Šiuo metu ji yra taikoma Kauno priklausomybės ligų centre gydomiems pacientams.

Kauno priklausomybės ligų centre besigydantiems jaunuoliams taikyti neįprastą metodą – animacijos terapiją – pasiūlė animacinių filmų kūrėjas Vladislavas Berežokas.

„Aš norėjau ją padaryti naudingą, pritaikyti ten, kur ji atneštų naudą, efektą, kuris būtų ilgalaikis, o ne trumpalaikis. Nes kai žiūrime kiną, gaunami įspūdžiai lieka 2–3 dienas ir tada dingsta“, –sako V. Berežokas.

„Animacijos terapija man taip pat yra naujiena. Kas yra animacija, turbūt visi žinome, visi nuo vaikystės mėgstame animacinius filmukus. Bet kad iš to būtų galima padaryti tokią atskirą psichoterapijos rūšį... Su tuo susidūriau pirmą kartą“, – teigia Kauno apskr. priklausomybės ligų centro direktorius Tautvydas Zikaras.

Projekte dalyvaujantys jaunuoliai patys kuria animacinius filmukus. Įvairios užduotys juos skatina ne vien personalinei, bet ir grupinei kūrybai. Taip jie užmezga naujus santykius su bendraamžiais ir aplinkos žmonėmis. Filmai kuriami naudojant įvairias technikas ir medžiagas.

„Jie bando kurti praeities klaidų tematika, jie nori tapti gerais jaunuoliais, nori būti gerais žmonėmis, todėl jiems šis kūrybinis darbas yra nuostabus“, – užtikrina T. Zikaras.

„Pastebėjau, kad per animaciją galima labai atskleisti žmogaus mintis. Jie paišo istoriją, per tą istoriją išsipasakoja, išreiškia savo mintis – netgi neklausdamas gali jas pamatyti“, – pasakoja V. Berežokas.

Nors metodas taikomas neseniai, medikai jau pastebėjo animacijos terapijos naudą. Iškalbingiausi faktai, pasak jų, – kūrybos ir gyvenimo džiaugsmą spinduliuojančios jaunuolių akys. V. Berežokas neabejoja atradęs talentų.

„Visi žmonės talentingi, tiesiog jie ne visi atranda tą talentą. Aš tai pavadinčiau šviesa prieš nosį, kurios jie nemato. Arba turi kažkas nukreipti juos, arba kai kurie patys tai atranda“, – sako animatorius.

„Kūrybinis darbas yra darbas smegenims, o šitų jaunuolių smegenys kartais yra pavargę nuo kitokių dalykų. Jiems gauti tokią naujovę, kad jie galėtų susidomėti, gilintis, tiesiog pakeisti savo mąstymą, – nepaprastai svarbus dalykas“, – tvirtina T. Zikaras.

Animacijos terapiją, tik kitokiomis formomis, jau kurį laiką taiko Didžiosios Britanijos ir Rusijos terapeutai. Tačiau didesnių šios srities mokslinių studijų nėra. Tik pradėję taikyti šį metodą mūsų šalies specialistai netruko pastebėti, kad animacijos terapija bus vienas iš veiksmingesnių būdų gydant psichikos sutrikimų turinčius ir iš priklausomybių besivaduojančius žmones.