Redaguota vasario 9 d. 11 val:

Marihuanos rūkymas paauglystėje neturi tiesioginės įtakos pažintinių gebėjimų vystymuisi, tad, priešingai nei plačiai manyta, kanapių vartotojai nepasižymi mažesniu intelekto lygiu (su originaliu tyrimu galite susipažinti ČIA.)

Tokios išvados pasirodė praėjusio mėnesio žurnale „Psichofarmakologija“. Buvo tiriami 2 235 britų paaugliai. Galutinės išvados parodė, kad tie, kuriė marihuaną rūkė 50 ir daugiau kartų, bei tie, kurie niekada nerūkė, nesiskyrė nei intelektu, nei edukaciniais sugebėjimais.

Tyrimas atskleidė, kad paaugliai, kurie anksti pradeda vartoti marihuaną, dar vaikystėje kenčia nuo elgesio sutrikimų, jaučia depresijos simptomus bei kartu vartoja kitas narkotines medžiagas - ypač cigaretes ir alkoholį. Kanapių vartotojai yra 17 kartų labiau linkę rūkyti ir cigaretes.

Aiškiau tariant, tie, kas rūko tiek tabako gaminius, tiek kanapes gali tai daryti dėl „socialinių aplinkybių paauglystėje“, kurie galbūt kyla dėl elgesio sutrikimų ar problemų šeimoje. Tai, savo ruožtu, gali turėti neigiamą poveikį intelektui ir pasiekimams moksle.

Be to, jie pažymėjo, kad dalyviai, kurie pradėjo marihuaną vartoti vėliau gavo mažesnius intelekto koeficiento (IQ) testų balus, nei juos tyrus paauglystėje. Vėliau mokslininkai patvirtino, kad būtent sumažėjęs bazinis IQ gali padidinti tikimybę pradėti rūkyti marihuaną.

Tyrimo autoriai nori atkreipti dėmesį, kad jų studija skiriasi nuo daugumos ankstesnių darbų šia tema, nes jos tiriamas laikotarpis buvo kur kas ilgesnis (jie tyrimo dalyvius vaikystėje ir jau suaugus). Šis metodas suteikia daugiau patikimų duomenų, nes jis leidžia mokslininkams nustatyti, kaip įvairūs veiksniai daro įtaką vaiko vystymuisi ilgoje perspektyvoje, įskaitant įvairius faktorius (tokius kaip narkotikų vartojimas, padėtis šeimoje ar psichologinė būklė), neapsiribojant vien marihuanos vartojimu.

Tyrimo autoriai reziumavo, kad ši plati studija neparodė jokių tiesioginių sąsajų tarp paauglių, ankstyvame amžiuje rūkančių marihuaną, bei žemesnio intelekto ar mokymosi sugebėjimų. Tiesa, tyrimą ribojo tai, kad buvo vertinami vien jauni asmenys.