„Skubiais atvejais krauju mūsų ligoninę pagal sutartį turi aprūpinti "Kraujo donorystės centras". Bet penktadienį apie 23 valandą šis centras mums niekuo padėti negalėjo. Tik išgirdom paaiškinimą, kad tos pačios dienos pavakarę, 16 valandą, centrui buvo pranešta, jog jo veiklos licencijos galiojimas trims mėnesiams sustabdytas.

Ligoninei, turinčiai tebegaliojančią sutartį dėl kraujo tiekimo, apie centro veiklos sustabdymą net nesiteikta pranešti. Gerai, kad turėjom kraujo atsargų, - paprastai jų iš anksto pasiruošiam netikėtiems atvejams, bet atsargas juk reikia atkurti tuoj po sunaudojimo. Tiesa, ir tų atsargų galėjo nepakakti, juolab, jei prireiktų kokių retesnių grupių kraujo ar jo komponentų.

Kraujas - ne koks maisto produktas, kurį bet kur gali gauti. Todėl ligoninės turėjo iš anksto žinoti, kad savaitgaliu kils problemų dėl apsirūpinimo krauju. Manau, Akreditavimo tarnyba turėjo pagalvoti apie tai, uždarydama, kad ir laikinai, Kauno regiono gydymo įstaigas krauju aprūpinantį centrą“, - pirmadienį naujienų agentūrai ELTA sakė Kauno klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotoja Rita Banevičienė.

ELTA primena, jog Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos nuo šių metų balandžio 26 d. 16.00 val. 3 mėnesiams sustabdė "Kauno kraujo centro" kraujo donorystės paslaugų teikimą, nes įstaiga neįrodė, kad gali ištirti kraują pagal teisės aktų reikalavimus.

Anot Kauno klinikinės ligoninės direktoriaus Gedimino Abeciūno, Sveikatos apsaugos ministerija pranešė: kol neveiks minėtas centras, krauju ligoninės aprūpins Nacionalinis bei Kauno klinikų kraujo centrai. Nuo pirmadienio Kauno klinikinė ligoninė kraują perka Vilniuje esančiame Nacionaliniame kraujo centre.

Netrukus, kaip Eltai aiškino gydytoja R. Banevičienė, ligoninė skelbs naują viešojo pirkimo konkursą ir ieškos pastovaus kraujo komponentų tiekėjo. Juo galėtų tapti ir prieš metus atidaryta naujausia kraujo donorystės įstaiga mūsų šalyje - Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Kraujo centras, kuriame įdiegti ES reikalavimus atitinkantys žmogaus kraujo ir kraujo komponentų surinkimo, tyrimo, perdirbimo ir saugojimo kokybės standartai.

Šio centro atstovų teigimu, pasirodžius informacijai apie sustabdytą VšĮ "Kauno kraujo centras" veiklą, labai svarbu, kad nesutriktų gydymo įstaigų aprūpinimas krauju. Todėl visi ilgamečiai donorai ir tie kauniečiai, kurie dar tik planavo duoti kraujo, kviečiami atvykti į Kauno klinikų Kraujo centrą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)