Tačiau mokslininkai sako, kad keli paprasti triukai gali padėti ištverti dieną, niekam nė nepastebėjus, kad praleidote taip reikalingą poilsį.

„New York Magazine“ rubrika „Science of Us“ išplatino vaizdo įrašą, ką reikėtų ir ko nereikėtų daryti po bemiegės nakties. Kai kurie patarimai gali jus nustebinti.

Beveik nėra abejonės, kad po nakties be poilsio pasigirdus žadintuvo signalui, norėsite nuspausti snūstelėjimo mygtuką. Nors ir bus sunku, tačiau to geriau nedaryti.


„Mokslininkai sako, kad per kelias papildomas minutes tikrai nespėsite išsimiegoti“, - teigiama vaizdo įraše.

Su tuo sutinka miego ekspertas, daktaras Rubinas Naimanas iš Arizonos universiteto. „Naudotis snūstelėjimo funkcija po bet kokios nakties nėra išmintinga, nes miegas, kurį gausite per tas kelias minutes, bus prastos kokybės“, - sakė jis.

Kai atsikeliate, pasistenkite vienos valandos laikotarpiu papusryčiauti, patariama vaizdo įraše.
Tačiau venkite saldžių dribsnių, jei nenorite vėliau patirti atkryčio. Verčiau rinkitės visadalius grūdus arba kiaušinius.


„Cukrus ir aukštą glikemijos indeksą turintys produktai staigiai suteikia energijos, tačiau tik tam, kad ji vėliau nusmuktų. Geriausia rinktis baltymus ir sveikus riebalus“, - sakė R. Naimanas.
Kavos mėgėjai turėtų išgerti tik vieną puodelį kavos, įspėja ekspertai.

Daugiau puodelių kavos reikš, kad jūs rekomenduojamą 400 miligramų kavos dozę suvartosite pernelyg grietai, rašoma kitame „New York Magazine“ straipsnyje, kuriame eilės tvarka nurodoma, kaip reikėtų elgtis visą dieną.

Dauguma žmonių atsikėlę po bemiegės nakties jaučiasi tarsi apsvaigę, tačiau tokia būsena praeina po 20 – 30 minučių, net ir neišgėrus kavos.

Kava bus naudingesnė, jei gersite ją vidurdienį.


Pakeliui į darbą nesidėkite akinių nuo saulės ir stenkitės atsidurti ryškioje dienos šviesoje.
Dar naudingiau būtų ryte pabėgioti, nors moksliniai įrodymai šiuo atveju yra prieštaringi.

„Pravartu prisiminti, kad mūsų energija dienos metu iš dalies priklauso ir nuo ankstesnių naktų poilsio“, - pažymi R. Naimanas.


„Ji priklauso ir nuo pastarojo meto miego istorijos, bendros mūsų sveikatos ir natūralių ritminių procesų, kuriuos reguliuoja smegenų laikrodis“, - teigė jis.

Jūsų pirmosios valandos darbovietėje bus pačios žvaliausios, todėl per jas pasistenkite atlikti sunkiausias užduotis.

Prieš svarbų susirinkimą išgerkite antrą puodelį kavos, o dar vieną – po pietų. Kofeino poveikis pasireiškia maždaug po 30 minučių, bet nebevartokite kavos po 15 val.

Kofeinas organizme pasilieka iki septynių valandų, taigi išgėrus kavos pavakary, gali suprastėti jūsų būsimas miegas.

„Dirbkite tokius darbus kaip atsakinėjimas į elektroninius laiškus ar bylų rūšiavimas, - patariama vaizdo įraše. – Galiausiai, baikite darbą kuo anksčiau, jei tik tai yra įmanoma“.

Miego stoka trukdo vertinti kitų žmonių emocijas, rodo tyrimas

Miego stoka kenkia žmonių gebėjimui atpažinti kitų žmonių emocijas, rodo naujas tyrimas.
Tyrimo dalyviai, negavę pakankamai miego, prasčiau įvertindavo žmonių emoci

jas negu tada, kai gerai išsimiegodavo. Daugeliui jų draugų veidai pasirodė nusiteikę agresyviai.
Tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl nepakankamai miegantys žmonės būna „mažiau socialūs ir vienišesni“, teigiama tyrime, kurį atliko Kalifornijos – Berklio universitetas.

„Nuo žmogaus emocinių išraiškų atpažinimo priklauso, ar tu norėsi su juo bendrauti ir atvirkščiai – ar jis norės su tavimi bendrauti“, - sakė psichologijos ir neurologijos mokslų profesorius Matthew Walkeris.

„Miego stoka iš mūsų emocinio pasaulio pašalina rožinį atspalvį ir paskatina pervertinti grėsmę“.
„Tai gali paaiškinti, kodėl mažai miegantys žmonės jaučiasi vienišesni ir yra ne tokie socialūs“, - teigė jis.

Jis pridūrė, kad šie rezultatai „itin kelia nerimą, turint galvoje, kad du trečdaliai žmonių išsivysčiusiose šalyse negauna pakankamai miego“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)