Anot Kauno klinikų atstovės Mildos Dambrauskienės, tai buvo pirmą kartą Baltijos šalyse atlikta kepenų transplantacija pacientui, sergančiam reta kepenų ir plaučių liga. Šios ligos - portopulmoninės hipertenzijos - vartų venos ir plaučių arterijos bei smulkiųjų kraujagyslių spaudimo padidėjimo priežastis - C hepatito viruso sukelta kepenų cirozė.

Penkiasdešimtmetis vyras daug metų sirgo C hepatitu, buvo gydomas Kauno klinikų gastroenterologų. Ligai progresuojant, pacientas įtrauktas į laukiančiųjų kepenų transplantacijos sąrašą. Tiriant pagal protokolą paaiškėjo, kad ligoniui išsivystė reta komplikacija - portopulmoninė hipertenzija. Skirtingai nei įprastinės kepenų cirozės atveju, šiam pacientui diagnozuotas ne tik vartų venos, bet ir plaučių arterijos spaudimo padidėjimas. Pasak Gastroenterologijos klinikos vadovo prof. habil. dr. L. Kupčinsko, tai - labai retas ir pavojingas derinys. Dėl to vystosi sunkus širdies nepakankamumas ir gali prireikti kombinuotos kepenų bei širdies transplantacijos.

„Laiku atsirado kepenų donoras, tinkantis pagal kraujo grupę, kai širdies pažeidimas dar nebuvo pavojingas. Transplantacija pavyko. Dar pridursiu, jog tokią operaciją atlikti būtų sudėtinga be aukštos kvalifikacijos anesteziologų, turinčių patirties gydant širdies ir kraujagyslių ligomis sergančius pacientus. Visos transplantacijos operacijos metu reikėjo ypač stebėti širdies ir kraujagyslių sistemos būklę, skirti specialius vaistus spaudimui plaučių kraujagyslėse mažinti", - apie pasiruošimo specifiką pasakojo prof. habil. dr. L. Kupčinskas.

Operacija praėjo sklandžiai, po jos pacientui normalizavosi kepenų veikla, itin sumažėjo spaudimas plaučių kraujagyslėse ir išnyko širdies nepakankamumo reiškiniai. Prof. habil. dr. L. Kupčinskas pabrėžia, kad sėkmę lemia darnus komandinis darbas: gastroenterologai atsakingi už ligonio paruošimą operacijai ir ilgalaikį stebėjimą bei gydymą po transplantacijos. Intensyvios terapijos klinikos gydytojai - už stebėjimą iškart po transplantacijos, tačiau svarbiausia - darnus ir sėkmingas chirurgų bei anesteziologų komandos darbas operacijos metu.

ELTA primena, jog šįmet Kauno klinikose atliktos 6 kepenų persodinimo operacijos. Šioje Kauno regione didžiausioje gydymo ir mokslo įstaigoje kepenų transplantacijos atliekamos nuo2002 metų. Iš viso jų atlikta 36.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)