Pastebėti ir išgydyti melanomą, kuri pradėjo plisti, yra itin sudėtinga, rašo bbc.co.uk.

Dandžio universiteto mokslininkai tvirtina, kad tokiais atvejais reikėtų matuoti DNR geno TFP12 lygį kraujyje.

Vėžio tyrimų organizacija „Cancer Research UK“ teigia, kad tokie tyrimai gali paspartinti vėžio diagnozę ir padėti atrasti naujus gydymo metodus.

Šio tyrimo autorius ir onkologas, daktaras Timas Crookas iš Dandžio universiteto sakė, kad nustatyti, ar melanoma – rimčiausia odos vėžio forma – pradėjo plisti, yra tikras iššūkis.

„Tačiau kraujo tyrimas suteikia paprastą ir tikslų būdą nustatyti, kiek liga yra pažengusi, taip pat iš anksto įspėja, ar ji pradėjo plisti“, - sakė jis.

„Tai gali suteikti gydytojams ir pacientams svarbios informacijos kur kas greičiau, negu ji gaunama šiuo metu“.

„Vis daugėja įrodymų, kad naujausi gydymo metodai veikia efektyviau ankstyvosiose stadijose. Jeigu galėtume aptikti vėžį, kai jis ką tik pradėjo plisti, galimybės įveikti šią ligą būtų kur kas didesnės“, - kalbėjo T. Crookas.

Dandžio universitete dirbanti dermatologė, profesorė Charlotte Proby sakė: „Kraujo tyrimas, įvertinantis mūsų DNR vaizdą, yra paprastas būdas sužinoti, kas vyksta po mūsų oda“.

„Tam tikrų genų aktyvumas, regis, turi įtakos tam, kada, kur ir kodėl melanoma pradės plisti“.

Profesorė Ch. Proby teigė, jog kitas žingsnis bus išrasti panašių biožymenų rinkinį, kurie padėtų nustatyti pacientus, kuriems reikalingas skubus vėžio gydymas.

Daugiau kaip 8 iš dešimties žmonių, sergančių melanoma, dabar išgyvena mažiausiai 10 metų. Tačiau ekspertai sako, kad reikia dar daug ką nuveikti gydant pacientus, kuriems vėžys persimetė į kitus organus.

„Cancer Research UK“ vadovas ir NCRI pirmininkas Harpalas Kumaras teigė, kad per konferenciją Liverpulyje pristatytas tyrimas gali būti labai naudingas.

„Šis darbas gali duoti postūmį greitesnei diagnozei ir naujiems gydymo metodams. Gydytojams ir pacientams tai suteiktų geresnius šansus įveikti ligą“, - teigė jis.

Ta pati mokslininkų komanda nustatė dar vien potencialų biožymenį, pavadinimu NT5E, kuris yra susijęs su agresyvios melanomos plitimu.

Mokslininkai teigia, kad jis gali tapti potencialiu taikiniu ieškant naujų melanomos gydymo būdų, ypač kovojant su tokiu vėžiu, kuris persimetė į smegenis, plaučius ir kitus organus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)