padėti spręsti turtinius klausimus atiduodant, bet kad perduodant neatsivertų tas vakuumas dėl suderinamumo dalykų. <...> Negali įstaiga būti be turto arba turtas be šeimininko“, – kalbėjo Klaipėdos meras.

Jis siūlė išspręsti visus klausimus, kad neliktų abejonių, ir verčiau pavėlinti atidarymo terminą, nei skubėti viską padaryti iki numatytos datos.