Lietuvos mažosioms ligoninėms, kurios jau virsta sveikatos centrais, už pacientams suteiktas skubiosios pagalbos paslaugas apmokama nuo 2023 m. rugpjūčio taikant mišrų finansavimą. Tai reiškia, kad dalis apmokėjimo yra susieta su paslaugų kiekiu, o kita dalis – fiksuota ir skiriama įvykdžius tik minimalius paslaugų apimčių reikalavimus, t. y. jei per parą skubiosios pagalbos paslaugos suteikiamos ne mažiau nei 6 pacientams.

„Mišrų finansavimo modelį norime taikyti plačiau, todėl nuo šių metų į procesą įtraukiame ir didžiųjų ligoninių skubios pagalbos skyrius. Tikimės, kad daugiau nei 6 mln. siekiančios papildomos lėšos gydymo įstaigoms padės geriau kompensuoti skubiosios pagalbos paslaugų sąnaudas“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktorius Gintaras Kacevičius.

Gintaras Kacevičius

Papildomas bazinis mokėjimas bus taikomas etapais. Pirmiausia bus mokama toms stacionarinėms gydymo įstaigoms, kuriose veikia daugiaprofilines tretines sveikatos priežiūros paslaugas teikiantys skubiosios medicinos pagalbos (C tipo) skyriai ir yra didžiausi pacientų srautai (ne mažiau nei 50 tūkst. gydymo atvejų per metus) bei sąnaudos. Ateityje planuojama fiksuotus papildomus priedus skirti ir kitoms gydymo įstaigoms, teikiančioms skubiosios pagalbos paslaugas.

Lėšos didžiosioms ligoninėms paskirstomos kiekvieną mėnesį, atsižvelgiant į praėjusiais kalendoriniais metais įstaigų skubiosios medicinos pagalbos skyriuose suteiktų gydymo atvejų skaičių, kai buvo teikiamos PSDF lėšomis apmokamos sveikatos priežiūros paslaugos.

Numatytas skirtingas mėnesinis bazinis mokėjimas, pasiekus tam tikrus rodiklius:

  • kai metinis gydymo atvejų skaičius yra lygus ar didesnis nei 100 tūkst. kas mėnesį mokama beveik 92 tūkst. eurų;
  • kai metinis gydymo atvejų skaičius yra lygus arba didesnis nei 75 tūkst., bet mažesnis nei 100 tūkst. – 75 tūkst. eurų;
  • kai metinis gydymo atvejų skaičius yra lygus arba didesnis nei 50 tūkst., bet mažesnis nei 75 tūkst. – daugiau nei 58 tūkst. eurų.

Mišraus finansavimo modeliui įgyvendinti didžiosiose Lietuvos gydymo įstaigose iš viso šiais metais skirta 6,1 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją