Laktozės netoleravimas ypač paplitęs tarp Azijos, Ispanijos gyventojų ir Amerikos indėnų ( iki 95 proc.). Šiaurinės Europos dalies gyventojams laktozės netoleravimas pasitaiko rečiau.

Kas yra laktozės netoleravimas?

Kaip aiškina Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vyriausioji specialistė Vita Gapšytė, laktozės netoleravimą sukelia fermento laktazės (β galaktozidazės) trūkumas plonajame žarnyne.

Fermentas laktazė skaido pieno cukrų laktozę iki gliukozės ir galaktozės, o šios medžiagos yra absorbuojamos į kraują. Jei laktozė yra nesuskaidoma plonajame žarnyne, kartu su maistu patenka į storąjį žarnyną, kuriame laktozę veikia storosios žarnos bakterijos. Šio proceso metu išsiskiria dujos, todėl jaučiamas pilvo pūtimas, gali atsirasti viduriavimas. Tai dažniausiai nėra gyvybei pavojinga būklė, tačiau pasireiškiantys simptomai nemalonūs.

Negali valgyti ledų, bet geria kefyrą

Ne visuose pieno produktuose yra vienodas laktozės kiekis, todėl žmonėms, netoleruojantiems laktozės, svarbu žinoti, kad daug laktozės yra šviežiame piene, pieno milteliuose, leduose, lydytame sūryje.

Tokie žmonės geriau toleruoja rūgščius pieno produktus: nesaldžią varškę, nesaldų sūrį, kefyrą, rūgpienį, jogurtą ar grietinę.

Alergija pienui ir laktozės netoleravimas yra ne tas pats

Alergija pienui Laktozės netoleravimas
Pasireiškia naujagimystėje Dažniausiai vyresniame amžiuje, kūdikystėje itin retai
Dalyvauja imuniniai mechanizmai Imuniniai mechanizmai nedalyvauja
Simptomai atsiranda dėl neįprastos imuninių mechanizmų reakcijos į piene esančius baltymus (pvz., α-laktoglobuliną, β-laktoglobuliną, kazeiną) Simptomai atsiranda dėl fermento laktazės trūkumo ir dėl to nesuskaidomos laktozės
Be maisto netoleravimui būdingų simptomų, gali atsirasti sloga, ašarojimas, odos niežulys, dilgėlinė, pasunkėjęs kvėpavimas ar net anafilaksijai būdingi simptomai Simptomai būdingi maisto netoleravimui (pilvo pūtimas, viduriavimas ir pan.)

Laktozės netoleravimo sukeliami simptomai

Simptomai dažniausiai pasireiškia praėjus 30 min. – 2 val. po pieno ar jo produktų vartojimo. Nustojus vartoti pieno produktus, simptomai paprastai išnyksta. Didesnis suvartotas pieno ar jo produktų kiekis gali sukelti:

Pilvo pūtimą;
Pilvo dieglius;
Viduriavimą;
Vidurių užkietėjimą;
Meteorizmą;
Pykinimą;
Vėmimą;
Kūdikiams ir vaikams gali sulėtėti augimas ir sumažėti svoris.

Specialistė V. Gapšytė atkreipia vartotojų dėmesį, kad simptomų pasireiškimo stiprumas priklauso nuo su maistu gautos laktozės kiekio.
 
Patarimai, kaip išvengti laktozės netoleravimo simptomų

1. Atsisakykite pieno ar jo produktų arba sumažinkite savo maisto racione jų kiekį. Nemažai žmonių, netoleruojančių laktozės, gali vartoti nedidelius pieno ar jo produktų kiekius nejausdami jokių neigiamų simptomų. Apie 12 g laktozės (tai atitiktų maždaug 1 stiklinėje pieno esantį laktozės kiekį) dažniausiai nesukelia jokių simptomų. Sumažinus suvartojamų pieno produktų kiekį, kyla pavojus gauti nepakankamą vitamino D, kalcio ir vitamino B2 kiekį su maistu, todėl prieš koreguojant savo maisto racioną, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju.
2. Paskirstykite suvartojamą pieno ar jo produktų kiekį į mažas porcijas. Kartais žmonėms, netoleruojantiems laktozės, simptomai sumažėja vartojant pieno produktus mažais kiekiais t.y., suvartojamą tokių produktų kiekį suskirstant į nedideles porcijas.
3. Simptomai mažiau pasireiškia, jei pieno produktai vartojami su kitų rūšių produktais. Tuomet virškinimas ilgiau užtrunka ir geriau suskaidoma piene esanti laktozė.
4. Jei vartojate pieną, geriau rinkitės riebesnį. Riebesnio pieno virškinimas užtrunka ilgiau, taigi jame esanti laktozė ilgiau užsiliks virškinamajame trakte ir didesnis jos kiekis bus suskaidytas.
5. Rinkitės mažiau laktozės turinčius pieno produktus..Ne visi pieno produktai sukelia vienodo stiprumo netoleravimo reakcijas, pvz., kietieji sūriai, tokie kaip šveicariškas Cheddar, turi nedidelį laktozės kiekį ir dažniausiai nesukelia jokių simptomų. Taip pat mažiau išreikštus simptomus sukelia jogurtai, nes jų gamybos procese naudojamos bakterijos, kurios natūraliai gamina laktozę skaidantį fermentą .