„Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji kultūra“ G. Petronienė papasakojo, kaip filmai žmogui gali padėti atsikratyti neigiamų emocijų.

„Yra toks metodas biblioterapija, kada knygos gydo, tai yra ir filmų terapija, ir dabar ji vienareikšmiškai lenkia knygų terapiją. Žmogus, žiūrėdamas filmą, gali išgyventi tuos jausmus, kurių negali išgyventi kasdienybėje. Tarkime, jis yra pilnas pykčio, pasižiūri kokį nors „bajavyką“, ir tą pyktį tarsi išreiškia, tarsi juo atsikrato. Arba jeigu jis nespėja paliūdėti po išsiskyrimo, gali pažiūrėti ašaringą dramą, paverkti kartu su veikėjais ir atsikratyti savo paties gedulo“, - kalbėjo G. Petronienė.

Jos teigimu, žmogus, žiūrėdamas filmą, gali susitapatinti su personažais ir kartu su jais spręsti problemas. „Ypač yra gerai, jei personažas sprendžia panašią problemą, kurią turi ir žmogus, tik personažas ją išsprendžia, o žmogus dar nėra išsprendęs. Tada personažas tiesiogiai jam gali pasufleruoti sprendimo būdus“. 

G. Petronienė pateikė ir filmų – rekomendacijų. „Pacientams, kurie turi baimių, labai tinkamas filmas yra „Karaliaus kalba“. Yra dar toks filmas „Negatyvaus mąstymo menas“ – juodoji komedija, truputį šaržuojanti psichoterapiją ir kalbanti apie nesugebėjimą kontroliuoti pykčio. Tų filmų yra be galo daug. Bergmano (garsus švedų režisierius Ingmaras Bergmanas – red.) labai gilūs psichologiniai filmai – čia jau aukštasis pilotažas žmogui, kuris sprendžia labai sudėtingas, egzistencines problemas“, - kalbėjo psichoterapeutė.

G. Petronienė nurodė, kad meninė tikrovė tikrai skiriasi nuo psichologinės tikrovės. Režisieriai esą turi perspausti, antraip filmų niekas nežiūrėtų – juk paprastoji tikrovė yra tokia nuobodi. „Menininkas, kuris nėra joks psichologas, yra dar laisvesnis. Manau, kad jie (menininkai – red.) konsultuojasi su kažkuo, ar taip gali būti, ar ne, bet jei meno kūrinys yra gerai pagrįstas psichologiškai, tai puiku. Tik tokių kūrinių nėra tiek jau daug, kad tą žmogaus sudėtingumą rašytojas ar scenaristas perteiktų. Vis dėl to tas iškreipimo laipsnis yra nemažas – tą turėtų atsiminti žiūrovas.“

Visą laidos „Aktualioji kultūra“ įrašą klausykite čia:
http://www.ziniuradijas.lt/epizodas/2014/04/03/aktualioji-kultura/31636