Šiame pieno produkte, žmogui žinomame jau šimtus metų, apstu naudingų maistingųjų medžiagų. Jis gerina virškinimą, padeda organizmui įveikti infekcijas.

Jogurtas – rauginto pieno produktas su gerosiomis bakterijomis (paprastai lactobacilli bulgaricus ir lactobacilli thermophilus), gaminančiomis žmogui naudingas maistingąsias medžiagas. Būtent dėl šių bakterijų jogurte yra daugiau vitaminų B12, B3 ir A nei piene.

B grupės vitaminai būtini energijai iš maisto gauti, normaliai nervų sistemai funkcionuoti, cholesterolio lygiui kraujyje reguliuoti. Vitaminas A padeda išsaugoti sveikas akis ir odą, taip pat yra būtinas kovojant su infekcijomis.

Jogurte esančios gerosios bakterijos padeda išlaikyti tinkamą virškinimo sistemos organų rūgštingumą, geriau pasisavinti maistingąsias medžiagas. Taigi jogurtas labai naudingas sergantiesiems virškinimo sistemos ligomis – pavyzdžiui, lėtiniu gastritu ir panašiai.

Jogurtą dažniausiai gali valgyti net laktozei alergiški žmonės, nes jame esančios bakterijos jau būna pavertusios laktozę naudingomis medžiagomis.

Be to, minėtos bakterijos naikina kenksmingas bakterijas bei kontroliuoja toksinų kiekį organizme.

Maždaug prieš pusantro dešimtmečio buvo išsiaiškinta, kad jogurtu galima gydyti kai kurias bakterines infekcijas. Gerosios bakterijos padeda ir gydant alergijas, navikus. Taip pat jos saugo nuo aplinkos teršalų poveikio (net tokių kaip gyvsidabris ir pesticidai). Dar vienas gerųjų jogurto bakterijų pranašumas – jos skatina imuninės sistemos ląstelių dauginimąsi.

Gydytojai rekomenduoja valgyti jogurtą kiekvieną dieną, tačiau įspėja būti atsargiems: prekybos centruose parduodamuose jogurtuose yra daug rafinuoto cukraus ir labai mažai bakterijų. Idealiausia būtų jogurtą gamintis namuose.