Eilėje – dvi valandas

Klaipėdietė Aistė (vardas pakeistas – DELFI) ypač blogai pasijuto penktadienį. „Man taip ėmė skaudėti dešinįjį šoną nugaros srityje, kad nebežinojau, kur dėtis. Vis tiek važiavau į darbą, nes žinojau, kad mano šeimos gydytoja tą dieną dirba tik po pietų. Tačiau jai iš anksto pasiskambinau ir sužinojau, kad gydytoja atostogauja, ją pavaduoja kita, kuri dirba tik iki pietų. Todėl skubiai nulėkiau į polikliniką“, – pasakojo moteris. 

Kai registratūroje ji paprašė savo medicininės kortelės, kad ją nusineštų pas pavaduojančią gydytoją, moters paklausė, kuo ji skundžiasi. Registratūros darbuotojos, išgirdusios atsakymą, kad moteriai skauda šoną, pasitikslino, ar ji nebuvo sumušta. 

„Aišku, kad ne. Puikiai suvokiau, kad man skauda inkstą, buvo pakilusi temperatūra, o skaudėjo taip, kad kiekvienas žingsnis buvo kančia“, – prisiminė Aistė. 

Apie 10 val. ji atsisėdo prie jos šeimos gydytoją pavaduojančios medikės kabineto laukti, kol ją priims. Lentelėje ant durų buvo nurodyta, kad gydytoja dirba iki 13 val. 

„Išsėdėjau apie porą valandų ir kai galiausiai patekau į gydytojos kabinetą, iš seselės išgirdau repliką: „Dar viena“. Reikėjo suprasti, kad ne savo pacientų jos tikai nenori aptarnauti. Bet kur mums dėtis? Gydytoja paklausė, kas negerai. Papasakojau, ji manęs net nepalietė, o nusiuntė pasidaryti šlapimo tyrimą. Ji dar svarstė jog reikėtų padaryti ir kraujo tyrimą, bet seselė paprieštaravo, jog tikrai nereikia. Likau nesupratusi, kas daugiau išmano – gydytoja ar seselė“, – stebėjosi pašnekovė. 

Kankinosi visą savaitgalį 

Šlapimo tyrimas buvo atliktas greitai, kai jo rezultatai pateko į Aistės rankas, ji iškart pamatė, jog kažkas negerai, nes ir leukocitų, ir baltymų kiekis gerokai viršijo normas. „Kitoje lapelio pusėje dar buvo parašyta, kad rasta druskų, kažkokių kitokių medžiagų, gleivių. Nors iki 13 val. buvo likę nedaug laiko ir seselė jau ėmė šūkalioti, kad daugiau nieko nepriims, tačiau mane dar priėmė. Gydytoja užmetė akį į vieną tyrimų lapelio pusę, nustatė, kad uždegimas ir ėmė rašyti receptą. Kai paklausiau, koks uždegimas, atsakymo taip ir neišgirdau. Tada ji pakėlė tą lapelį, apvertė antrą jo pusę, pamatė ir kitus rezultatus. Tuomet ji pradėjo rašyti kitą receptą, nes esą pirmieji vaistai netinka. Gavau receptą, dar nusiuntė pasidaryti kraujo tyrimus, kurių rezultatai turėjo paaiškėti pirmadienį. Gydytoja liepė tą dieną po 14 val. pasiskambinti ir pasikonsultuoti, kaip toliau elgtis“, – pasakojo Aistė.

Vaistinėje ji sužinojo, kad jai gydytoja išrašė gerti stiprius antibiotikus, kurie yra universalūs. „Visą savaitgalį, nors ir gėriau išrašytus vaistus, jaučiausi labai blogai: karščiavau, vėmiau, miegoti galėjau tik išgėrusi vaistų nuo skausmo, nes šoną maudė ne ką mažiau nei prieš apsilankant pas gydytoją“, – guodėsi Aistė.

„Prisiskambinti popiežiui būtų lengviau“

Galiausiai ji sulaukė pirmadienio 14 val. ir pradėjo skambinti gydytojai pasiteirauti apie kraujo tyrimo rezultatus, pranešti, jog vis tiek jaučiasi prastai.

