Pacientams dalinama informacija, aiškinama, kas turi didžiausią pavojų susirgti inkstų liga, kaip galima padėti sergančiajam.

VUL SK Nefrologijos centro direktorius dr. Marius Miglinas sako, jog inkstų svarba labai didelė. Jie, išskirdami šlapimą, ne tik filtruoja kraują, šalina įvairias organizme susidariusias nuodingas medžiagas, bet ir reguliuoja vandens bei mineralinių medžiagų balansą. Taip pat inkstai, gamindami kai kuriuos svarbius hormonus, palaiko sveikus ir tvirtus kaulus, reguliuoja kraujo spaudimą, apsaugo nuo mažakraujystės.

Inkstus dažniausiai pažeidžia įvairūs uždegimai, paveldimos ligos. Medikai nurodo, jog pastaruoju metu pagrindinės inkstų ligų priežastys yra cukrinis diabetas, aukštas kraujospūdis bei kitos kraujagyslių ligos. Rūkymas, kaloringo ir riebaus maisto vartojimas, gausus druskos vartojimas, mažas aktyvumas, lemia šių ligų atsiradimą, skatina ir inkstų pažeidimą.

Pasak M. Miglino, didžiausia problema yra ta, kad lėtinės inkstų ligos dažniausiai yra „tylios“, be skausmo. Atsiradę simptomai: kūno tinimas, šlapimo spalvos pokyčiai ar nuolat mažėjantis šlapimo kiekis – yra vėlyvi inkstų ligų požymiai, rodantys, kad inkstų liga jau yra pažengusi, o pažeidimai negrįžtami. Tyrimais įrodyta, kad lėtinėmis inkstų ligomis sergantys pacientai dažniau miršta nuo širdies infarkto ar galvos smegenų insultų.

Medikai siūlo 7 paprastus žingsnelius, padėsiančius išvengti inkstų ligų:

1. Sportuok ir būk aktyvus;
2. Kontroliuok gliukozės kiekį kraujyje;
3. Stebėk arterinį kraujo spaudimą;
4. Sveikai maitinkis ir palaikyk normalų kūno svorį;
5. Nerūkyk;
6. Nevartok daug vaistų, kurių nepaskyrė gydytojas;
7. Reguliariai tikrink inkstų funkciją, jei yra bent vienas iš šių rizikos faktorių:
§ sergi cukriniu diabetu,
§ turi aukštą kraujospūdį,
§ esi nutukęs,
§ šeimoje yra sergančių inkstų ligomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją