Kauno klinikų Kraujo centro vadovė dr. Diana Remeikienė spaudos konferencijos metu kreipėsi į visuomenę su prašymu atvykti dovanoti kraujo.

„Norime kreiptis į visuomenę prašydami pagalbos. Tie, kurie esate sveiki, nelikite abejingi ir atvykite padovanoti kraujo. Situacija labai grėsminga dėl to, kad kraujo poreikis auga ir jis jau grįžo į priešpandeminį lygį, tačiau donorystės skaičiai krito daugiau nei du kartus“, – kalbėjo gydytoja.

Jos teigimu, donorų mažiau dėl labai paprastos priežasties – vis daugiau žmonių serga arba turi izoliuotis, dėl to negali aukoti kraujo.

Anksčiau, pasak dr. D. Remeikienės, per dieną į klinikas atvykdavo apie 50 kraujo donorų, nors reikėtų bent 60-70. Dabar jau dvi savaites per dieną atvyksta vos 20 donorų.

„Laukti ilgiau nebegalime ir tikrai prašome visuomenės pagalbos. Noriu patikinti, kad skiepai niekaip nesusiję su donoryste, tiek skiepyti, tiek neskiepyti gali dovanoti kraujo. Po persirgimo COVID-19 liga turi praeiti 14 dienų nuo simptomų pabaigos“, – kalbėjo dr. D. Remeikienė.

Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos Kraujagyslių chirurgijos skyriaus vadovas doc. dr. Linas Velička pasakojo, kad sergant kraujagyslių ligomis, pavyzdžiui, pilvo aortos aneurizma, ar turint įvairių kraujavimų, komplikacijų, ypač dažnai reikia kraujo.

„Vienam pacientui gali tekti perpilti apie 3-4 l kraujo per vieną operaciją, kai gelbėjame gyvybę. Turime turėti pasiruošę kraujo, nes niekada nežinome, kada atvyks toks pacientas, sergantis ūmia kraujagyslių liga. Jei atsitiktų taip, kad kraujo neturėtume, jo išgelbėti tikrai nepavyktų“, – sakė doc. dr. L. Velička.

Linas Velička

Antra, pandemijos metu, kai nebuvo vykdomos planinės operacijos, pacientų, laukiančių savo eilės, tik dar labiau padaugėjo.

„Jei neturime kraujo planinėms operacijoms, jos tiesiog stabdomos. Tie ligoniai negauna paslaugų. Reikia suprasti sunkiai sergančius, kenčiančius žmones, kai galų gale jiems nušvito šviesos spindulėlis, kai galės pagaliau operuotis, bet jiems pasakoma, kad operacija atidedama, nes nėra kraujo. Trečia grupė žmonių, kuriems po operacijos staigiai prireikia kraujo. Vakar mūsų skyriuje buvo pacientas, kuriam staigiai prireikė kraujo, ir tik donoro kraujas jam leido išgyventi“, – kalbėjo gydytojas.

Vien kraujagyslių ligų skyriui Kauno klinikose per metus reikia 40 litrų kraujo. Ir tai tik vienas iš daugelio ligoninės skyrių – kraujo reikia ir širdies ligų, ir kitiems skyriams.

Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus vadovė prof. dr. Meilė Minkauskienė spaudos konferencijoje pasakojo, kad kraujo kasdien reikia ir gimdyvėms, nes prasidėjus kraujavimui jos nukraujuoja itin smarkiai.

„Nukraujavimas gali iki 1,5 l per 10 minučių. Turime reaguoti labai greitai ir džiaugiamės, kad šalia turime kraujo centrą, nes pasaulyje per metus miršta apie 130 tūkstančių nėščiųjų ir gimdyvių dėl nukraujavimo. Didžioji dalis iš besivystančių šalių, kur kraujo prieinamumas yra ribotas. Mūsų akušerija tobulėja, mokame išvengti kai kurių nukraujavimų, bet kita vertus, mūsų pacientės sunkėja, nes daugėja vyresnio amžiaus pacienčių, cezario pjūvių. Ir COVID-19 pandemija mums tikrai nepalanki, nes dėl šios infekcijos sutrinka krešumas ir prasideda gausus pogimdyvinis kraujavimas“, – kalbėjo prof. M. Minkauskienė.

Profesorė prisiminė ir kelias pernai metais į ligoninę dėl COVID-19 atvykusias pacientes.

„Viena nėščioji, sirgusi COVID-19 ir patekusi į ligoninę dėl kraujavimo, jos vaikelis žuvo dėl krešumo sutrikimų. Ji neteko 4 litrų kraujo, o kad išgelbėtume jos gyvybę teko perpilti 29 vienetus kraujo ir jo pakaitalų.

Kita, viena sunkiausių pernai metų pacienčių, pateko pas mus plyšus gimdai ir žuvus jos vaikui. Ji neteko 3 litrų kraujo. Tai gali būti ir jūsų žmonos, sesers, draugės istorija. Paaukoti kraujo yra vienas lengviausių būdų išgelbėti žmogaus gyvybę“, – pasakojo profesorė.

Doc. dr. L. Veličkos teigimu, jau dabar pasitaiko atvejų, kai tenka atidėti planines operacijas, jei trūksta tam tikros grupės kraujo.

„Kol kas retai tai buvo pasitaikę, bet tokių dalykų nutinka“, – sakė gydytojas.

Per metus vien Kauno klinikoms reikia 16-17 tūkstančių kraujo donorų. Pasak dr. D. Remeikienės, anksčiau klinikose kasdien būdavo maždaug 400–500 maišelių kraujo, dabar liko tik apie 200. Tai maždaug 3 dienų rezervas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)