„Kai paskambinau 14 val., atsiliepė kita gydytoja, kuri dirba tame pačiame kabinete ir pasakė, kad mano ieškomos medikės dar nėra. Paskambinau 15 val., o ji vis dar nebuvo pasirodžiusi, kažkas ragelyje patarė skambinti 14 val., nors jau buvo 15 val. Net pyktis suėmė, jog kai darbo valandos baigiasi, tai nieko nebepriima, o kai į darbą reikia ateiti laiku, tai kažkaip ignoruojama. Be to, supratau, kad, matyt, lengviau prisiskambinti popiežiui nei gydytojai“, – piktinosi klaipėdietė. 

Gydytojai jai pavyko prisiskambinti apie 17 val. „Ji jau turėjo mano kraujo tyrimo rezultatus, tik tada man pasakė, jog yra inkstų uždegimas ir pareiškė, jog teks gerti kitus vaistus. Ji išrašė receptus, o mama nuvažiavo jų paimti. Jei kraujo tyrimus man būtų padarę penktadienį, tai gijimo procesas būtų daug efektyvesnis. Kai išgėriau naujai išrašytų vaistų tabletę, tai nors išsimiegoti galėjau be nuskausminamųjų. Akivaizdu, jog teisingai nustatyta diagnozė ir paskirti tiksliniai, o ne universalūs vaistai yra kur kas veiksmingesnis gydymo būdas. Gaila, kad į pacientus, kurie yra ne to gydytojo, o atostogaujančio, žiūrima taip aplaidžiai. Suprantu, kad medikų krūvis didelis, bet vis tiek manau, kad pacientui būtina suteikti visą reikiamą pagalbą. Pasimokiau, kad kitą kartą, jei mano šeimos gydytoja atostogaus, važiuosiu tiesiai į ligoninę, o ne minsiu kryžiaus kelius pas pavaduojančią gydytoją“, – tikino Aistė. 

Gydytojų krūvis – milžiniškas

Klaipėdos sveikatos priežiūros centro Šeimos medicinos departamento vadovė Angelė Razgienė neslėpė, jog egzistuoja problema, kai vasarą šeimos gydytojai atostogauja, o juos pavaduojantieji vos spėja aptarnauti ir savo, ir kolegų pacientus.

„Anksčiau šios problemos kaip ir nebuvo, nes vasarą būdavo mažiau pacientų. Tačiau dabar pacientų tiek pat ir žiemą, ir vasarą. Problema yra ne tik mūsų įstaigoje, bet visoje Lietuvoje pirminės asmens sveikatos priežiūros grandyje“, – teigė A. Razgienė. 

Anot jos, esmė ta, kad šeimos gydytojams yra priskirta labai daug funkcijų. Jie ne tik turi apžiūrėti pacientus, suteikti jiems pirminę pagalbą, rašyti siuntimus tolimesniems tyrimams, išrašyti nedarbingumo pažymėjimus, tvarkyti dokumentus žmonėms, kuriems nustatomas neįgalumo lygis.

„Be visų šių darbų dar yra ir taip, kad, tarkime, pacientas, kurį šeimos gydytojas nukreipia konsultuotis su aukštesnės kvalifikacijos specialistus, kai gauna tyrimų rezultatus, jo rekomendacijas, vėl turi grįžti pas šeimos gydytoją, kad šis vėl išrašytų siuntimą į ligoninę ar suteiktų kitokią pagalbą. Šeimos gydytojai užversti darbu tikrąją šio žodžio prasme, todėl tikrai nenuostabu, jog pacientams, kurių šeimos gydytojai atostogauja, reikia palaukti eilėje, kol pateks pas pavaduojantį gydytoją. Jų darbo valandų ilginti negalime, nes gydytojai ir taip dirba visu krūviu. Be to, ir tų darbo valandų jiems neužtenka. Pati matau, kaip kai kurie gydytojai namo nešasi dokumentus, kuriuos reikia užpildyti“, – tvirtino A. Razgienė.

Konkretaus skundo pakomentuoti ji negalėjo, nes pacientė panoro likti anonimiška, todėl esą neįmanoma išsiaiškinti visų niuansų. „Gal ir buvo koks nesusipratimas, pacientė nesusikalbėjo su gydytoja, visko pasitaiko. Tačiau visus pacientus stengiamės aptarnauti kuo geriau, nepaisant to, jog krūvis ir labai didelis“, – pabrėžė A. Razgienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)