Dauguma mano, jog nieko tokio pradėti rytą arbata ar kava arba išvaikyti popietinį snaudulį skardine coca-colos, rašo dailymail.co.uk.

Tačiau psichologijos profesorė Laura Juliano teigia, jog daugelis yra tiek priklausomi nuo kofeino, kad jaučia nemalonius simptomus jo negavę ir netgi dėl ligos ar per nėštumą negali jo atsisakyti.

Tyrėjų teigimu, kartais prireikia gydymo, norint atpratinti žmogų nuo kofeino.

„Neigiamų kofeino padarinių neatpažįsta, nes tai visuotinai pripažįstamas, gausiai vartojamas narkotikas, tvirtai įaugęs į mūsų kasdienybę, – teigė L. Juliano. – Nors daugelis žmonių vartoja kofeiną nepatirdami žalos, dalis jaučia neigiam poveikį – fiziologinę priklausomybę, kuri trukdo kasdieniam gyvenimui, ir kurios sunku atsikratyti.“

L. Juliano su kolegomis iš Vermonto universiteto atliko tyrimą apie kofeino poveikį organizmui ir priklausomybę nuo jo.

Tyrėjai pateikė biologinių įrodymų, patvirtinančių, kad išsivysto stipri priklausomybė kofeinui.

Prieš metus Amerikos psichiatrų asociacija oficialiai pripažino, kad priklausomybė kofeinui – rimta problema.

L. Juliano teigimu, daugelis sveikatos apsaugos specialistų ir eilinių žmonių klaidingai mano, kad nesunku atsisakyti kofeino. Iš tiesų tyrimai rodo, kad 50 proc. žmonių, nuolat geriančių gėrimų su kofeinu, sako, jog sunku sumažinti gėrimų su kofeinu ar apskritai jų atsisakyti.

Profesorė rekomenduoja suaugusiam žmogui per dieną suvartoti ne daugiau, nei 400 mg kofeino, kas tolygu dviem–trims kavos puodeliams.

Nėščioms moterims patariama apsiriboti 200 mg kofeino per dieną. Tas pats kiekis rekomenduotinas turintiems aukštą kraujospūdį ir šlapimo nelaikymo problemą.

Dažnai lengviau pasakyti, nei padaryti, o dauguma žmonių nė nenumano, kiek kofeino suvartoja per dieną.

Nėra reikalavimo ant energetinių gėrimų skardinių gamintojams rašyti, kiek juose yra kofeino, nėra ir kofeino kiekio apribojimų gėrimuose.

Profesorės L. Juliano teigimu, nepajėgiantys atsisakyti kofeino norėtų sulaukti medikų pagalbos.

Viešai priimtinas narkotikas

Kofeinas – dažniausiai naudojamas stimuliantas, jis pigus, prieinamas, tad žmonės lengvai gali patenkinti kofeino poreikį.

Tyrėjai pademonstravo, kad negavę įprastos kofeino dozės, žmonės patiria nemalonius abstinencijos simptomus – galvos skausmą, silpnumą, būna sunku susikaupti. Kartais gali atrodyti, kad žmogus peršalęs, skauda raumenis.

Eksperimentai parodė, jog 50 proc. kofeino negavusių žmonių skaudėjo galvą, o 13 proc. tiek prastai jautėsi, kad negalėjo susikaupti darbe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)