Perfrazavus klausimą jis galėtų skambėti taip: kodėl neišnyksta genai, susiję su homoseksualumu?

Į šį ilgai mokslininkams ramybės neduodantį klausimą atsakymą siūlo šiuo metu dar nebaigtas tyrimas. Kelerius metus trunkančio tyrimo, kuriam vadovauja Italijos Padovos universiteto mokslininkas Andrea Camperio Ciani ir jo kolegos, rezultatai atskleidžia, jog homoseksualių vyrų motinos ir tetos iš motinos pusės susilaukia daugiau atžalų nei heteroseksualių vyrų motinos ar motinų seserys. Gauti rezultatai pagrindžia „atrankos balanso hipotezę“, kuris vis aršiau skinasi kelią į pripažinimą kaip faktas, jog vyrų homoseksualumas yra genetinio pobūdžio.

Teorija skelbia, jog tie patys genetiniai veiksniai, nulemiantys vyrų homoseksualumą, taip pat skatina ir tokio vyro motinos moteriškos lyties giminaičių vaisingumą. Tokiu būdu „vyrų homoseksualumą lemiantys genai“ (nors ir akivaizdžiai nepasireiškiantys kaip tokie) per tokio vyro motinos liniją keliauja ateities kartoms ir galbūt ateityje lemia konkretaus vyro seksualinę orientaciją.

Niekas nežino, kurie genai atlieka tokią funkciją. Tačiau mokslininkai spėja, jog mažiausiai vienas iš tokių genų gali būti X chromosomoje, tokią nuomonę pateikia A.Camperio Ciani ir jo kolegos.

Vyrai paveldi vieną vienintelę X chromosomą – iš savo motinos. Ir jeigu joje ir yra tas paslaptingasis vyrų homoseksualumą ir moterų vaisingumą užprogramuojantis genas, vyras greičiausiai mylės tos pačios lyties atstovus, o jo mama ir jos giminaitės turės daug vaikų. Jeigu tokį geną paveldi mergaitė, homoseksualumo ji gali išvengti, tačiau šį geną ji perduos savo sūnums.

Tačiau kodėl vyrų homoseksualumą lemiantis genas moteris užprogramuoja vaisingumui? A.Camperio Ciani ir jo kolegos į šį klausimą atsakyti bando pirmą kartą. Anksčiau Italijos mokslininkai manė, jog vyrų homoseksualumą lemiantis genas tiesiog padidina potraukį vyrams, todėl vyrams jis skatina homoseksualumą, o moterims – norą mylėtis su vyrais. Tačiau ištyrę 161 moteris, iš motinos pusės turinčias giminystės ryšių su homoseksualiais vyrais, specialistai savo iškeltą hipotezę buvo priversti pakoreguoti. Esmė ne ta, jog geną turinčias moteris labiau traukia vyrai, reikalas tas, jog vyrus tiesiog labiau traukia tokį geną turinčios dailiosios lyties atstovės.

Vaisingumas, kitais žodžiais tariant – daug atžalų, nesusijęs su sekso teikiamu malonumu ar ištvirkavimu. Tiesiog šį geną turinčios moterys prie savęs traukia geriausius vyrus“, - teigia A.Camperio Ciani.

Paaiškėjo, jog homoseksualių vyrų mamos ir tetos turi pranašumą prieš heteroseksualių vyrų giminaites dėl kelių priežasčių: jos vaisingesnės, jų nėštumas lengvesnis, mažiau komplikacijų ir genetinių apsigimimų, jos noriai bendrauja, yra linksmesnės, laimingesnės ir labiau atsipalaidavusios, turi mažiau problemų šeimoje ir mažiau jaučia visuomenės spaudimą: „Kitais žodžiais tariant, lyginant su kitomis moterimis, jos tiesiog idealios vyrams“, - konstatuoja A.Camperio Ciani. Traukdamos prie savęs geriausius stipriosios lyties atstovus ir galėdamos iš jų rinktis, tokios moterys gali susilaukti tiek vaikų, tiek tik geidžia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1147)