Moteris, kurios žinoma tik pavardė – Chen, atsidūrė ligoninėje, kai pabudusi vieną rytą negalėjo girdėti savo vaikino balso, sausio 10-ąją pranešė „Newsweek“. Moteris gydytojams taip pat pasakojo, kad praėjusią naktį jai ausyse ūžė ir spengė (ši būklė vadinama tinitu), o vėliau ji vėmė.

Ligoninėje ponią Chen gydė daktarė Lin Xiaoqing. Pasak „Newsweek“, gydytoja pastebėjo, kad moteris galėjo girdėti jos balsą, tačiau visiškai negirdėjo netoliese buvusio paciento vyriškio balso. L. Xiaoqing pacientei diagnozavo dalinį kurtumą – retai pasitaikantį klausos sutrikimą, kai negirdima žemo dažnio garsų. Panašu, kad dėl to susilpnėjo ponios Chen gebėjimas girdėti žemus vyriškus balsus.

Pasak Kaminge, Gžiordžijoje esančios audiologijos klinikos „Audiology Hears“, taip vadinamas „atvirkštinės nuokalnės“ klausos netekimas (RSHL) savo pavadinimą gavo dėl formos, kuri atsiranda tokių atvejų klausos testų vizualizacijose – nuožulnumas, sudarantis veidrodinį (atvirkščią) vaizdą tam pasvirimui, kurį vizualizacijos sukuria esant klausos sutrikimui, kai negirdima aukšto dažnio garsų. Ši problema paliečia apie tris tūkstančius žmonių JAV ir Kanadoje. Tik vienas iš 12 tūkstančių klausos netekusių žmonių susiduria su RSHL, praneša audiologijos klinika.

Žmonės garsus pajunta dėl ausyse esančių mažų plaukelių vibracijos. Laikui bėgant (arba dėl genetinių priežasčių, traumų ar vaistų vartojimo) šie plaukeliai gali tapti trapūs ir lengvai imti lūžinėti, aiškina daktarė Michelle Kraskin, audiologė, Niujorko presbiterionų ligoninės Niujorke Weillo Cornellio medicinos centro klausos ir kalbos skyriaus direktoriaus pavaduotoja. M. Kraskin nėra susijusi su ponios Chen atveju.

Aukšto dažnio garsus sugaunantys plaukeliai yra jautresni. Dėl šios priežasties jie dažniausiai nukenčia pirmieji, „Live Science“ pasakoja M. Kraskin. Tai paaiškina, kodėl dėl klausos netekimo žmonėms dažniau paveikiamas gebėjimas girdėti aukštesnius, o ne žemesnius garsus, teigia specialistė.

Galimybės girdėti žemesnius garsus netekimas (kaip nutiko ponios Chen atveju) yra retesnis dalykas ir todėl, kad žemiausius garsus apdorojanti ausies sraigės (giliai vidinėje ausyje esančio sraigės formos darinio) dalis yra labai gerai apsaugota, sako Jackie Clark, Teksaso universiteto Dalase Elgesio ir smegenų mokslų fakulteto profesorė. J. Clark taip pat nėra susijusi su ponios Chen atveju.

Staigaus RSHL priepuolio priežastis gali būti kraujagyslių problemos arba trauma, „Live Science“ pasakojo J. Clark. Jos teigimu, RSHL priežastimi gali tapti ir autoimuniniai sutrikimai, paveikiantys vidinę ausį – manoma, kad su tokiais sutrikimais susiduria maždaug vienas procentas Jungtinių Valstijų gyventojų. Autoimuninės problemos vidinėje ausyje išties gali sukelti pusiausvyros sutrikimų, paskatinančių vėmimą – būtent šį simptomą nurodė ponia Chen, pabrėžia J. Clark.

Įsivaizduoti pasaulį, kuriame vyrų balsai tiesiog neegzistuoja, gali būti visai smagu ir juokinga. Visgi klausos netekimas – menkas juokas, sako J. Clark. Ji pažymi, kad staigų ir nepaaiškinamą klausos netekimą patyrę žmonės turėtų kuo skubiau kreiptis į specialistus.

Tačiau gera žinia, pasak M. Kraskin, yra ta, jog greitai aptikus RSHL yra didelė tikimybė klausą sėkmingai atgauti.

„Dauguma mūsų tyrimų parodė, kad, diagnozavus šį sutrikimą per 48 valandas, tikimybė pasveikti yra didžiausia“, – aiškina M. Kraskin. Gydymui dažnai pasitelkiamos didelės steroidų dozės. Tiesa, M. Kraskin pastebi, kad kai kuriais atvejais sutrikimas išnyksta ir visai negydant.

Ponios Chen atveju, kaip teigia jos gydytoja, negalėjimas girdėti žemų dažnių išsivystė dėl streso, kurį paskatino darbas iki vėlumos ir miego trūkumas. Kaip praneša „Newsweek“, gydytoja pridūrė, jog poilsis netrukus turėtų grąžinti moteriai galimybę girdėti vyrų balsus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)