Čikagos (JAV) Šiaurės Vakarų universiteto mokslininkai nustatė, kad beveik ketvirtadalis suaugusių žmonių, vartojančių paracetamolio tabletes, viršija rekomenduojamą paros normą. Tai gali baigtis atsitiktiniu perdozavimu ar stipriu kepenų pažeidimu. Mokslininkai primygtinai ragina skubiai atkreipti dėmesį į šią problemą.

Dauguma vartotojų nekreipia dėmesio į gamintojo pateikiamą vartojimo instrukciją, o kai kurie, dažniausia vyresnio amžiaus žmonės, išvis pamiršta, kiek paracetamolio tablečių išgėrė. Kiti gi nesugeba suprasti, kad jie vartoja įvairius vaistus, kurių sudėtyje yra veikliosios medžiagos acetaminofeno. Ši medžiaga dominuoja paracetamolio tabletėse.

Medikų rekomenduojama maksimali paros dozė – 500 miligramų paracetamolio.

Vienu metu galima gerti ne daugiau kaip dvi tabletes kas keturias valandas.
Perdozuojant acetaminofeną ne tik pažeidžiamos kepenys, bet ir gali pradėti kauptis skysčiai smegenyse, o tai yra mirtinai pavojinga.

Tyrimui vadovavęs daktaras Michaelas Wolfas kartu su savo komanda nagrinėjo vaistų nuo skausmo, kuriuose yra veikliosios medžiagos acetaminofeno, paplitimą, vartojimą ir galimą perdozavimą. Nuo 2009 metų rugsėjo iki 2011 metų kovo mokslininkai apklausė pusę tūkstančio suaugusių pacientų Atlantos (Džordžijos valstija) bei Čikagos (Ilinojaus valstija) poliklinikose.

Apie pusė pacientų prisipažino vartojantys acetaminofeno turinčius vaistus, o 19 procentų tokius medikamentus per pastarąjį pusmetį vartojo itin aktyviai – kasdien ar bent jau pora kartų per savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)