Mokslininkai nustatė, kad Toxoplasma gondii parazitu užsikrėtusios moterys gerokai dažniau pakelia prieš save ranką. Minėtame tyrime dalyvavo per 45 tūkstančiai Danijoje gyvenančių moterų. Šiuo smegenų ir raumenų ląstelėse besislepiančiu parazitu yra užsikrėtęs trečdalis pasaulio gyventojų, nors daugumai jų jokie simptomai nepasireiškia.

Ši infekcinė liga, žinoma toksoplazmozės pavadinimu, siejama su psichinėmis ligomis, tokiomis kaip šizofrenija, mat ji keičia žmogaus elgesį.

Tyrimui vadovavęs psichiatrijos mokslų daktaras Teodoras Postolache'as iš Merilendo universiteto Medicinos mokyklos (JAV) tvirtina: „Mes negalime užtikrintai tvirtinti, kad dėl Toxoplasma gondii moterys bando nusižudyti, vis dėlto mes aptikome prediktyvinį ryšį tarp šios infekcijos ir vėlesnių mėginimų nusižudyti, kuris reikalauja tolimesnių tyrimų. Mes ketiname toliau nagrinėti šį galimą sąryšį“.

Daktaras Albertas Reece'as iš Merilendo universiteto pridūrė: „Toxoplasma gondii infekcija yra labai opi sveikatos problema visame pasaulyje, nes daugelis žmonių nesuvokia, jog yra užsikrėtę. Daktaras T. Postolache'as yra vienas pirmaujančių ekspertų savižudybių neuroimunologijos klausimais. Savižudybė yra labai svarbi psichinės sveikatos problema. Kasmet visame pasaulyje maždaug milijonas žmonių nusižudo ir dar dešimt milijonų mėgina mėgina tai padaryti. Tikimės, kad tokie tyrimai vieną dieną padės mums rasti būdą, kaip išsaugoti daugybę gyvybių, kurios dabar anksčiau laiko nutraukiamos pakėlus prieš save ranką“.

Tai pirmas tokio masto tyrimas, kuriuo siekiama nustatyti ryšį tarp parazitinio mikroorganizmo Toxoplasma gondii ir mėginimų nusižudyti. Būtent T. Postolache’o vadovaujama mokslininkų komanda dar 2009 metais pirmą kartą prabilo apie šias sąsajas. Jos tirtos bendradarbiaujant su Danijos, Vokietijos ir Švedijos mokslininkais.

Parazitiniu mikroorganizmu Toxoplasma gondii žmonės gali užsikrėsti keisdami kačių kraiką, valgydami neplautas daržoves ar gerdami užkrėstą vandenį. Dar dažniau užsikrečiama valgant nepakankamai termiškai apdorotą ar netgi žalią mėsą. Todėl labai svarbu gerai nuplauti peilį, kuriuo buvo pjaustyta žalia mėsa.

Besilaukianti moteris gali perduoti parazitą savo negimusiam kūdikiui, todėl nėščiosioms patariama nekeisti kraiko.

Tyrimas nustatė, kad Toxoplasma gondii užsikrėtusios moterys pusantro karto dažniau mėgina pakelti prieš save ranką. Tyrimo rezultatai skelbiami „Archives of General Psychiatry“ internetiniame puslapyje.

Psichologinė pagalba telefonu

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111 I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-V
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII
visą parą

800-ąją paslauga apmoka Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)