Doc. Sigita Liutkauskienė, Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikos Konservatyvios onkologijos skyriaus vadovė, pastebi, kad šis projektas suskirstytas į 10 darbo paketų, kurių kiekvienas yra atsakingas už konkretaus tikslo įgyvendinimą.

„Kauno klinikos dalyvauja penkiuose darbo paketuose, iš kurių svarbiausi pacientui – „Paliatyvi priežiūra“, „Personalizuota priminė prevencija“, „Omikos technologijos vėžio centre“ ir „Aukštųjų technologijų ištekliai medicinoje“, – pažymi doc. S. Liutkauskienė.

Įgyvendinat šiuose paketuose numatytus darbus, vienas iš tikslų – sukurti tvarią, aukšto lygio paliatyvios priežiūros strategiją ir integruoti ją į įprastinę onkologinių ligų priežiūrą. „Taip pat skiriamas dėmesys ekspertizės centro, kuriame skatinamas individualizuotas pirminės onkologinių ligų profilaktikos įgyvendinimas, kūrimui“, – projekto tikslus vardija docentė.

Sigita Liutkauskienė

Be šių dviejų tikslų bus siekiama sukurti naujoviškų onkologinių susirgimų srities centrą.

„Tikimasi, kad juo bus galima užtikrinti optimalų pacientų poreikių patenkinimą visoje Europos Sąjungoje, – teigia doc. S. Liutkauskienė. – Centre naudojamos technologijos apims bioterapiją ir kitas pažangias terapijas, inovatyvias chirurgines procedūras, sudėtingą spinduliuotės įrangą. Taip pat inovatyvius terapinius branduolinės medicinos sprendimus, intervencinės radiologijos metodus, ankstyvosios fazės klinikinių tyrimų centrus.“

Taip pat bus skatinamas omikos technologijų integravimas į ekspertinius vėžio centrus, siekiant pagerinti onkologinių ligų prevenciją, diagnozavimą ir gydymą. „Iš tiesų, onkologinės ligos turi būti laikomos tokiomis ligomis, kurioms reikia užkirsti kelią, laiku diagnozuoti ir tinkamai gydyti, užtikrinant tęstinumą“, – priduria doc. S. Liutkauskienė.

Projektas „JANE“ vyks iki 2024 m. rugsėjo pabaigos. Jame dalyvauja Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerija ir Lietuvos medicinos įstaigos, kuriose suteikiama daugiausia paslaugų onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams. „JANE“ projekte iš viso dalyvauja 36 partneriai iš 16 Europos šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją