Tačiau artimųjų nuomonė kiek kitokia. Jie įsitikinę, kad 39 metų L. Jasinskienei, kuriai lemtingas gimdymas buvo trečiasis, buvo galima padėti kur kas anksčiau.

Pagal pirmines Kauno klinikų medikų išvadas, kūdikis mirė nuo deguonies stygiaus, o mamai konstatuota embolija vaisiaus vandenims.

Gydytojai teigia, kad tai labai reta, tačiau itin sunkiai valdoma komplikacija – 80 proc. tokių atvejų baigiasi tragiškai.

Tačiau L. Jasinskienės artimieji įsitikinę, kad buvo galima užbėgti nelaimei už akių.

Medikai išleido namo

Dar prieš porą savaičių 39-ą savaitę besilaukianti L. Jasinskienė kreipsėsi į medikus. Kaunietė skundėsi aukštu kraujospūdžiu. Tačiau po apžiūros ji buvo išleista namo.

„Moteris trumpai gulėjo skyriuje, dėl tranzitorinės hipertenzijos. Tai yra, laikinai buvo pakilęs kraujospūdis. Jam tapus normaliu, ji buvo išleista į namus. (Vėliau) Atvyko ji jau esant jau 9 dienoms po termino. Jos gimdymo terminas buvo paskaičiuotas rugpjūčio 12 dieną, o ji atvyko jau praėjus 41 nėštumo savaitei. Vėlgi ne vieną dieną ji skundėsi, kad jai yra paruošiamieji gimdos sąrėmiai, jau ji norėjo, kad nėštumas būtų pabaigtas, kad būtų ramu. Vėl buvo kraujospūdžio pakilimas. Dar viena bėda buvo tai, kad buvo gan daug vaisiaus vandenų – jų buvo per daug. Visos tos priežastys – užsitęsęs nėštumas, kraujospūdžio pakilimai, padidėjęs vaisiaus vandenų kiekis vedė prie to, kad reikėtų tą nėštumą pabaigti. Dėl to kitą dieną po atvykimo jis buvo sužadintas“, - kalbėjo Kauno klinikų Akušerijos skyriaus vadovas doc. Vladas Gintautas pridūręs, kad atlikti Cezario pjūvį priežasčių nebuvo.

Artimieji įsitikinę: medikų pastangos buvo pavėluotos

Tuo tarpu mirusios moters mama įsitikinusi, kad medikų pastangos buvo gerokai pavėluotos.

„Jie darė viską, kai jau buvo vėlu. Kada jau buvo vėlu – gelbėjo. Gaivino tryse, išėmė kūdikį, išėmė jau negyvą. Dar ją gelbėjo...Kai ją pradėjo gelbėti, jai užėjo baisiausi traukuliai. Užkilo temperatūra. Ją numušė, tačiau ji vėl užkilo. Tada prasidėjo baisūs traukuliai – šokinėjo pilvas, baisu žiūrėti. Kūdikio tėvas sakė, kad net negalėjo žiūrėti ir išbėgo iš palatos“, - DELFI sako Aldona Stulgaitienė, mirusios moters mama.

„Man keista, juk ji buvo paguldyta kaip gimdyvė su rizikos faktoriumi. Man toks įspūdis susidaro, kad buvo konkrečiai perlaukta. Aš suprantu ir gydytojus – jie sako iš savo pusės ir tiek. Nežinau, viską turi nuspręsti ekspertai. Bet faktas, kad jei žmogų paguldo į klinikas, gimdyvė su rizikos faktoriumi. Nežinau, bet man atrodo, kad kažkas buvo nedadaryta“, - sako mirusios moters brolis Svajūnas Stulgaitis.

L. Jasinskienę buvo bandoma gaivinti apie 50 minučių, tačiau nesėkmingai. Prieš patenkant į klinikas praėjusią savaitę, moteris KMUK lankėsi ir prieš porą savaičių.

„Jau tada siuntė konsultacijoms, kad lyg kūdikis pernešiotas. Paguldė, kad gal Cezario pjūvį daryti, gal kažką. Liaudiškai kalbant, tempė gumą. Nežinau kodėl... Aš ne medikė, tačiau pagal mano protą 41 savaitė jau yra pavėluota. Man baisus išgyvenimas, sunku sukoncentruoti mintis“, - sunkiai žodžius renka dukrą praradusi kaunietė.

A. Stulgaitienė mano, kad po apsilankymo pas medikus prieš dvi savaites L. Jasinskienė neturėjo būti išleista namo.

„Buvo kalba apie Cezario pjūvį. Dar kalbėjo, kad lyg kad kūdikis neapsivertęs. Pagulėjo pagulėjo, Cezario pjūvio nedarė. Tai ji sako, ką aš čia gulėsiu, išleiskite mane namo. Išleido. Dabar pagal medikus, skęstančio gelbėjimas yra jo paties reikalas. Mano supratimas toks. Jei ji nesuprato, tai reikia jai paaiškinti, kad negalima tavęs išrašyti, o gal tau bus blogai? Išrašė, pabuvo savaitę namie ir liepė ateiti po kelių dienų. Ji nuėjo ketvirtadienį. Aš dirbau, paskambinau jai ir paklausiau, ar reikia pagalbos. Ji atsakė, kad kūdikio tėvas sėdi šalia jos, jai nieko netrūksta. Ant durų ligonių šypsenos užtenka, bet kaip aš suprantu...“, - užuominomis kalba A. Stulgaitienė.

L. Jasinskienė turėjo jau pilnametį sūnų ir aštuonerių dukrą.

„Liko anūkėlė našlaitė. Viena, nes ir tėvo nėra... O aš jau nežinau kiek gyvensiu, man jau 77 metai. Prižiūrėjau ją nėštumo metu. Rėkiu ant visos Lietuvos, kad padėtų išlaikyti šią mergytę“, - skausmo neslepia A. Stulgaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1246)