Gydytis nuo tuberkuliozės ligoniai bus viliojami lengvatomis, medikams už kiekvieną išgydytą pacientą Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) žada premijas.

Kaip DELFI pasakojo pradinuko Beno mama, ji negalėjo patikėti, kad sūnus serga tuberkulioze, kai tokią galimybę parodė įodinis tuberkulino mėginys. „Ir nors vėlesni tyrimai to nepatvirtino, padėjo suprasti, jog liga – visai čia pat. Mieste pilna atvira tuberkulioze sergančių ir nesigydančių žmonių, kurie kosi, skrepliuoja, sėdi prekybos centruose ant suolelių, važinėja viešuoju transportu platindami ligą“, – vardijo moteris.

Lietuva vis dar priskiriama vienai iš 27 pasaulio šalių, kuriose daugiausiai sergama vaistams atspariomis tuberkuliozės formomis.

Ne tik tėvams, bet ir specialistams nerimą kelia sergamumo tuberkuliose tendencijos tarp vaikų, tačiau tik pusei septynmečių, kuriems privalo būti atliktas įodinis tuberkulino mėginys (TM), jis buvo atliktas.

Trims vaikams nustatė atvirą tuberkuliozę

Kaip DELFI sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) Epidemioloiginės priežiūros skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė, įodinis tuberkulino mėginys (TM) – pakankamai pigus ir efektyvus būdas išsiaiškinti, ar žmogus neserga tuberkulioze. Sveikatos priežiūros įstaigos yra įpareigotos šį tyrimą atlikti visiems septynerių metų vaikams ir vaikams iki 18 metų amžiaus, jei jie priskiriami rizikos grupėms.

„Pernai darant tuberkulino mėginius išaiškinti 45 tuberkulioze susirgę vaikai. Įodinis tuberkulino mėginys buvo atliktas kiek daugiau nei 31 tūkst. vaikų, tačiau tai tik pusė visų, kuriems toks mėginys turėjo būti atliktas“, – atkreipė dėmesį G. Zagrebnevienė.

Užsikrėtimas tuberkulioze arba teigiamas TM buvo nustatytas 4073 vaikams, t.y. 13,1 proc. visų ištirtųjų, iš jų –1864 septynmečiams (9,8 proc. visų ištirtų septynmečių) ir 2209 vaikams, priklausantiems rizikos grupėms (18,2 visų rizikos grupėms priklausančių vaikų).

Kaip ir kiekvienais metais, daugiausia tuberkuliozės atvejų diagnozuota bendravusiems su sergančiais tuberkulioze artimoje aplinkoje: pernai –20 atvejų, iš jų – 3 atviros tuberkuliozės formos. Trylika tuberkuliozės atvejų pernai buvo nustatyta septynmečiams.

Įtaria tuberkuliozės protrūkį gimnazijoje

Kaip rašė DELFI, vasario pradžioje buvo pranešta apie galimą tuberkuliozės protrūkį Skuodo Bartuvos progimnazijoje. Kas buvo pirminis ligos šaltinis Skuodo progimnazijoje, aiškinamasi. Klaipėdos respublikinės ligoninės Tuberkuliozės filialo laikinoji vadovė Romualda Gylienė negalėjo pasakyti ir kur paguldyti galimai infekuoti mokiniai bei mokytoja. Pasak jos, uostamiestyje nėra nė vieno paciento iš Skuodo.

Vaikų tuberkuliozę specialistai vadina suaugusiųjų tuberkuliozės pasekme, nes vaikus plaučių tuberkulioze dažniausiai užkrečia suaugusieji, sergantys atvira tuberkuliozės forma. Tuberkuliozės vystymąsi lemia vaiko amžius, mityba, imuninė būklė ir genetiniai veiksniai. Įtakosturi tuberkuliozės mikobakterijų koncentracija įkvepiamame ore, bei jų patogeniškumas – savybės, kurioms būdingas potencialus gebėjimas sukelti kliniškai pasireiškiančią ligą.

Vienas sergantis gali užkrėsti 25. Kaip skatins gydytis

Skaičiuojama, kad vienas atvira tuberkuliozės forma sergantis žmogus gali užkrėsti net 25 sveikus asmenis. Praėjusiais metais tuberkuliozės diagnozė patvirtinta 1301 asmeniui.

Kaip skelbė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), visose savivaldybėse planuojama atidaryti specialius kabinetus, kuriuose ambulatoriškai nuo tuberkuliozės gydomi pacientai turės jiems skirtus nemokamus vaistus išgerti stebint sveikatos priežiūros specialistui. Naujovę planuojama įdiegti nuo birželio.

Ligoniai šiuose kabinetuose taip pat sulauks socialinės paramos – maisto produktų arba talonų maisto produktams įsigyti. Be to, bus pasirūpinta toliau gyvenančių pacientų kelionės išlaidomis.

Už kiekvieną išgydytą – priedas gydytojui

Sveikatos apsaugos ministro įsakyme dėl naujų paslaugų teikimo, numatyta, kad už kiekvieną išgydytą tuberkulioze sirgusį pacientą bus skiriamas finansinis skatinimas šeimos medicinos paslaugas teikiančiam gydytojui.

Tuberkuliozė – visuomenei pavojinga infekcinė liga, kuria užsikrečiama nuo asmens, sergančio atvirąja plaučių ar gerklų tuberkulioze. Gydymas gali užtrukti nuo 6 iki 24 mėnesių. Tačiau bene didžiausia problema – savavališkai nutrauktas gydymas, kuris didina sergančiųjų atsparia plaučių tuberkulioze skaičių ir dauginį atsparumą vaistams.

Plinta kalbant, kosint, čiaudint

ULAC primena, kad tuberkuliozė (TB) yra oro lašeliniu būdu plintanti infekcinė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterija. Pagrindinis infekcijos šaltinis yra žmogus, sergantis atvira plaučių TB forma. Tuberkuliozės mikobakterijos patenka į orą, kai plaučių TB sergantis žmogus kalba, kosi ar čiaudi. Ligos sukėlėjai ore gali išlikti kelias valandas. Žmogus, įkvėpęs ligos sukėlėjų, gali užsikrėsti.

Dauguma žmonių savo organizme turi tuberkuliozės bakterijų, bet jos nėra aktyvios ir ligos nesukelia, ir tik dalis užsikrėtusių asmenų (apie 5-10 proc.) gali susirgti arba suserga TB. Tuberkuliozės infekcija ypač grėsminga naujagimiams ir kūdikiams bei vaikams iki 5 metų dėl nepilnai susiformavusio imuniteto.

Siekiant sumažinti vaikų sergamumą TB, Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka kasmet atliekami tuberkulino mėginiai 7 metų amžiaus vaikams ir rizikos grupių vaikams – neskiepytiems nuo tuberkuliozės BCG vakcina, bendraujantiems su sergančiais tuberkulioze, dažnai sergantiems viršutinių kvėpavimo takų ligomis bei lėtinėmis ligomis, gydomiems kortikosteroidais, infekuotiems ŽIV arba esant kitoms imunodeficitinėms būklėms, iš socialinės rizikos šeimų, gyvenantiems sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, vaikų globos namuose, internatuose, pensionatuose, migrantams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (241)