Tokių sutapimų nebūna

Kaltinamajame akte teigiama, kad 2012 metų balandį kūdikiui vietoje gliukozės tirpalo buvo suleista kalio dozė – apie 5-7 ml.

Dėl to kūdikiui sustojo širdis, į pagalbą pasitelkti ir Kauno klinikų specialistai.

Į klinikinę ligoninę atvykęs dabartinis Kauno klinikų Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Vaidotas Gurskis prisimena, kad jau gavus iškvietimą buvo pranešta apie suleistą kalio dozę.

„Skyriaus vadovas pranešė, kad reikia pagalbos gaivinant vaiką, kuriam perdozuoto kalio“, - prisimena V. Gurskis.

Medikas telefonu rekomendavo vaikui suleisti tris skirtingus preparatus ir skubiai išvyko į klinikinę ligoninę, kur pradėjo vadovauti kūdikio gaivinimo procedūrai.

Praėjus valandai nuo V. Gurskio atvykimo buvo paimtas kūdikio kraujo mėginys ir nustatyta, kad kalio kiekis kraujyje gerokai viršija normas. Gaivinimo operacija buvo tęsiama iš viso dvi valandas, tačiau Domo išgelbėti nepavyko.

V. Gurskis prisimena, kad vienu metu buvo atsistačiusi kūdikio elektrinė širdies veikla ir tai tęsėsi apie dvi minutes, tačiau pulso nebuvo.

Mediko manymu, kūdikis mirė ne nuo įgimtų širdies problemų, o nuo kalio injekcijos.

„Tokių sutapimų – kvietimas gaivinti nuo kalio injekcijos, kraujo tyrimai, elektrinės širdies veiklos atsistatymas ir kiti požymiai – mano gyvenime dar nepasitaikė ir manau nepasitaikys“, - neslėpė V. Gurskis.

Prijungė svarbius dokumentus

DELFI primena, kad iš 6 teismo medicinos ekspertų ir medikų sudaryta komisija jau kone prieš metus pateikė išvadas, kad D. Drėzas mirė nuo kalio injekcijos. Antradienį teismo posėdyje V. Beleškienės advokatas paprašė nušalinti specialistą, Kauno klinikų Vaikų ligų skyriaus vedėją Rimantą Kėvalą.

Advokato teigimu, komisijos išvados ir jos narys R. Kėvalas yra šališki, nes V. Gurskis – tiesioginis R. Kėvalo pavaldinys.

Pats R. Kėvalas teisme stebėjosi tokiais advokato pareiškimais, nes V. Gurskis vyko gaivinti berniuko. Teismas neskundžiama nutartimi nusprendė atmesti V. Beleškienės gynėjo prašymą.

Tuo tarpu teismas sutiko prijungti svarbius bylos dokumentus – jau prasidėjus teismo procesui buvo gautos išvados iš Vilniaus ekspertų. Iš šį kartą jos nepalankios Kauno klinikinės ligoninės medikams.

Išvada aiški

Antradienį prokororė teismui pateikė Valstybinės teismo medicinos tarnybos prie Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerijos Vilniaus skyriaus specialistų išvadas. Kauno apygardos prokuratūra ekpertams suformulavo 33 klausimus.

Remiantis medicininiais dokumentais, D. Drėzui klinkinė mirtis įvyko 2012 metų balandžio 6-ąją 14.50 val. Po kiek daugiau nei dviejų valandų – 17.10 val. - konstatuota berniuko biologinė mirtis ir nutrauktas gaivinimas.

Konstatuota, kad gaivindami kūdikį intensyvios terapijos skyriaus medikai padarė viską, ką galėjo, o berniuko išgelbėti nebebuvo įmanoma.

„Tikimybė, kad buvo galima išvengti D. Drėzo mirties (…) atmetama, kadangi jau gaivinimo pradžioje buvo užfiksuotas staigus širdies sustojimas (…). Tarp kūdikiui D. Drėzui tiesiogiai į veną suleistų vaistų ir mirties priežasties yra tiesioginis ryšys, kadangi beleidžiant vaistus įvyko staigus būklės pablogėjimas ir širdies sustojimas“, - konstatuoja ekspertai.

Medikų komisija pateikia ir galutinę diagnozę: „Ūmi intraveninė intoksikacija kalio chlorido tirpalu. Hiperkalemija“.

Tuo tarpu tik vienintelė pačios Kauno klinikinės ligoninės sudaryta komisija teigia, kad berniukas mirė ne nuo kalio injekcijos, o nuo širdies ligos.

V. Beleškienė parodymus teisme duos po visų liudininkų apklausos. Jei bus pripažinta kalta, jai gresia iki 6 metų kalėjimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (225)