Taigi kokios priemonės iš tiesų padeda sumažinti pagirių simptomus?

Ką gerti ir ką daryti, kai niekas į burną nelenda

Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro l. e. p. vedėja Jūratė Margerienė teigė, kad nėra vienos šventos taisyklės, apibrėžiančios, kas vyksta pagirių metų. Vienam žmogui gali pakilti kraujospūdis, kitą ištikti dehidratacija, trečiam sutrikti virškinimas arba kasa.

„Simptomatika gali būti labai įvairi, todėl ir vieno „vaisto“ nuo pagirių nėra. Vienam tinka valerijono tabletės, kitam – sultinio puodelis, trečiam – puodelis saldaus kompoto, ketvirto organizmas apskritai nepriima skysčių ir jam tiesiog reikia ramybės. Mat jei pykina, žmogus negali nė pažiūrėti į maistą ar skysčius, per jėgą ir nereikia gerti. Tokiu atveju vertėtų pabandyti numigti – gali būti ir taip, kad trūksta tik miego. Taigi jam reikia tylos ir ramybės. Nebent galima jam atnešti saldžios arbatos, kad po truputį ją gurkšnotų ir gal per porą valandų atsistatys. Mat kai kada po išgertuvių organizme trūksta gliukozės.

Jei organizmas įaudrintas – pakilęs kraujospūdis, padažnėjęs pulsas, gali padėti valerijonas. Kitam užtenka vandens su citrina. Reikia pabandyti pajausti, ko organizmas norėtų – jis moka pats atsirinkti, kas jam tinka geriausiai. Aišku, negalima gerti kavos, jei jaučiama tachikardija, padažnėjęs pulsas, tačiau jei žmogus neturi jėgų, spaudimas nukritęs, kava kaip tik gali padėti. Tam tikrai atvejais labai naudingas sultinys, išvirtas su kaulais. Jis veikia kaip anglies tabletės – sugeria į save toksinus. Vietoj sultinio galima pabandyti išgerti ir anglies tablečių“, - patarė medikė.

Jei žmogus toleruoja vandenį, verta išgerti stipraus mineralinio vandens. Šiuo atveju ypač tinka „Boržomi“, kadangi jis labai smarkiai mineralizuotas ir ypatingai šarmina organizmą. Tačiau burbuliukus medikė vis dėlto rekomenduotų išleisti.

Ar padeda tabletės nuo pagirių?

Tabletes nuo pagirių toksikologė vertina atsargiai ir pirkti jų savarankiškai nesiūlo, kadangi tam tikrus simptomus jos gali dar labiau paaštrinti.

„Yra tarnybos, kad ir mūsų biuras, kur galima paskambinti ir pasitarti su mediku, nesiūlau pirkti vaistų be mediko rekomendacijos. Žmogui gali būti sukilęs skrandžio rūgštingumas, o jis nusiperka aspirino ir dar jį padidina. Vaistai nuo pagirių dažniausiai ir paremti skausmą malšinančiu poveikiu. Taip pat į juos įeina B grupės vitaminai, bet pastarųjų geriau išgerti atskirai, be nuskausminamųjų. Žinoma, tabletės nuo skausmo nuima galvos skausmą, bet daugiau jokių stebuklų nepadaro“, - įsitikinusi J. Margerienė.

Per kiek laiko organizmas išsivalys nuo alkoholio, priklauso, pasak jos, nuo amžiaus, svorio, lyties, maisto, kokį vartojo, alkoholio, kurį gėrė, jo kiekio ir pan. Gali žmogus atsigauti per kelias valandas, bet gali būti iš gyvenimo išbraukta ir visa para. „Aš nežinau taisyklės. Netgi negalima sakyti, kad kuo stipresnis organizmas, tuo greičiau susitvarko. Jis gali būti taip stipriai apsinuodijęs, kad valysis ilgai. Net nuo emocinės būklės tai priklauso, kaip greitai žmogus atsigauna“, - vardijo pašnekovė.

Kodėl ryte jokiu būdu negalima gerti alkoholio

Pasak liaudies išminties, geriausias vaistas nuo pagirių – raugintų kopūstų sriuba. Kuo ji rūgštesnė, tuo geriau. Jei nėra jėgų virti sriubą, tinka ir raugintuose kopūstuose esantis skystis, raugintų burokėlių rasalas, rauginti agurkai, pomidorų sultys ar netgi citrina. Jos sultis reikėtų maišyti su vandeniu. Taip pat siūloma gerti kuo daugiau vandens ir visokių arbatų.

Gydytojas toksikologas Robertas Badaras priminė, kad geriausias problemos sprendimas – jos išvengti, o visi savigydos būdai dažnai tik dar pablogina situaciją. Anot jo, tabletės nuo pagirių – komercinis produktas, kuris neturi jokių tyrimais pagrįstų įrodymų. Medicinoje jos nepatenka į gydymo schemas ir matomo gyvenimo kokybės pagerėjimo žmonės iš jų neturėtų tikėtis.

„Tačiau didžiausias mitas, kad reikia gydytis tuo, nuo ko susirgai. Tai baisiausia, ką galima daryti, nes tuomet vienkartinio apsinuodijimo pavojus išauga į dar didesnių komplikacijų riziką. Tik atrodo, kad taurelė alkoholio ryte po išgertuvių padeda išvengti simptomų ir „grąžina“ sveikatą. Iš tiesų alkoholis tiesiog apsvaigina smegenis ir jos nebejaučia simptomų. Tai tas pats, jei tvarkydami namus visus nešvarumus sušluotume po stalu. Jie juk liko, tik mes jų nematome“, - aiškino pašnekovas.

Ar pasiteisina geriausiu vaistu nuo pagirių vadinama kopūstienė?

Anot R. Badaro, liaudies patarimai valgyti ragintų kopūstų sriubą turi kažkiek logikos, nes tai, viena vertus, yra skystis, kita vertus, turi šiek tiek elektrolitų, kurie padeda organizmui atsistatyti. Tačiau ir iš jų nauda ne itin didelė – jei jau įvyko apsinuodijimas alkoholiu, nemalonią savijautą reikia tiesiog prakentėti.

Tuo tarpu skysčiais piktnaudžiauti toksikologas nuo pagirių kenčiantiems žmonėms nesiūlo, nes tai papildoma apkrova inkstams. Valgyti ir gerti reikėtų tiek, kiek norisi, įsiklausant į savo organizmą ir nieko nedarant per prievartą.

„Tiesiog reikia pralaukti šį nemalonų laiką maksimaliai ramiai, nedarant bereikalingų judesių ir veiksmų. Alkoholis skaidosi tam tikru greičiu, kuris priklauso nuo individualaus organizmo“, - tikino pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)