Į Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) Neonatologijos centrą patenka patys silpniausieji – mažučiai kūdikėliai, telpantys delnuose. Kartais jų gyvybė kabo tik ant plauko dėl įgimtų ligų ar dėl to, kad per anksti pasibeldė į šį pasaulį. Tad naujagimių priežiūrai svarbu ne tik medikų profesionalumas, tačiau ir moderni įranga, nuolatos atnaujinama tiek ligoninės, tiek geradarių iniciatyva.

Pasak Neonatologijos centro vadovės Albinos Bulaukienės, rotariečių dovana yra itin svarbi gelbstint naujagimių gyvybes.

Medikės teigimu, pirmoji ir svarbiausia naujagimio gyvybinė veikla yra jo gebėjimas kvėpuoti. Neišnešiotiems mažyliams dėl nesubrendusių plaučių ar įgimtos infekcijos gali išsivystyti kvėpavimo nepakankamumas. Tokiais atvejais išgyventi padeda dirbtinis plaučių ventiliacijos aparatas.

„Įranga leidžia stebėti naujagimio kvėpavimo būklės pakitimus. Nuo to, kaip bus suteikta reikiama pagalba, priklauso, ar kūdikėlis išgyvens ir koks bus jo tolimesnis vystymasis bei gyvenimo kokybė“, – dėkodama moterų klubui už gražią iniciatyvą įrangos svarbą paaiškino A. Bulaukienė.

Projektą kuravusios Klaipėdos Rotary klubo „Aditė“ narės Rūta Šimkienė ir Sonata Lygnugarienė sakė, kad viena iš klubo paramos sričių yra „Motinos ir vaiko apsaugos“ programa, kuri kartu yra ir prioritetinė tarptautinės Rotary organizacijos veiklos kryptis.

Aktyvios klaipėdietės, siekdamos rūpintis pačiais mažiausiais ir silpniausiais, šiemet įgyvendino globalios dotacijos projektą, kurio vertė siekė daugiau nei 58 tūkst. Eur.

„Prieš įgyvendinant projektą bendravome su medikais ir aiškinomės poreikį. Išgirdome, kad nors ligoninės vadovybė rūpinasi įranga ir visko pakanka, tačiau dar vienas dirbtinis plaučių ventiliacijos aparatas būtų naudinga pagalba į Neonatologijos skyrių patenkantiems mažyliams. Tad ėmėmės iniciatyvos ir subūrėme tiek tarptautinę Rotary bendruomenę, tiek ir neabejingus žmones bei socialiai atsakingą verslą“, – apie projekto eigą pasakojo jo kuratorės R. Šimkienė ir S. Lygnugarienė.

„Dėkojame Rotary klubui „Atidė“ už iniciatyvą, bendrystę ir suburtą gausų rėmėjų būrį. Tai reikšminga parama ligoninės Neonatologijos centrui. Nuoširdžiai vertiname klubo ir visos tarptautinės Rotary organizacijos, verslo socialinę atsakomybę, gerą valią ir tarnystę visuomenei“, – dėkojo Klaipėdos universiteto ligoninės l.e.p. generalinis direktorius prof. dr. Jonas Sąlyga.

Jonas Sąlyga

Tai jau nebe pirmoji Klaipėdos Rotary klubo „Aditė“ iniciatyva, skirta KUL Neonatologijos centrui. Prieš kelerius metus aktyvios klaipėdietės padovanojo kardiomonitorių, kengūravimo kėdžių, neišnešiotų naujagimių šeimoms skyrė paramą bei dovanojo naujagimio kraitelius.

Per metus į KUL Neonatologijos centrą, kurį sudaro Naujagimių reanimacijos ir intensyvios terapijos bei Naujagimių patologijos ir neišnešiotų naujagimių skyriai, patenka apie 1000 naujagimių, kuriuos kamuoja pačios įvairiausios ligos ir vystymosi sutrikimai. Dirbtinės plaučių ventiliacijos prireikia maždaug 30-čiai mažylių. Iš viso per metus Klaipėdos universiteto ligoninėje gimsta apie 2500 kūdikių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją